Politie meermaals in actie na bezetting TvA-gebouw door pro-Palestinademonstranten

05 jun 2024

De politie is meermaals in actie gekomen in de Thomas van Aquinostraat 1, waar demonstranten vanaf woensdagmiddag een bezetting hielden. Het gebouw, waarvan de muren flink zijn besmeurd met rode verf en enkele brandslangen open zijn gezet, is inmiddels leeg. Later op de avond werd ook het initiële tentenkamp naast het Maria Montessori ontruimd.

‘Free Palestine!’ Bij de ingang van Thomas van Aquinostraat 1, vlak naast het tentenkamp van actievoerders op de Nijmeegse campus, klonken woensdagmiddag de bekende leuzen. Demonstranten hadden kort daarvoor hun tentjes verplaatst naar de gangen en het binnenplaatsje van het gebouw.

(de tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: Johannes Fiebig

Foto: Johannes Fiebig

Foto: Johannes Fiebig

Foto: Johannes Fiebig

De in- en uitgangen van het pand werden gebarricadeerd met pallets, picknicktafels en andere meubels. Op meerdere verdiepingen zetten actievoerders brandslangen aan. Op verschillende plekken is graffiti aangebracht en op tweede verdieping zijn de muren besmeurd met rode verf.

Kamp

Thomas van Aquinostraat 1 is een gebouw waar kantoren van verschillende afdelingen gevestigd zijn, zoals Education Support en het Radboud Teaching and Learning Centre. Ook zijn er onderwijszalen en is de redactie van Vox er gevestigd.

De binnentuin van TvA1. Foto: Johannes Fiebig
De binnentuin van TvA1. Foto: Johannes Fiebig

Op sociale media hadden de actievoerders al aangekondigd dat ze vandaag hun kamp zouden gaan ‘reorganiseren’. Demonstranten en sympathisanten werden opgeroepen te verzamelen op het kamp om vier uur.

Huygensgebouw

Niet lang daarna vertrokken groepjes actievoerders naar verschillende plekken op de campus. Twintig demonstranten togen naar het Huygensgebouw om daar leuzen te scanderen en vanaf een bovenverdieping flyers naar beneden te gooien. Decaan Sijbrand de Jong probeerde tevergeefs met hen in gesprek te gaan.

‘Ze zeggen dat het college van bestuur niet luistert, maar dat zijn leugens’, zei hij achteraf tegen Vox. ‘Er zijn al weet ik hoeveel vergaderingen geweest over hoe dit verder moet. De demonstranten willen alleen niet horen wat wij zeggen.’ Hij beschouwde de demonstratie in zijn gebouw als een verstoring van onderwijs en onderzoek.

Decaan Sijbrand de Jong probeert in gesprek te gaan met de actievoerders. Foto: Johannes Fiebig

Ondertussen ging een andere groep actievoerders met tentjes de Thomas van Aquinostraat 1 in. Medewerkers werden daarop verzocht om het gebouw te verlaten.

Rond 21.00 uur liepen een twintigtal demonstranten plots naar buiten, samen met enkele tentjes. Of het pand nu helemaal leeg is, is nog onzeker. De schade aan het gebouw is hoe dan ook aanzienlijk.

Politie arriveert

Een uur later, rond 22.15 uur, arriveerde een flink aantal politieagenten bij het kampement van de demonstranten naast het Maria Montessorigebouw. Een deel van hen ging de Thomas van Aquinostraat 1 binnen. Er is niemand uit het gebouw gehaald. Wél werd er één man afgevoerd door de politie, nadat hij tegen hen had lopen schreeuwen. Het is onduidelijk of hij is aangehouden. Ook heeft de politie de tentjes op de binnenplaats weggehaald.

(de tekst loopt verder onder de foto’s)

Foto: Johannes Fiebig

Foto: Johannes Fiebig

Foto: Johannes Fiebig

‘Radboud Universiteit onwaardig’

Het college van bestuur laat via een woordvoerder weten dat ze ‘zeer verontwaardigd zijn over de bezettingen en vernielingen’, ze bestempelen het gedrag als ‘Radboud Universiteit onwaardig’.

