‘Begin een wietplantage op de campus’

11 okt 2016

OPINIE De nachtbrakende studenten hadden het al opgemerkt: het licht in de parkeergarage van het Huygensgebouw brandt altijd, dag en nacht. Als uitzetten niet kan, maak dan waardevol gebruik van het licht, bepleit Joris Olde Rikkert van studentenorganisatie AGREEn in onderstaand opiniestuk. Bijvoorbeeld voor de groei van geestverruimende Radboudwiet.

Dit is de Week van de Duurzaamheid.  Zoals collegelid Wilma de Koning gisteren aangaf tijdens de lancering: ‘Alle duurzame ideeën van studenten zijn welkom.’ Graag nemen wij de uitdaging aan, want de volgende duurzame stap moet zijn: een wietplantage op de campus.

Vanuit de energiezuinige fietsenstalling bekeken, trekt de grote hoeveelheid licht in de parkeergarage van het Huygensgebouw volop de aandacht. Zelfs op een zaterdagmiddag werpen de TL-lampen onvermoeibaar hun licht op de lege parkeergarage. Hoe kunnen we deze energieverspilling tegengaan?

Zuurstof
Het Universitair Vastgoed Bedrijf (UVB) wil wel energie besparen in de parkeergarage, maar zegt dat de TL-lampen niet vervangen kunnen worden door ledverlichting, omdat het de mankracht niet heeft om deze aanpassingen door te voeren. Het handmatig uitzetten en bewegingsdetectie is volgens het UVB ook uitgesloten. Het zou de 9-tot-5-werknemers een onveilig gevoel kunnen geven.

Dan blijft er volgens de trias energetica nog één optie over: zet het licht zo efficiënt mogelijk in. Het overtollige licht kan planten laten groeien. En als we dan planten laten groeien, kies geen simpele Radboudsla, maar ga voor hoogwaardige hennepplanten.

Wietproductie in eigen huis is interessant voor vrijwel alle disciplines, van rechten tot biologie.

Het telen van Radboudwiet heeft drie voordelen ten opzichte van niets doen. De overtollige lichtenergie kan zinvol worden gebruikt: voor onderzoek naar de effecten van wietpillen heeft het Radboudumc het werkende bestanddeel THC nodig. De Radboud Universiteit kan het Radboudumc zo in gecontroleerde wiet voorzien. Daarbij: planten maken het klimaatsysteem van de parkeergarage overbodig. Ze binden de, door de parkerende auto’s uitgestoten, koolstofdioxide en produceren zuurstof.

Het project kan de kapstok zijn voor interdisciplinair ‘problem based learning’: wietproductie in eigen huis is interessant voor vrijwel alle disciplines, van rechten tot biologie.

Trekje Radboudwiet
De verlichting van de Huygens’ parkeergarage uitzetten blijkt onmogelijk. De vastgeroeste blikken van universitaire beleidsmakers en -uitvoerders moeten worden verhit en verruimd. Een trekje Radboudwiet zou de start kunnen betekenen van een duurzame campus.

AGREEn is de duurzaamheidsorganisatie van Nijmeegse studenten. 

 

 

 

 

1 reactie

  1. M.B.W. ter Berg schreef op 12 oktober 2016 om 10:54

    Radboudbeleid, Radboudroest, Radboudsla, Radboudwiet….
    Met onvoldoende capaciteit bij UVB om iets te vervangen heeft dat pleidooi niets van doen. Er loopt een onderzoek om die verlichting te vervangen door LED en over dat voorstel zal een Radboudgezonde afweging plaatsvinden.

    Michel ter Berg
    adjunct-directeur UVB

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!