Bacteriezoeker en klets-app winnen valorasatieprijs
Twee onderzoeksteams van de Radboud Universiteit krijgen een Valorasatie Grant – een prijs voor onderzoek dat maatschapplijke waarde heeft – van de technologiestichting STW . George Dimitriadis en Peter Desain van het Donders Institute krijgen tweehonderdduizend euro voor de verdere ontwikkeling van RE-Phrase, een brein-computergestuurd hulpmiddel voor mensen met spraak- en communicatieproblemen. Floris Rutjes en Niek Kunst van het Institute for Molecules and Materials gaan met vijfentwintig duizend euro onderzoek doen naar een instrument om besmettingen op te sporen.
EHEC
De chemici Rutjes en Kunst hebben een lab on a chip ontworpen: een klein en draagbaar instrument waarmee ter plekke en in slechts een half uur besmetting met ziekteverwekkende bacteriën en virussen kan worden vastgesteld. Denk aan het snel opsporen van multiresistente bacteriën in ziekenhuizen, ziekteverwekkende bacteriën in verpleeghuizen, maar ook bijvoorbeeld ziekteverwekkers in groente en fruit – zoals de EHEC-bacterie. Met de valorisatiesubsidie gaan de onderzoekers een haalbaarheids- en marktonderzoek opzetten.
Opgesloten patiënten
George Dimitriadis, specialist op het gebied van Brain Computer Interfaces, gaat software ontwikkelen voor RE-Phrase/RE-Affect, een brein-computergestuurd communicatiehulpmiddel voor ‘opgesloten patiënten’. Dat zijn patiënten die wel het mentale, maar niet het fysieke vermogen hebben om te communiceren, omdat ze bijvoorbeeld een hersenbloeding hebben gehad of verlamd zijn. Het apparaat is aan te sturen met oogbewegingen of door concentratie en daardoor primair geschikt voor patiënten die door ziekte nauwelijks kunnen bewegen of spreken. Het beschikt over een uitgebreid register aan zinnen die de gebruiker kan selecteren en laten beluisteren.
KlikPraat
De onderzoekers hebben al een aantal applicaties ontwikkeld voor ALS-patiënten, waaronder KlikPraat voor smartphones, iPad en internet. Met deze subsidie gaan ze – in samenwerking met het Nederlands ALS Centre en het Helen Hays Hospital in New York – de apps uitbreiden met toepassingen die aansluiten bij de alledaagse activiteiten van ‘opgesloten’ patiënten. Ook willen ze een speciale muis, een aangepast keyboard en eye-trackers ontwerpen. Ten slotte moet er een draadloze EEG-cap komen om de applicaties aan te sturen. / Bets Berntsen