‘De groep (demonstranten, red.) zette op de binnenplaats van het gebouw tenten neer, plaatste barricades voor de deuren, zette brandslangen aan en bracht talrijke graffiti aan in het gebouw’, somt de woordvoerder op. ‘Het gaat om voor de Radboud Universiteit onacceptabele handelingen.’

Gebouw uitgekamd

De politie heeft, nadat de demonstranten vertrokken zijn, het gebouw voor de zekerheid kamer voor kamer uitgekamd, aldus de woordvoerder. Het gebouw is inmiddels leeg. ‘De politie trof een ogenschijnlijk verlaten gebouw aan met daarin een complete ravage.’ Daardoor zal er de komende dagen geen onderwijs plaatsvinden in TvA 1. ‘Het zal veel werk zijn om het gebouw te herstellen en weer bruikbaar te maken’, aldus de woordvoerder.

Foto: Johannes Fiebig

Foto: Johannes Fiebig

Na de actie trok de politie zich in eerste instantie mondjesmaat terug van de campus. Maar vlak voor 00.00 uur kwamen zij toch opnieuw in actie: Eenheden van de mobiele eenheid liepen met stok en wapenschild richting het tentenkamp naast het Maria Montessorigebouw en omsingelden het.

(de tekst loopt verder onder de foto’s)

Foto: Johannes Fiebig

Het tentenkamp wordt op last van de burgemeester ontruimd. ‘U krijgt vijf minuten om de tenten af te breken en uzelf te verwijderen’, klinkt het. De politie laat weten dat zij geweld gaat gebruiken wanneer de demonstranten niet meewerken.

(Dit bericht is meermaals geüpdatet en wordt verder aangevuld bij eventuele nieuwe ontwikkelingen) 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

41 reacties

  1. Bezorgde medewerker schreef op 5 juni 2024 om 17:49

    Medewerkers intimideren en in gevaar brengen. Het is nu wel een keer mooi geweest. Ingrijpen en wel nu!

    • Sophie schreef op 5 juni 2024 om 19:13

      Ik werk in TvA1 en er is voor zo ver ik weet geen enkele medewerker geïntimideerd.

    • Maarten schreef op 5 juni 2024 om 23:51

      Ik was tijdens de bezetting gewoon rustig aan het werk in TvA1 en heb me geen seconde geïntimideerd gevoeld. De demonstranten hebben me rustig uitleg gegeven over de bezetting en hebben me zelfs gevraagd of ik me veilig voelde.

    • Sippe medewerker schreef op 6 juni 2024 om 07:11

      @Maarten Je werkplek is nu wel vernield…

  2. HL schreef op 5 juni 2024 om 18:03

    Wordt er nog ‘gestudeerd’ daar op de Universiteit?!????

    • CS schreef op 5 juni 2024 om 19:34

      #HL, Niet door de kleine groep vernielzuchtige relschoppers. En die verpesten het met hun gedrag voor de serieuze studenten die WEL willen studeren.

    • LB schreef op 5 juni 2024 om 21:45

      @HL, @CS, ja hoor, ik heb tentamens deze week en zit dagelijks in de UB te studeren. Nergens last van gehad.
      En als dat wel het geval was geweest: eventuele verstoringen van het universitaire leven vallen in het niets bij het geweld in Palestina.

