Back to the future tijdens nieuwjaarsrede
Op een rode Radboud-fiets reed collegevoorzitter Gerard Meijer vanochtend de Aula binnen om zijn nieuwjaarsrede uit te spreken. Het markeerde het begin van het nieuwe jaar, en de aftrap van een nieuwe beleidsperiode waarin gezocht wordt naar ‘nieuw perspectief’.
De film Back to the future II uit 1989 speelt zich af in het jaar 2015. De regisseur van de film, Robert Zemeckis, moest zodoende zijn profetische gaven aanspreken. In de film komen platte tv’s voorbij, wat de waarzeggende gaven van de regisseur bevestigt, maar wordt ook nog met de fax gecommuniceerd, wat bewijst dat Zemeckis geen orakel is.
Op uitnodiging van het college van bestuur van de Radboud Universiteit waagde Vox-hoofdredacteur Annemarie Haverkamp zich tijdens de nieuwjaarsrede van vanochtend eveneens aan een voorspelling. Wat als Vox Magazine – editie 2020 – nu in de bakken zou liggen: hoe zouden de redacteuren van het universiteitsblad terugkijken op de afgelopen vijf jaar?
De vleermuizen zullen nog steeds op hun kop hangen in het Spinozagebouw en daarmee de sloop van het gebouw verhinderen. De haalbaarheidsplannen voor een AH to go op de campus zijn nog niet voltooid. Maar er zullen ook een hoop dingen gerealiseerd zijn. Onderzoeksbeurzen zijn binnengeharkt, en een nieuwe vrouwelijke rector magnificus geïnstalleerd. In de nieuwe UB zullen power nap-plekkken zijn, en het sportcentrum is 24 uur per dag, zeven dagen in de week, open. Elsevier-artikelen zijn, zoals collegevoorzitter Gerard Meijer het graag ziet, voor iedereen toegankelijk.
Verbindende factor
Vanuit de toekomst terugkijken op de afgelopen jaren: dat is misschien wel het ultieme voorbeeld van change perspective. Dat het motto van het nieuwe Strategisch Plan, dat de periode 2015-2020 omvat, diezelfde naam draagt is geen toeval. ‘Maar het is meer dan een motto alleen’, zegt Meijer in zijn rede. ‘Het is de verbindende factor tussen alle doelen die we als universiteit geformuleerd hebben.’
Die doelen zijn overigens niet drastisch van aard: verwacht van de universiteit geen koerswijzigingen of rare sprongen, zegt Meijer. Wel een tweetalige campus waar ‘een open en intellectueel klimaat heerst’. Maar vooral: een campus waar studenten verzekerd zijn van onderwijs van hoog niveau, en waar onderzoekers tot de wereldtop behoren.
Stuk kaas
De rode Radboud-fiets, waarop Meijer de aula binnenreed, verwees natuurlijk naar de Radboud Summer School, die afgelopen zomer zijn succesvolle primeur had. Het mandje voorop was zwaar beladen. Meijer overhandigde een homp kaas van ruim vier kilo aan de Duitse student wiens foto in oktober viral ging. Hij at een stuk kaas in een collegezaal en werd vastgelegd. De foto is 650.000 keer bekeken. Kijk, dat zijn nog eens resultaten. Tot over vijf jaar. / Mathijs Noij