Bestuurlijke stoelendans leidt tot onrust in de letterenfaculteit

22 feb 2024

Aan de letterenfaculteit zijn de laatste tijd verschillende bestuurders vertrokken, waardoor het faculteitsbestuur op dit moment slechts uit een interimdecaan en een vicedecaan bestaat. Dat leidt tot bezorgdheid onder medewerkers.

In het bestuur van de letterenfaculteit vonden recent drie belangrijke bestuurlijke wisselingen plaats. De vorige decaan van de faculteit, José Sanders, legde afgelopen oktober haar taken neer om rector magnificus te worden. Paula Fikkert is benoemd als opvolger, maar zij begint pas op 1 maart. In de tussentijd staat interim-decaan André Lardinois aan het hoofd van de faculteit.

Ook heeft de faculteit sinds 1 februari geen directeur bedrijfsvoering meer. De vorige directeur, Jolle Landman, werd namelijk gevraagd over te stappen naar de Faculteit der Managementwetenschappen. Die faculteit verkeert in zwaar weer, en de vorige directeur bedrijfsvoering viel onlangs uit wegens ziekte.

Vacature

In de laatste Gezamenlijke Vergadering van de Radboud Universiteit, twee weken geleden, stelde ondernemingsraadslid Peter van der Heiden namens de FNV-fractie vragen aan het college van bestuur over de overstap van de letterendirecteur. ‘We zijn ons ervan bewust dat deze overstap een wissel trekt in de Faculteit der Letteren’, antwoordde vicevoorzitter Agnes Muskens. ‘Maar gezien de uitdagingen bij de managementfaculteit, vonden we het belangrijk om deze positie in te vullen door een intern persoon.’ Ook zei de vicevoorzitter de bedrijfsvoering bij letteren niet te laten vallen.

De zoektocht naar een nieuwe directeur bedrijfsvoering bij letteren loopt, maar de vraag is wanneer die kan beginnen. Kandidaten kunnen tot uiterlijk 3 maart reageren op een vacature, de eerste gesprekken vinden plaats op 26 maart.

Tot slot heeft ook het voormalige hoofd financiën en beheer van de letterenfaculteit, Annette van Casteren, sinds kort een nieuwe functie binnen de universiteit. Voor haar is wel al een opvolger gevonden, die begint op 1 april.

Financieel zwaar weer

In de nieuwsbrief van de letterenfaculteit schrijven interim-decaan en vicedecaan onderzoek André Lardinois en vicedecaan onderwijs Harm Kaal te merken dat de bestuurlijke wissels “op sommige plekken in de faculteit leiden tot zorgen over de bestuurlijke en financiële continuïteit.” Net als op andere universiteiten komen ook op de Radboud Universiteit financiële uitdagingen af. ‘Alle faculteiten moeten aan de bak’, zei controller Arjan Peters daarover eerder tegen Vox.

“Het nieuws van het vertrek van de directeur bedrijfsvoering overviel ons als onderdeelcommissie”, schrijft voorzitter Janine Berns in een reactie aan Vox. “Inmiddels weten we meer over hoe het er de komende maanden uitziet.”

Volgens Berns is er een korte periode geweest waarin de vertrekkende directeur bedrijfsvoering alles heeft kunnen overdragen aan de huidige interim-decaan en vicedecaan. “Als we weer een decaan hebben per 1 maart nemen zij met z’n drieën de taken van de directeur bedrijfsvoering over tot er een nieuwe directeur is. De wervingsperiode is opgestart en ons voormalige hoofd financiën wordt beschikbaar gesteld voor de voorbereiding van het financiële deel van de begroting en het jaarverslag.”

In de Gezamenlijke Vergadering van de Radboud Universiteit zei collegevoorzitter Daniël Wigboldus zich heel bewust te zijn van de ontstane situatie in de letterenfaculteit. ‘Wij zetten ons in om te zorgen dat alles gewoon door kan lopen en snel weer wordt ingevuld.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!