‘Beperk het piekeren’
De onderwerpen liepen nogal uiteen tijdens de viering van Internationale Vrouwendag gisteren. Terwijl het thema moedermelk ’s ochtends nauwelijks toehoorders trok, was de grote zaal in De Lindenberg ’s middags goed gevuld bij een congres over Inspanning en stress.
Maar waarom eigenlijk Inspanning en stress? Hebben vrouwelijke wetenschappers soms last van teveel inspanning of bovenmatige stress? ‘Nou nee hoor’, stelt Monique Leyenaar van het Nijmeegse Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren gerust. ‘Het thema is meer op inhoudelijke gronden gekozen. Omdat we op onze universiteit interessante sprekers hebben op dit gebied. En je ziet: het trekt genoeg publiek’.
Veel Nederlandse werknemers ervaren werkstress, vertelt hoogleraar Arbeid, stress en herstel Sabine Geurts in haar lezing ‘(Over-)vermoeidheid en herstel van werk. Maar liefst een derde ervaart zoveel stress op het werk dat de gezondheid gevaar loopt. Heel veel lol lijkt het gros van de werkenden sowieso niet aan het werk te ontlenen. Het merendeel van de Nederlandse werknemers (80 procent)zegt dat ze niet kunnen en willen doorwerken tot hun 67 jaar.
Hoog tijd dus voor stress verlagende maatregelen. Geurts noemt er een paar, waaronder de micropauzes, korte pauzes tussen twee taken in. ‘Beperk het piekeren’, nog zo een. Negatieve gedachten kun je controleren, zo lijkt het. Geurts verwijst naar een studie waarin werd aangetoond dat het stress verlagend werkt om dagelijks een half uur gericht te piekeren, en de rest van de tijd piekergedachten geen kans te geven.
Hoogleraar psychiatrie Anne Speckens haalt zwaardere middelen van stal om stress tegen te gaan: mindfullness-therapie. De zaal mag het drie minuten zelf uitproberen: ‘ogen dicht, let op je ademhaling, ben je bewust van het hier en nu’. Mindfullnesstraining werkt, blijkt uit steeds meer studies, ook van Speckens zelf. Het halveert de kans op het terugkeren van een depressie en huisartsen hebben minder burnoutklachten, zijn zelfs meer empatisch naar hun patiënten toe. Maar het helpt natuurlijk niet bij iedereen. ‘Daar heb ik nou hélémaal niets mee’, zegt een toehoorder tegen haar buurvrouw terwijl ze hoofdschuddend de trap afloopt naar buiten. / Martine Zuidweg