Besparingen in het hoger onderwijs gaan door

17 sep 2019 ,

Vanaf volgend collegejaar moet het hoger onderwijs structureel 3,1 miljoen euro per jaar extra besparen. Dat maakte minister van Financiën Wopke Hoekstra bekend in de Miljoenennota. Omdat de renteverhoging op studieleningen niet doorgaat, komt daar vanaf 2025 nog eens 226 miljoen euro per jaar bij.

Op Prinsjesdag zijn alle ogen traditiegetrouw op Den Haag gericht. Rond kwart over drie presenteerde minister van Financiën Wopke Hoekstra de Miljoenennota. Met daarin onder andere lastenverlagingen voor werkenden en extra geld voor jeugdzorg, defensie en betaalbare woningen. Maar niet voor het hoger onderwijs.

Wegens een verkeerde raming van OCW wordt 4,4 miljoen euro weggehaald bij Onderzoek en Wetenschapsbeleid. Daarbovenop bezuinigt het kabinet vanaf volgend jaar 3,14 miljoen euro extra op het hoger onderwijs. Dat maakt dat universiteit en hogescholen vanaf volgend jaar in totaal 42 miljoen euro per jaar besparen. Omdat de renteverhoging op studieleningen niet doorgaat, komt daar vanaf 2025 nog eens 226 miljoen euro per jaar bij.

De ‘ombuigingen’ zijn opmerkelijk gezien het verzet vanuit het hoger onderwijs. Zo trokken wetenschappers uit heel het land naar Leiden voor een protestactie van WOinActie tijdens de opening van het collegejaar op 2 september. Ze hoopten dat de minister meer in academisch onderwijs en onderzoek zou investeren.

Die investeringen blijven nu uit, tot ontevredenheid van WOinActie. ‘We gaan een heet jaar tegemoet, dus word lid van een vakbond, zodat we gezamenlijk optrekken tegen de *vijfde* bezuiniging op een rij op het WO!’, schrijft voorman Rens Bod op Twitter.

Ook de Vereniging van Hogescholen is teleurgesteld. ‘Het kabinet spreekt over een investeringsfonds maar boekt tegelijkertijd een harde bezuiniging in op hogescholen’, reageert Maurice Limmen.

De totale uitgaven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor volgend jaar zijn begroot op 42,7 miljard euro. 5,2 miljard daarvan gaat naar wetenschappelijk onderwijs.

Dit artikel is op 18 september geüpdatet.

4 reacties

  1. Stijn schreef op 17 september 2019 om 22:00

    • Ken Lambeets schreef op 18 september 2019 om 11:16

  2. Piet schreef op 19 september 2019 om 15:01

    In plaats van wat extra door het veranderen van het studiefinancieringssysteem, volgt alleen bezuiniging op bezuiniging. Onbegrijpelijk, behalve door te onderkennen dat onderwijs een makkelijke ‘prooi’ is want er werken gemotiveerde mensen die er niet zo maar het bijltje bij neer gooien.
    Ik sluit me aan bij Stijn.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!