  3. Ralph Jaspers schreef op 5 juni 2024 om 18:10

    Als medewerker heb ik begrip voor beide standpunten. Ook ben ik zelf betrokken geweest bij demonstraties voor het klimaat. Maar ik heb alle sympathie verloren voor deze protestacties wanneer er moedwillig vernielingen worden aanbracht in gebouwen, waar ook nog eens collega’s werken die helemaal geen invloed hebben op hetgeen de demonstranten eisen. Hetzelfde geldt voor die laffe gezichtsbedekking als bestuurders met je in gesprek willen gaan, zoals onze decaan op de foto. En nog meer voor alle persoonlijke dreigementen en hatelijke uitingen die worden geadresseerd aan met name onze collegevoorzitter.
    Ik ben wel benieuwd hoe de 300+ medewerkers die onlangs de brief hebben ondertekend dat ze de demonstranten steunen hierop reflecteren. Is het recht op demonstreren voor hen onbegrensd? Staan ze nog steeds onvoorwaardelijk achter de demonstranten? En denkt er eigenlijk iemand dat het doel sneller bereikt wordt als alle sympathie verloren gaat door vernielingen en intimidatie?

    • Wilhelm Huck schreef op 6 juni 2024 om 09:15

      Beste Ralph,
      Hartelijk dank. Dit verwoordt precies mijn gedachten!

    • Bep schreef op 6 juni 2024 om 16:44

      Mij dunkt dat de Pro Palestina demonstranten hun punt al lang hebben gemaakt, … Maar dit zou moeten zónder vernielingen!

  4. Student schreef op 5 juni 2024 om 18:30

    Er is al zeven maanden lang gedemonstreerd. Enkele maanden geleden ook “braaf” met bordjes op het Erasmusplein, dus de vorm van demonstreren die voor velen wel acceptabel is. Het CvB heeft geen gehoor gegeven aan de eisen, vandaar waarschijnlijk de escalatie. Dit is hoe protestbewegingen (zoals nu het wereldwijde studentenprotest voor Palestina) werken.

    Geen enkel recht wat wij nu als vanzelfsprekend zien (vrouwenkiesrecht, homorechten, het einde van Apartheid in Zuid-Afrika) is geruisloos verkregen. Men moest het eisen. Nooit dachten machthebbers “goh, die mensen met bordjes hebben een punt, laten we ze rechten geven”. Protesten werken als ze disruptief zijn. Kijk maar eens naar opiniepeilingen ten tijde van de civil rights beweging. Witte amerikanen dachten dat de disruptieve vormen van protest alleen maar tegenstrijdig zouden werken voor de doelstellingen van de beweging. Niks bleek minder waar.

    • Tom schreef op 5 juni 2024 om 18:43

      Dan blijft staan dat er gewoon een grens is waarvan veel mensen vinden dat daar nu ruim overheen wordt gegaan.

      Het heeft ook iets heel treurigs dat je als universitair student niet verder komt dan een gebouw vandaliseren.

      Het enige nuttige van dit geheel is misschien dat ze nu leren dat je niet altijd krijgt waar je om vraagt. Dan wordt er dus toch nog enigszins gestudeerd.

    • Ewoud schreef op 5 juni 2024 om 19:52

      Disruptief heeft zo zo’n werking en eventueel een voordeel. Maar denk geen moment dat dit kinderachtige gedrag bijdraagt aan een oplossing en vergelijk ze alsjeblieft niet met mensen die zich verzetten tegen echt onrecht.

      Samenwerkingsverbanden zijn geen onrecht. Houd alsjeblieft op met het overdreven taalgebruik. Dit gedrag laat zich simpelweg reduceren tot: ‘we krijgen onze zin niet, dus nu gaan we ‘escaleren.” Om te janken.

    • Christopher schreef op 5 juni 2024 om 20:32

      Stel het CvB bezwijkt onder druk van de vele disruptieve acties. Als je jouw redenering consequent volgt dan mogen de voorstanders van banden met Israël, dus degene die tegen een boycot zijn, op dezelfde manier disruptieve acties voeren totdat zij hun zin krijgen. Vervolgens gaan de voorstanders van een boycot weer opnieuw acties voeren. Kortom, als je vindt dat jouw politieke standpunt kracht bijgezet mag worden met disruptieve acties, mogen burgers met een andere politieke agenda dat ook en krijg je een geweldsspiraal in de samenleving waarvan je niet weet waar die eindigt.
      Disruptieve acties passen wellicht in een samenleving waarbij de grondrechten van grote groepen burgers geschonden worden, maar in een rechtstaat als Nederland past dat niet. In een rechtstaat kun je dus niet altijd je zin krijgen. Het is een teken van (academische) volwassenheid als je dat kunt verdragen.

