Bacteriezoeker en klets-app krijgen valorisatiesubsidie
Twee onderzoeksteams van de Radboud Universiteit krijgen een Valorisatie Grant – een subsidie voor onderzoek dat maatschappelijke waarde heeft – van de technologiestichting STW . George Dimitriadis en Peter Desain van het Donders Institute krijgen tweehonderdduizend euro voor de verdere ontwikkeling van een breingestuurd hulpmiddel voor mensen met communicatieproblemen. Floris Rutjes en Niek Kunst van het Institute for Molecules and Materials gaan met vijfentwintig duizend euro onderzoek doen naar een instrument om besmettingen op te sporen.
EHEC
De chemici Rutjes en Kunst hebben een lab on a chip ontworpen: een klein en draagbaar instrument waarmee ter plekke en in slechts een half uur besmetting met ziekteverwekkende bacteriën en virussen kan worden vastgesteld. Denk aan het snel opsporen van multiresistente bacteriën in ziekenhuizen, ziekteverwekkende bacteriën in verpleeghuizen, maar ook bijvoorbeeld ziekteverwekkers in groente en fruit – zoals de EHEC-bacterie. Met de valorisatiesubsidie gaan de onderzoekers een haalbaarheids- en marktonderzoek opzetten.
Opgesloten
George Dimitriadis, specialist op het gebied van Brain Computer Interfaces, gaat software ontwikkelen voor RE-Phrase/RE-Affect, een communicatiehulpmiddel voor ‘opgesloten patiënten’. Dat zijn patiënten die wel het mentale, maar niet het fysieke vermogen hebben om te communiceren, omdat ze bijvoorbeeld een hersenbloeding hebben gehad of verlamd zijn geraakt door de spierziekte ALS. Zij kunnen door het selecteren van zinnen via de app een conversatie voeren over dagelijkse verzorging en over het uiten van emoties. Het apparaat is aan te sturen met een enkele schakelaar, door oogbewegingen of zelfs door pure hersenactiviteit.
In samenwerking met het ALS-Centrum Nederland, waarin naast het UMC St Radboud, het UMCUtrecht en het AMC participeren, werken de onderzoekers aan uitbreiding van een netwerk van zinnen die de gebruiker met een gesprekpartner kan doorlopen.
KlikPraat
De onderzoekers hebben al een aantal applicaties ontwikkeld voor ALS-patiënten, waaronder KlikPraat voor smartphones, iPad en internet. Met deze subsidie zullen de apps worden getest in het ALS Centrum en het Helen Hays Hospital in New York. Dat gebeurt nadat ze gekoppeld zijn aan verschillende manieren van besturing. Zo moet er een draadloze en prettig draagbare EEG-cap komen om de applicaties ook te kunnen gebruiken als de patiënt volledig verlamd is. / Bets Berntsen