‘Begrip voor Wajongers op de uni is belangrijk’
De Radboud Universiteit gaat de komende tien jaar zo’n negen arbeidsplaatsen per jaar realiseren voor werkloze jonggehandicapten (Wajongers). Afgelopen jaar begonnen de eerste tien. Die kwamen deze week samen om te evalueren hoe het de komende jaren beter kan.
Met de Participatiewet, die op 1 januari 2015 van kracht ging, streeft de regering er naar om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden. Universiteitsvereniging VSNU committeerde zich aan deze wet en heeft toegezegd dat er in tien jaar tijd 1.220 mensen met een arbeidsbeperking aan de slag kunnen op de Nederlandse universiteiten. 120 van hen zullen op de Radboud Universiteit gaan werken. Het gaat hier vooral om mensen die voorheen in de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) zaten.
‘Afgelopen jaar zijn de eerste tien Wajongers begonnen’, zegt jobcoach Harm Oostdijk van het Facilitair Bedrijf. ‘Deze week zijn we met alle betrokkenen om de tafel gaan zitten om te kijken hoe we de werkomstandigheden voor deze groep nieuwe werknemers kunnen optimaliseren.’ Vooral in de communicatie naar de werkvloer is nog wat winst te behalen, meent Oostdijk. ‘De beperkingen van de nieuwe werknemers kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn, dus het is heel belangrijk dat deze nieuwe werknemers goed geïntroduceerd worden en dat de naaste collega’s weten wat iemands sterke maar ook zwakke kanten zijn. Begrip en acceptatie zijn daarbij heel belangrijk. Dat gaan we nog verbeteren.’
Catering
Rick Pellegrino (25) en Rene Mulders (19) zijn twee van de tien werknemers die vorig kalenderjaar via de Participatiewet in dienst kwamen van de Radboud Universiteit. Beiden hebben een vorm van PDD-NOS, hadden moeite met het vinden van een baan maar werken inmiddels in de catering – Pellegrino in Huize Heyendael, Mulders in het Huygensgebouw.
‘Het bevalt heel goed’, zegt Pellegrino. ‘Ik help met het opruimen van de vergaderkamers, dek tafels op en werk mee in de spoelkeuken. Mijn collega’s helpen me goed en als ik iets verkeerd doe dan leggen ze dat meteen uit.’ Ook Mulders zit op zijn plek. ‘Ik had eerst gesolliciteerd in de Refter, maar dat was te druk voor mij. Nu werk ik in de catering bij FNWI en dat is heel leuk. Ik heb al veel geleerd en het werk is afwisselend. Ik ben heel blij dat ik hier werk.’ / Tim van Ham
Anoniem schreef op 15 januari 2016 om 11:51
Vooral acceptatie en begrip. Haha, daar mogen jullie echt nog veel aan verbeteren!!
Hebergeur schreef op 29 mei 2016 om 06:45
Uitgaan van passende arbeid en het creeren van aangepaste functies zijn ook hard nodig als we naar de arbeidsmarkt kijken. Het is niet te verwachten dat de huidige crisis snel achter de rug is, en het werk zal dus voorlopig niet voor het oprapen liggen. Verwacht mag ook worden dat werkgevers Wajongers slechts om de subsidies in dienst zullen nemen, om als het uitkomt weer afscheid van ze te nemen met alle frustraties van dien voor de jongeren met een beperking.