Bètafaculteit voor één nacht gameroom

27 feb 2015

Meer dan tweehonderd pc’s, tig kabels, een paar projectieschermen, 32 teams en 160 gamers: de kantine van het Huygensgebouw was afgelopen nacht het toneel van het door CognAC georganiseerde League of Legends toernooi.

Foto: Fabian de Bont
Overdag een faculteit, in de avond een gameroom. Foto: Fabian de Bont

Hoewel het midden in de nacht is, roken studenten – weliswaar in dinosauruspakken – op hun vaste plek voor de ingang van het Huygensgebouw een sigaretje. In de hal hangt de Slinger van Foucault er verlaten bij. Geen mensen hier – wel geluid. Boe-geroep, klinkende bierflesjes (neen, dit is geen willekeurige voetbalwedstrijd). De gehele kantine is veranderd in een kruising tussen de UB en een studentenhuis. Laptops, soms hele computers en extra beeldschermen, overal draden, en ie-der-een speelt hetzelfde spel: League of Legends.

Het spel
Dat werkt zo: teams van vijf personen vechten tegen elkaar, met als doel elkaars nexus (primaire object) te vernietigen. In toernooien zoals deze wordt een poulefase gevolgd door een knock-outfase. Een potje duurt, als beide teams aan elkaar gewaagd zijn, zo’n vijftig à zestig minuten – en sommige gamers zullen vannacht negen spellen spelen.

Foto: Fabian de Bont
Het ziet er misschien niet zo uit, maar hier is dus een bloedige strijd gaande. Foto: Fabian de Bont

Studievereniging CognAC (Kunstmatige Intelligentie) organiseert dit toernooi voor de vierde keer, vertelt voorzitter Tanja Crijns (20, derdejaars), en de groei zit er goed in. ‘We begonnen met vier teams uit onze vereniging en vorig jaar waren het er al zestien vanuit de hele faculteit NWI.’ Dit jaar is de capaciteit verdubbeld, en studenten van de gehele universiteit mogen meedoen. De vreemdste eend in de bijt is waarschijnlijk de afvaardiging Ovum Novum: ze reden binnen met een winkelwagen vol pc’s en hun stropdassen staan in schril contrast met de hoodies van de rest.

Je speelt geen League of Legends, je bent het. Dat heeft Merel goed begrepen. Foto: Fabian de Bont
Je speelt geen League of Legends, je bent het. Dat heeft Merel goed begrepen. Foto: Fabian de Bont

Veel testosteron
Het is misschien een vies woord – maar de sfeer is gemoedelijk. Rivaliserende teams drinken voor hun match samen een biertje, er wordt voornamelijk gelachen en hier en daar met een vlag gezwaaid. De veruit tofste prijzen, fluffige ‘poro’s’ (diertjes uit het spel die een soort mascottes geworden zijn) gaan dan ook naar het meest enthousiaste team. Maar – alle vooroordelen daargelaten: in het toernooi zijn meisjes schaars.

Voor afwisseling zorgt cosplayer Merel (21). Zij switchte van Moleculaire Levenswetenschappen aan de Radboud Universiteit naar, hoe kan het ook anders, Game Design in Enschede – maar voor de gelegenheid is ze even terug in Nijmegen. Ze vervult vanavond de rol als ‘reserve’: haar muis heeft ze al uitgeleend en zelf zit ze klaar om in te springen achter een willekeurige pc. Dat wachten doet ze in stijl: ze is geheel uitgedost als League of Legends-karakter Ahri – ínclusief vossenoortjes en zeven staarten. / Linda van der Pol

10 reacties

  1. Beschuit schreef op 27 februari 2015 om 13:45

    • Passie voor Lassie schreef op 27 februari 2015 om 17:45

      HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!

      Zegt niemand ooit.

  2. Vicske schreef op 27 februari 2015 om 14:23

    Wat een slechte kwaliteit foto’s zeg! Zo kun je niet de echte situatie mooi weergeven, terwijl het wel een heel tof evenement is…

    • Apollo schreef op 27 februari 2015 om 18:37

      Tof evenement of niet – ergens kan ik mij prima voorstellen dat er om 03.00 ’s nachts geen fotograaf naast zijn bed stond om een rondje Huygensgebouw te maken.

  3. Pix says Hi schreef op 28 februari 2015 om 20:09

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!