Bètastudenten maken zich zorgen om verdwijnende computerkamers

23 mrt 2022

Het aantal computerwerkplekken in het Huygensgebouw voor studenten wordt mogelijk kleiner. De bètafaculteit wil de ruimtes ook voor andere doeleinden gebruiken. Studenten zijn bang dat ze nu dure laptops moeten aanschaffen waar speciale software voor hun studie op kan draaien.

Het is een alledaags gezicht in het Huygensgebouw: studenten die op computerwerkplekken aan opdrachten werken. De vraag is hoe lang dat nog het geval zal zijn. De faculteit wil het aantal van deze zogeheten terminalkamers verkleinen om ze ook voor andere (onderwijs)doeleinden in te zetten.

Studenten maken zich zorgen, zoals derdejaars natuur- en sterrenkundestudent Romy Vermaak (22). Zij is bang dat ze in de toekomst geen studieplek meer heeft om te werken aan computeropdrachten, en dat studenten zelf dure laptops moeten aanschaffen. Op de computers in de terminalkamers staat namelijk speciale software. Die vereisen vaak een dual-boot functie die de besturingssystemen Ubuntu Linux en Windows combineert.

‘Om de juiste software te kunnen gebruiken, zullen studenten speciale, dure laptops moeten aanschaffen’

Die software kan niet op alle laptops geïnstalleerd worden. Vermaak: ‘Om de juiste software te kunnen gebruiken zullen studenten speciale, dure laptops moeten aanschaffen.’

‘Die laptops worden nu ook al geadviseerd om te hebben als student, maar straks zullen ze verplicht gesteld worden omdat er niet altijd toegang is tot een terminalkamer,’ vult medestudent Tycho Jongens (20) aan.

Enquête

Jongens vindt dat de Faculteit Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica (FNWI) te weinig gecommuniceerd heeft over de plannen. ‘Er is alleen in een nieuwsbrief deze maand aangekondigd dat Bring Your Own Device (BYOD) ingevoerd zou worden. Niet dat er terminalkamers zouden verdwijnen.’

In de nieuwsbrief staat een linkje naar een enquête waarin studenten en docenten input kunnen geven over wat er met de terminalkamers moet gebeuren, en in welk tempo. De projectgroep die BYOD gaat implementeren (waarin ook studenten zitten) zal vervolgens een advies uitbrengen aan het faculteitsbestuur. ‘Het was beter geweest als de faculteit hierover een aparte mail naar studenten had gestuurd zodat studenten beter op de hoogte waren geweest over het afschalen van de terminalkamers, en daarover hun mening hadden kunnen geven,’ vindt Vermaak.

‘De stem van studenten is belangrijk bij het opstellen van het plan’

‘In de enquête wordt ervan uitgegaan dat studenten de terminalkamers alleen gebruiken voor computerpractica, maar dat is niet zo,’ zegt Vermaak. ‘Er zijn genoeg studenten die daar ook regelmatig studieopdrachten maken of samenwerken aan projecten.’

Roostering

Het definitieve besluit om de terminalkamers af te schalen is op dit moment nog niet genomen. Karen de Bruijn, directeur bedrijfsvoering van de FNWI, geeft aan dat het BYOD-beleid in 2020 al is bedacht. Door corona heeft het plan vertraging opgelopen, maar het is nu weer opgepakt. ‘De eerste stap is om het gebruik van de kamers te evalueren door de input van studenten en docenten te vragen in de enquête die nu uitgezet is. Ook kijkt de roostering naar het gebruik van de kamers. Als alle gegevens bekend zijn zal een plan worden opgesteld.’

Volgens verschillende studenten was de vraagstelling van de enquête sturend. De Bruijn: ‘Dat probleem is bij ons bekend en ik ben daarover met twee studenten van de medezeggenschap in gesprek gegaan. De stem van studenten is belangrijk bij het opstellen van het plan. De terminalkamers zullen niet allemaal verdwijnen als blijkt dat studenten er nog altijd veel gebruik van maken.’

1 reactie

  1. Beta schreef op 23 maart 2022 om 21:53

    Ik heb de enquête gezien. Als student leer je onderzoek doen, maar de vragen zijn opvallend. Jammer genoeg staat de enquête niet meer online, dus hieronder geen citaten. Eerste vraag voor studenten:
    Maak jij gebruik van de computerruimtes?
    [] nee
    [] ja, tijdens computerpractica
    Volgens mij leer je als student dat dit geen goede onderzoeksvraag is, en ja dit kan je zeker als sturend opvatten. Andere opvallende vraag:
    Welke operating system gebruik jij het meeste?
    [] Windows
    [] Ubuntu
    [] MacOS
    Op mijn eigen laptop (welke ik het meeste gebruik) draai ik alleen Windows, maar wanneer ik Ubuntu nodig heb, ga ik juist in deze computersruimtes zitten, wat wekelijks kan zijn voor bepaalde vakken of stage. Ideaal omdat je dan geen dual boot of virtual machines moet installeren. Aanpassingen in de BIOS zijn eng en vermijd ik liever.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!