Betalen voor parkeren pal naast de campus: eerste wijken eind dit jaar al aan de beurt
-
Spandoekprotest tegen de plannen rondom een autoluwe campus. Foto: Vox
Veel buurtbewoners zijn niet blij, maar tóch gaat betaald parkeren in wijken rondom de campus mogelijk eind dit jaar al in. In veel andere straten in de buurt van de campus moeten mensen vanaf juni 2026 voor een parkeerplek gaan betalen. Tenminste, als de gemeenteraad akkoord gaat.
Met bezorgde brieven en een petitie lieten bewoners uit de wijken rond de campus in februari van zich horen. Hun grote kritiekpunt: ze willen niet de dupe worden van anti-automaatregelen op campus Heyendaal, waar onder andere de Radboud Universiteit en het Radboudumc toe behoren.
Daar wordt in de toekomst parkeren duurder en komen minder plekken beschikbaar, om autogebruik onder personeel te ontmoedigen. De angst is dat medewerkers in omliggende wijken gaan parkeren en het daar voller wordt met auto’s.
De gemeente wil die overlast tegengaan met betaald parkeren en vergunningen voor bewoners. Dat moet overlast van scheefparkeerders tegengaan, stelt de gemeente, en dus ruimte creëren voor degenen die er wonen. Het stuit ook op kritiek. ‘Schuif de gevolgen van campusmaatregelen niet af op wijken’, zeggen veel bewoners. Ze willen dat de instellingen op de campus zelf oplossingen regelen om te zorgen dat parkeerders niet uitwijken.
Gefaseerd invoeren
Eerst zou in februari een klap op de plannen worden gegeven. Dat ging van tafel dankzij een motie van raadslid Paul Eigenhuijsen (Stadspartij) Die regelde dat er eerst een apart voorstel over betaald parkeren moest komen.
Dat ligt er nu. Het idee is dat betaald parkeren in twee fases ingaat: fase een per december, fase twee in juni 2026.
Vanaf december gaat in een groot deel van Brakkenstein betaald parkeren gelden. Hetzelfde geldt voor het gebied rond de Hogeschool Arnhen en Nijmegen, onder andere de Verlengde Groenestraat en Laan van Scheut. In juni volgend jaar wil Nijmegen betaald parkeren invoeren in delen van de wijk Hatertse Hei, net als enkele wegen rond de Groenewoudseweg en Heyendaalseweg.
De wijk Groenewoud, waar eerst voor de invoering werd gevreesd, is uit de plannen gehaald. Over het meest zuidelijke deel van Brakkenstein volgt eerst een aparte bespreking met bewoners over al dan niet betaald parkeren. De straten liggen meer dan 300 meter van de campus (de beoogde grens om betaald parkeren in te voeren), maar de gemeente denkt wél dat parkeerproblemen naar die delen van de wijk schuiven.
Overlast tegengaan
Dat bewoners opdraaien voor maatregelen op de campus, erkent de gemeente. ‘Maar hierin verschillen de wijken niet van andere wijken in Nijmegen waar betaald parkeren is ingevoerd, zoals Nijmegen-West’, aldus de gemeente, die wijst op overlast die daar was van centrum- en stationsbezoekers. ‘Ook daar is betaald parkeren ingevoerd om de overlast tegen te gaan en te voorkomen dat er overlast ontstaat door de vele gebiedsontwikkelingen. Dit heeft een positief effect gehad.’
Als de gemeenteraad het plan vaststelt, komt er een informatiebijeenkomst. Niet al vóór er een beslissing valt. ‘Er worden geen daadwerkelijke bijeenkomsten gehouden over de invoering ervan’, zegt de gemeentewoordvoerder.
Ook is er vooraf geen peiling of enquête geweest. ‘Dat doen we niet meer in de wijken’, aldus de woordvoerder. Hij wijst op de regels rond het invoeren van betaald parkeren. Die laten zien dat bij de bouw van meer dan vijftig woningen of andere ontwikkelingen, zoals nu op de campus, de gemeente ‘kan overgaan tot invoering betaald parkeren’. Dat mag volgens de woordvoerder ‘om het parkeren op eigen terrein beter te laten benutten, bewoners in de omgeving minder overlast te geven en om bepaalde doelstellingen in de mobiliteitstransitie te bewerkstelligen’.
Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk verscheen eerder in De Gelderlander.