Beleggen in coronatijd? Deze studenten gingen je voor

26 mei 2020

Aandelen kopen tijdens de coronacrisis: gekkenwerk of een kans op gouden bergen? Drie beleggende studenten aan het woord. 'Beleggen met DUO-geld kan als een boemerang terugkomen.'

Wietse Essink (24), student Psychologie

‘Ik ben door mijn vader geïnspireerd geraakt om te beleggen. Hij zei vaak dat je op jonge leeftijd moet beginnen met beleggen zodat je veel rendement kan halen. Vorig jaar november vond ik een online forum van mensen die geld beleggen in indexfondsen, om zo vroeger met pensioen te kunnen gaan. Dat werd ook mijn doel.

In januari begon ik maandelijks geld in te leggen. Toen de coronacrisis in maart begon, besloot ik tijdelijk te stoppen. Ik verwacht namelijk dat de beurzen de komende tijd verder gaan dalen. Om daarop voorbereid te zijn, verdiep ik me meer in individuele aandelen, in plaats van alleen indexfondsen. Of het balen is dat ik voor de coronacrisis ben begonnen? Dat valt wel mee, koerswisselingen horen erbij. Uiteindelijk stijgt de prijs wel weer.

Wietse Essink

Ik ben ook een paar keer gaan daytraden, oftewel actief aandelen verhandelen. Daar werd ik enorm zenuwachtig van. Zo had ik aandelen van een cruisemaatschappij gekocht die de ene dag enorm daalden en de dag erop weer hard stegen. Ik realiseerde me dat ik eigenlijk amper iets van de meeste bedrijven weet. Dat doe ik dus niet meer.

Ik beleg deels met spaargeld en deels met geleend geld van DUO. Dat klinkt risicovol, maar door goed na te denken hoe je risico’s vermijdt, valt het mee. Het belangrijkste is om je beleggingen goed te spreiden over de tijd en over verschillende sectoren. Als je al je geld in vliegtuigmaatschappijen had gestopt, was je nu het merendeel kwijt geweest. Als je je kansen spreidt, is de kans groot dat je over de lange termijn een goed rendement haalt.’

‘Je bent eigenlijk dom als je niet belegt’

Koen Smeets (22), student Economie

‘Veel studenten denken eraan om te gaan beleggen met geld dat geleend is bij DUO. Dit kan als een boemerang terugkomen, kijk hiermee uit. Als je met geleend geld aandelen koopt bij een bedrijf dat daarna failliet gaat, houd je niet alleen de schuld van die lening over, maar raak je ook het geïnvesteerde geld kwijt. Het is belangrijk je bewust te zijn van de risico’s.

Tegelijkertijd kan je door te beleggen een mooie winst behalen. Ik doe zelf vooral aan passief beleggen. Dan koop je je in bij een fonds dat een enorme hoeveelheid aandelen over heel de wereld heeft. Op die manier koop je eigenlijk een klein stukje van elk aandeel. Het idee is niet om dit actief te verhandelen, maar juist om zoveel mogelijk te laten staan. Je belegt voor de lange termijn.

Koen Smeets

Een andere optie is actief beleggen, oftewel daytraden. Dat zou ik een beginner niet aanraden, want dan neem je het op tegen institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en handelsbanken. Als beginnend belegger kom je helaas niet vaak als winnaar uit de bus. Mensen zijn voorspelbaar irrationeel. Geld verliezen doet bijvoorbeeld twee keer zoveel pijn als dat winst plezier geeft, blijkt uit onderzoek.

In het begin lijkt beleggen moeilijk omdat je veel ingewikkelde begrippen tegenkomt.  Maar als je eenmaal de taal van de beleggingswereld kent, valt het wel mee. Studenten die willen beginnen, raad ik aan lid worden van de studentenbeleggingsvereniging Pecunia Causa, waar ik voorzitter van ben geweest. Het is bovendien erg gezellig, want normaal gesproken vergaderen we elke maand in Café ’t Haantje.’

‘Het is belangrijk je bewust te zijn van de risico’s

Clemens Jongen (22), student Economie

‘Mijn grootste motivatie om te beleggen is de spaarrente op de bank, rond de nul procent. Ik heb een tijdje gewerkt en door dat geld te beleggen, blijf ik op de lange termijn geld verdienen. Je bent eigenlijk dom als je niet belegt.

Op dit moment zijn de markten nogal opgeblazen door het geld dat centrale banken in de economie pompen. Ik heb weinig vertrouwen in die strategie. De coronacrisis is nog lang niet voorbij en veel bedrijven hebben het moeilijk. De beurzen zijn wel wat gezakt, maar door de steun van de centrale banken is de koers kunstmatig hoog. Daarom denk ik dat die nog verder gaat zakken. En als bedrijven omvallen, krijg je een soort domino-effect, waardoor we misschien in een crisis belanden.

Clemens Jongen

Ik beleg het liefst in tastbare dingen waar centrale banken niet zoveel invloed op hebben. Goud, bijvoorbeeld, maar ook zilver en rare earth elements. Goud kopen is het beste advies dat ik iemand nu kan geven. Ik investeer vooral in goud- en zilvermijnen. Als de goudprijs stijgt, maken zij meer winst.

Ik heb een bijzondere mening over beleggen. Daarom ben ik in januari begonnen met de website The Golden Investor. Hier leg ik mijn visie op beleggen uit en nodig ik anderen uit om artikelen te schrijven. De site wordt steeds populairder. Toen ik bijvoorbeeld over een farmaceutisch bedrijf een artikel schreef, begonnen aandeelhouders dat rond te sturen. Dat is leuk om te zien.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!