Bekende Radboud-robot (en ander erfgoed) veiliggesteld in nieuw depot

05 feb 2021

Sinds kort is er voor het erfgoed van de Radboud Universiteit één centraal depot beschikbaar. Daar worden waardevolle objecten bewaard die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de universiteit en het onderzoek. 'We willen voorkomen dat spullen onnodig verloren gaan.'

Jarenlang was Radbot, de promotierobot die wel wat weg heeft van Disneyfiguur Wall-E, een graag geziene gast op de Radboud Universiteit. Bij open dagen, in promotiefilmpjes en zelfs tijdens de Vierdaagse: Radbot was van de partij. De laatste jaren raakte hij in vergetelheid en stond hij stof te vangen in een kelder van het Spinozagebouw. Hij was achterhaald en overbodig geworden. Totdat Radboud Erfgoed hem vond. Nu staat Radbot veilig opgeslagen in het depot en kan hij in de toekomst wellicht weer ingezet worden.

Stookkacheltje

Radboud Erfgoed is een nieuw programma dat moet voorkomen dat belangrijke spullen verloren gaan. De geschiedenis van de universiteit moet beter bewaard worden, vinden de initiatiefnemers, onder wie programmadirecteur Johan Oosterman. De hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde gaat voor naar het nieuwe depot in de kelder van de Thomas van Aquinostraat 1, waar Radbot het bezoek uitdrukkingsloos opwacht.

Volgens Oosterman werd in het verleden niet altijd even zuinig omgesprongen met academisch erfgoed: waardevolle spullen zijn weleens afgedankt door afdelingen die niet wisten wat ze er mee aan moesten.

De erfgoed-collectie bestaat tot nu toe uit van alles en nog wat: van oude meetinstrumenten van Sociale Wetenschappen tot aan grote schilderijen en van een ouderwets stookkacheltje tot aan een authentieke totempaal die ooit cadeau is gedaan aan de universiteit. Maar ook historisch lesmateriaal, kaarten, boeken, kleine kunststukken en andere curiosa vallen in de categorie erfgoed. Een deel daarvan krijgt een nieuwe plek op de campus of in het onderwijs.

Tentoonstellen

Het depot, dat niet open is voor publiek, wordt de komende maanden verder gevuld. Oosterman vertelt dat veel erfgoed nu nog verspreid ligt over verschillende campusgebouwen. Het grootste deel daarvan wordt al goed bewaard, maar de rest is – net als Radbot – weggestopt in kelders. Binnenkort gaan medewerkers van Radboud Erfgoed in verschillende gebouwen kijken wat er allemaal nog te vinden is.

‘We zitten nog in de beginfase’, vertelt de programmadirecteur. ‘Ons doel is nu vooral alles wat waardevol is veilig te stellen. Op die manier willen we voorkomen dat er dingen onnodig verloren gaan. We kunnen zeker niet alles bewaren, maar het is goed om het verhaal achter de objecten die we opslaan te kennen. Dan besluiten we daarna of iets in het depot terechtkomt, of dat we het ergens tentoonstellen. Maar omdat niet alles evenveel waarde heeft en we niet onbeperkte opslagruimte hebben, zullen we ook moeten besluiten om spullen weg te doen.’

 

1 reactie

  1. Radboud Academy schreef op 6 februari 2021 om 11:32

    Radboud Erfgoed start op 12 maart in samenwerking met Radboud Academy de 3,5-daagse opleiding Duurzaam Digitaal Erfgoed. Professionals in Erfgoed kunnen zich nog tot en met 21 februari inschrijven via: http://www.ru.nl/ra/erfgoed

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!