Bewoners in Lent moeten plaatsmaken voor groot studentencomplex

05 dec 2022

De gemeente Nijmegen wil dat er naast station Nijmegen-Lent een groot wooncomplex verrijst, goed voor 450 woningen voor studenten en jonge afgestudeerden. De huizen van de huidige bewoners moeten daarvoor plat.

De gemeente Nijmegen heeft grootse bouwplannen aan de Spoorstraat in Lent. Nu is dat nog een doodlopend straatje met vrijstaande woningen, ingeklemd tussen het spoor en de wijk in aanbouw Hof van Holland. Daar moet binnen enkele jaren een complex komen voor maar liefst 450 studenten en pas-afgestudeerden. Het afgelopen jaar deed de gemeente onderzoek naar dat plan.

Uitkomst daarvan is dat er vier gebouwen moeten komen: een toren van dertien verdiepingen voor afgestudeerden en drie lagere gebouwen (vier tot zeven verdiepingen) voor studenten. Het hele complex moet plek bieden aan 300 studenten en 150 afgestudeerden. De SSH& gaat de studentenwoningen verhuren.

‘Zo’n groot complex kun je nooit in de stad of op de campus kwijt, maar hier wel’

Om de bouw mogelijk te maken moet het huidige bestemmingsplan worden aangepast. Daar is de gemeente nu mee bezig. Het Rijk heeft toegezegd twee miljoen euro bij te dragen aan het project. Die subsidie is bedoeld voor woningbouwprojecten voor speciale doelgroepen, in dit geval studenten. Onder het mom van talent behouden voor de stad, komt daarnaast de toren voor pas-afgestudeerden.

Direct naast het station

Directeur-bestuurder Kees Stunnenberg van SSH& is enthousiast over de plannen. ‘Wij hebben de opdracht om vóór 2030 duizend studentenwoningen bij te bouwen. Zo’n groot complex kun je nooit in de stad of op de campus kwijt, maar hier wel.’

Maar willen studenten wel in Nijmegen-Noord wonen, vooralsnog vooral een toevluchtsoord voor jonge gezinnen die de stad ontvluchten? Stunnenberg maakt zich daar geen zorgen om. ‘De locatie is direct naast het station en in de nieuwe wijk Hof van Holland komen allerlei voorzieningen.’ De populaire Waalstrandjes liggen om de hoek en de stad is op fietsafstand.

Wel moet er bij het ontwerp van de gebouwen rekening worden gehouden met geluidsoverlast van het spoor en de drukke uitvalswegen. ‘Dat kan bijvoorbeeld door afgesloten hofjes te creëren, zodat bewoners toch een fijne buitenruimte hebben’, zegt Stunnenberg.

Matts Nijman voor zijn anti-kraakwoning. Foto: Bert Beelen

De bouw van de woontorens heeft wel een keerzijde. De woningen aan de Spoorstraat moeten namelijk plat. Vijf daarvan zijn nog in het bezit van de huidige bewoners. Die moeten worden opgekocht of, in het uiterste geval, worden onteigend van de huidige bewoners.

Tweede centrum van Nijmegen

Student Matts Nijman, masterstudent communicatiewetenschap, woont sinds 2020 antikraak in de Spoorstraat. Hij deelt zijn vrijstaande woning met één huisgenoot, die ook aan de Radboud Universiteit studeert.

Hij snapt goed dat de gemeente graag aan de Spoorstraat studentenhuisvesting wil bouwen. ‘Je hebt hier misschien minder het gevoel middenin de stad te wonen, maar het centrum ligt op tien minuten fietsafstand.’

‘Waarschijnlijk loopt het niet zo’n vaart en kan ik hier nog wel twee jaar wonen’

Vanuit zijn gedeelde woonkamer kijkt hij uit op het Citadelcollege en de hijskranen in Lent. Daar bouwen projectontwikkelaars aan wat het ‘tweede centrum’ van Nijmegen moet worden. Er komen winkels, horeca en andere voorzieningen.

Toen Nijman bijna drie jaar geleden aan de Spoorstraat kwam wonen, hield hij al rekening met een snelle verhuizing. ‘Maar toen kwam corona en liepen alle bouwprojecten vertraging op.’ Via de gemeente heeft Nijman te horen gekregen dat hij op zijn vroegst komende zomer weg moet. ‘Waarschijnlijk loopt het niet zo’n vaart en kan ik hier nog wel twee jaar wonen. Dat zou heel mooi zijn, want die tijd heb ik nog nodig om af te studeren.’

Het leven in Lent bevalt hem wel. ‘Ik betaal zo’n 400 euro, waarvan het grootste deel voor energie. In de stad heb je daar alleen een kamer voor, ik heb een heel huis. Omdat het huis vrijstaand is kunnen we doen en laten wat we willen. We krijgen nooit klachten tijdens feestjes.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!