Bestuur studentenraad valt uit elkaar: twee leden stappen op
Twee van de drie bestuursleden van de Universitaire Studentenraad stappen op. Dat is het gevolg van een ‘verschil van visie’, zeggen de betrokkenen. Hans Kunstman (asap) blijft wel aan en is de nieuwe voorzitter.
Lotte Dirchs (sportkoepel NSSR) en Bart Zonneveld (AKKUraatd) maken sinds maandag geen deel meer uit van het presidium van de Universitaire Studentenraad (USR). Binnen het bestuur waren ‘verschillen in visie over de manier waarop een presidium moet samenwerken en hoe het presidium de rest van de raad moet steunen’, zo schrijft de studentenraad in een gezamenlijk persbericht.
Nieuwe stijl
Begin dit collegejaar begon het bestuur van de Universitaire Studentenraad vol goede moed aan haar zittingstermijn met een presidium nieuwe stijl. In plaats van een klassieke structuur met een voorzitter, vicevoorzitter en secretaris kregen de drie leden van het presidium geen specifieke rollen. Het was een antwoord op de botsing van vorig jaar in de studentenraad, toen studentenpartij AKKUraatd niet meer wenste samen te werken met asap en de koepels.
Die formule is niet de oplossing voor de verschillen in de raad, blijkt nu. Volgens de studentbestuurders werd er binnen het presidium anders aangekeken tegen leiderschap. Als voorbeelden waar het misging noemen ze het wel of niet streven naar consensus of een meerderheid, en het wel of niet uitproberen van nieuwe dingen met als risico dat er fouten worden gemaakt. Concrete voorbeelden wil geen van de betrokkenen geven. AKKUraatd geeft wel aan dat er een conflict zou zijn ontstaan als het presidium in zijn vorige samenstelling was doorgegaan.
De nieuwe structuur, zonder aangewezen rollen in het bestuur, wordt weer losgelaten. Hans Kunstman (asap) neemt de rol van voorzitter op zich. Hieke Zoon en Eline Zwiers (van de respectievelijke koepels ISON en B.O.S.) vervangen de opgestapte Dirchs en Zonneveld, die wel lid blijven van de studentenraad, maar niet meer als presidiumleden.
AKKUraatd
Dat betekent dat AKKUraatd – de partij die vier van de acht gekozen zetels in de studentenraad bezet – geen onderdeel meer uitmaakt van het studentenraadsbestuur. ‘Als het aan ons had gelegen, was er een compleet nieuw presidium gevormd’, reageert fractievoorzitter Marina Bool namens AKKUraatd. ‘Wanneer twee hardwerkende leden zich genoodzaakt voelen om zich terug te trekken uit het driekoppige presidium, is dat een teken dat er iets behoorlijk misgaat.’
De beslissing om weer te gaan werken met een voorzitter, vicevoorzitter en secretaris, steunt AKKUraatd niet. ‘Het maken van onderscheid tussen een voorzitter en een secretaris schaadt de samenwerking en laat enkele invalshoeken ongehoord.’
Volgens het gezamenlijke statement van de USR, dat mede is geschreven door AKKUraatd, zal het presidium ‘extra contact met AKKUraatd onderhouden zodat alle perspectieven worden meegenomen’.
Job Verwaaij schreef op 18 december 2019 om 17:39
De reactie van AKKUraadt wijkt wel af van het ‘gezamenlijk statement’. Dit maakt mij wel nieuwsgierig naar de meningen van de andere verkozen partij en de benoemde leden. Het roept bij mij namelijk de vraag op hoe gezamenlijk dat gezamenlijk statement daadwerkelijk is en waarom het VOX er voor heeft gekozen om enkel de reactie van AKKUraadt te vermelden in dit artikel naast het gezamenlijk statement.
Jan-Willem schreef op 18 december 2019 om 23:24
2 leden die niet verkozen zijn en 1 met maar 75 stemmen. Wat moet je ervan zeggen.
N.Stolwijk schreef op 19 december 2019 om 17:39
Als twee leden opstappen dan is er iets mis met degene die blijft!
Coen schreef op 23 december 2019 om 23:08
“De beslissing om weer te gaan werken met een voorzitter, vicevoorzitter en secretaris, steunt AKKUraatd niet. ‘Het maken van onderscheid tussen een voorzitter en een secretaris schaadt de samenwerking en laat enkele invalshoeken ongehoord.’”
Jarenlang had de Universitaire Studentenraad ook geen ‘secretaris’ in het presidium, maar gewoon een derde presidiumlid. Het is ook vreemd dat de studentenraad deze titel in het leven heeft geroepen want de USR (en UGV als geheel) hebben al een ambtelijk secretaris dus er zijn eigenlijk helemaal geen secretariële taken in het presidium. Het lijkt erop als de studentenraad een aantal jaren geleden dacht dat het een goed idee zou zijn om traditionele studentenbesturen van verenigingen na te bootsen, maar dat was wellicht geen goed idee. Het presidium is ook niet zozeer een ‘bestuur’ als wel een ‘dagelijks bestuur’ wat een subtiel maar belangrijk verschil is: het is niet de intentie dat het presidium besluiten maakt bijvoorbeeld, maar wel dat het agenda’s voorbereidt en richting aangeeft.
Een en ander roept bij mij de vraag op of de USR en niet goed aan zou doen de statuten van hun gremium er even bij te pakken en na te gaan welke taken en posities daar instaan.