Beelkamer krijgt nieuwe naam, universiteit wil bredere discussie over namen op de campus
De Beelkamer verdwijnt uit Huize Heyendael. Er is al lange tijd kritiek op de naamgever van de kamer en diens rol bij de naoorlogse acties van Nederland in Indonesië. Het college van bestuur vraagt een commissie om naamgeving op de campus verder te onderzoeken.
De Beelkamer in Huize Heyendael gaat vanaf januari 2024 ‘De Salon’ heten. Met deze naamsverandering wil het college van bestuur ‘ruimte maken voor de bredere naamgevingsdiscussie’, zo valt te lezen in een bericht van de Radboud Universiteit. Onder andere hoogleraar Mathematische fysica Klaas Landsman, schrijver David van Reybrouck en de mensen achter het project Reframing Radboud hadden kritiek op Beel als naamgever.
De Salon was de oude naam van de kamer, en wordt nu ook de tijdelijke naam van de kamer. Een definitieve nieuwe naam is nog niet vastgesteld.
Oorlogsmisdaden
Naar aanleiding van de kritiek op Louis Beel als naamgever beloofde het college van bestuur voor het einde van het jaar een beslissing te nemen over de naam van de kamer. Het college besluit nu de naam niet te handhaven. Wat meespeelde in die beslissing was onderzoek van het NIOD, dat dit jaar werd afgerond. “Politieke leiders zijn passief gebleven in het volle zicht op en in volle verantwoordelijkheid voor normoverschrijdend geweld van eigen militairen, inclusief oorlogsmisdaden”, valt te lezen in het rapport Talen van Geweld.
De kritiek op Beel komt voort uit diens rol als minister-president van Nederland tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Volgens Klaas Landsman was Beel eindverantwoordelijk voor extreem geweld en oorlogsmisdaden in deze periode. Auteur David van Reybrouck noemde Beel ‘een kwade genius in de dekolonisatiestrijd’ en het project Reframing Radboud betitelde een schilderij van de politicus als ongemakkelijk erfgoed.
Naamgeving
Het college van bestuur wil komend jaar afspraken maken over uitgangspunten en criteria bij naamgeving op de campus. Het vraagt daarvoor een commissie om advies. Die commissie wordt begin 2024 samengesteld uit studenten, medewerkers en deskundigen.
De universiteit heeft een tekst opgesteld over Beel waarin onder meer diens rol aan bod komt tijdens de oorlog tegen de Republiek Indonesië. Deze tekst komt bij het schilderij van Beel te hangen in het Grotiusgebouw. Dat schilderij blijft voorlopig nog wél aan de muur hangen.