‘Behoud Villa van Schaeck als ontmoetingsplek voor studenten – nee, als ontmoetingsplek voor de hele stad’
-
Villa van Schaeck. Foto: Diede van der Vleuten
INGEZONDEN - Blaas Villa van Schaeck nieuw leven in en zorg dat het weer een bruisende plek voor het studentenleven en de cultuurscene in de stad wordt. Die oproep doen Hendrik-Jan Derksen, Paul Heisen en Sjirk van der Goot namens cultureel platform Dio Draait Door. ‘We hebben elke plek van verbinding, dwarsigheid, onttrutting en uitwisseling keihard nodig als samenleving.’
Komende september zal het alweer twintig jaar geleden zijn dat aan de Van Schaeck Mathonsingel het illustere gezelschap van Diogenes verdween. In de Nijmeegse volksmond destijds liefkozend ingeburgerd als ‘Dio’.
Diogenes was als culturele studentenvereniging de roemruchte tegenhanger van traditionele studentenclubs. Het was een bonte verzameling van studenten, ex-studenten, actievelingen, creatievelingen en een breed scala aan dolende zielen die samen in het pand zeven dagen in de week de mooiste programma’s maakten. De plek van waaruit mensen projecten opzetten, festivals uit de grond stampten, bedrijfjes begonnen en actievoerden. Of natuurlijk gewoon een biertje kwamen halen.
Om wat dingen op te noemen: RoDio, Het Valkhof Festival, Oranjepop, het huidige Mojo concerts, Onbederflijk Vers, Brebl, Club Roxy in Amsterdam. Allen kenden hun oorsprong (mede) in Diogenes. Het was tevens een opleidingsplek waar veel mensen zich konden ontwikkelen – in die mate dat nog steeds ‘Diogenezen’ overal in de stad actief zijn en Nijmegen een beetje mooier, leuker en actiever maken.
‘Dj’s van Dio staan anno 2025 nog steeds op Lowlands’
Van het gemeentehuis tot in Doornroosje en van de campus tot in de haarvaten van de culturele sector. Dj’s die in Dio stonden, staan anno 2025 nog steeds op Lowlands; mensen die in Dio commissies opzetten, zitten nu in het stadsbestuur; mensen die in Dio debatteerden zitten nu in onze Tweede Kamer. En nog tal van andere schrijvers, theatermakers, muzikanten en andere actieve burgers vonden, al dan niet tijdelijk, een thuis aan de Van Schaeck Mathonsingel. De lijst lijkt eindeloos.
Broedplaats
Zo’n broedplaats, een vrije ruimte waarin mensen de tijd hebben om te leren leven, samen te werken met mensen van allerlei pluimage en verschillende opleidingen, waar je kan experimenteren en kan leren jezelf te worden. Waar vind je dat tegenwoordig nog in Nijmegen?
Ja, gelukkig zijn er initiatieven die studenten stimuleren om verder te kijken dan hun neus lang is. Op de universiteit, op de campus en in de stad werken verschillende programma’s aan maatschappelijke ontwikkeling en inclusie.
Het zou mooi zijn om een locatie te hebben waar al deze initiatieven een eigen plek krijgen en samenkomen. Een plek waar mensen elkaar vinden, samen werken, samen leren en elkaars leefwereld beter leren kennen in een “vrije ruimte”. Een plek als… Diogenes?
En laat nou net die Witte Villa er nog zijn!
Behoefte aan ontmoeting
Diogenes verdween in een tijd waarin alles sneller, efficiënter en individueler moest. Studeren werd prestatiegericht en het sociale leven verschoof naar de campus. Maar nu, twintig jaar later, lijkt dat te veranderen.
We vernamen onlangs dat dit enige stadspand dat nog van de universiteit is, dat ook nog onderdeel gaat zijn van de ambitieuze nieuwe entree van de stad, nu ook op de nominatie staat om in de verkoop te gaan.
‘Met de juiste aanpak kan het uitgroeien tot een levendige hub midden in de nieuwe entree van de stad’
Er is juist behoefte aan ontmoeting en inclusie: de Radboud Universiteit, de HAN, de stad en het centrum zijn steeds inniger verstrengeld. Er is een gevecht gaande om de vrije ruimte. We leven in een tijd waarin we elke plek van verbinding, dwarsigheid, onttrutting en uitwisseling keihard nodig hebben als samenleving. En nu ook de toegang tot de stad, het Stationsplein, vol in de schijnwerpers komt te staan – en daar nu net die witte villa vol Nijmeegse verhalen, ideeën en plannen staat, lijkt het wel of het zo heeft moeten zijn.
Wat we zien, is de enorme potentie van het pand. Studentenverenigingen maken er nog steeds gebruik van, maar het gebouw heeft dringend een opknapbeurt nodig. Met de juiste aanpak kan het uitgroeien tot een levendige hub midden in de nieuwe entree van de stad.
Universitair erfgoed
Stel je een plek voor waar Nijmeegs en universitair erfgoed samenkomen. Een locatie die gerund wordt door studenten uit verschillende opleidingen en disciplines. Een vrije ruimte met mogelijkheden voor programma’s en festivals, waar talenten van bijvoorbeeld InScience en de Wintertuin een podium krijgen.
Denk aan een plek voor een vernieuwd Kaf en Koren, de Popronde, alumni-bijeenkomsten, promoties en andere inspirerende gelegenheden. Een ontmoetingsplek waar studenten en cultuur samenkomen, klaar om de stad te verrijken. Een plek waar de geest van het oude Diogenes doorheen waait, maar waar tegelijkertijd de tijdsgeest van nu kan zorgen voor een levendige bijdrage aan de ontwikkeling van onze mooie, dwarse, sociale en creatieve studentenstad Nijmegen.
Met een club actievelingen van toen en nu zijn we momenteel bezig om te zorgen dat de geest van Dio weer fysiek zichtbaarder wordt in de stad. Dat doen we met een breed programma waarin het heden en verleden verbonden worden op verschillende locaties in de stad. Ja, ook in de witte villa.
Daarom roepen wij de universiteit op de Villa niet alleen te behouden, maar te herbestemmen, en samen uit te breiden. Voor de studenten, voor de cultuursector, voor de hele stad Nijmegen.
Evenement
Platform Dio draait door houdt vrijdag 4 april in Brebl een culturele avond over de illustere Villa. Het evenement trapt af met een talkshow waar onder andere zangeres Linde Schöne en muziekprogrammeurs Hein Fokker en Joy Arpots aanwezig zijn. Daarna zullen verschillende dj’s uit het voormalige Diogenes muziek draaien. Tickets (á 15,79 euro) en meer info zijn online te vinden.