    • Frans schreef op 5 juni 2024 om 21:25

      Vreemd dat u vrouwenrechten en een aan Hamas gelieerd volk in één pleidooi noemt. Wel eens verdiept in de vrouwenrechten aldaar? Ga eens in Iran demonstreren als u zo gelooft in uw heilige missie!

  5. Tom schreef op 5 juni 2024 om 18:34

    Andermans spullen kapot maken is gewoon strafbaar, ook als je dit onder het mom van een demonstratie doet.

    Alle sympathie is nu wel weg, hopelijk is het snel klaar.

  6. Student schreef op 5 juni 2024 om 19:06

    @Tom. Ze komen zeker wel verder dan een gebouw vandaliseren. Er is al maanden lang beroep gedaan op het CvB op “bravere” manieren, met argumenten. Het werkte niet.

    Sinds de studentenprotesten hebben meerdere universiteiten in België, Spanje en Ierland de banden met medeplichtige Israëlische universiteiten verbroken. Ik denk dat de Radboud en andere Nederlandse universiteiten, zoals de geschiedenis van protestbewegingen ons leert, uiteindelijk zullen volgen. Ik verwacht wel dat het lang gaat duren.

    Ik denk niet dat we het ooit eens zullen worden over protestmethodes. Ik ben wel dankbaar dat er vroeger mensen waren, zoals de demonstranten nu, die bereid waren op de bres te springen voor de rechten van anderen en/of voor hunzelf. Ook al mochten hun methodes misschien niet van de wet. Wettelijkheid is niet altijd hetzelfde als moraliteit.

    En zoals ik eerder al zei hadden die protesten ook niet de sympathie van het brede publiek. Toch werkten ze en leven we nu in een mooiere, gelijkwaardigere samenleving.

  7. Student FNWI schreef op 5 juni 2024 om 19:20

    Het vervelende is ook dat het niet uitmaakt wat ook maar iemand zegt. Het enige wat je terugkrijgt zijn dezelfde bekende leuzen. Ik zou graag iets doen om ze te laten zien dat het draagvlak voor hun demonstraties toch echt minimaal is en dat dit eigendomme vernielen/ onderwijs tegenhouden niet de juiste manier is. Helaas zou ik niet weten wat…

  8. Jan Bransen schreef op 5 juni 2024 om 19:26

    Ik vind dit een hele domme escalatie waarmee alle goodwill, respect en sympathie wordt verspild.
    Ik neem aan dat het hier om studenten gaat die zich willen ontwikkelen tot gewetensvolle, betrokken, kritische en zelfbewuste academici (zie de onderwijsvisie van de Radboud Universiteit), academici die steeds opnieuw zullen blijven proberen weg te bewegen van geweld in de richting van begrip, ook al blijft dat steeds weer langs de afgronden van gedeeld onbegrip gaan.
    Vanaf het begin had dit geen tegenstelling hoeven worden tussen de demonstranten en het CvB. Dat is echt de verkeerde framing van een conflict dat te groot is, en te pijnlijk, om platgeslagen te worden tot een paar eisen die gesteld menen te moeten worden aan ons CvB.

    • een medewerker schreef op 5 juni 2024 om 20:25

      Beste Jan, Waarschijnlijk heb jij ook de ‘demonstranten populatie’ zien veranderen op het veld vanuit je raam de afgelopen weken. Of de aanname dat het om enkel studenten en medewerkers gaat nog correct is? Persoonlijk denk ik van niet.

  9. Thomas schreef op 5 juni 2024 om 19:41

    Laten we hopen dat het CvB een rechte rug toont en zowel een eind maakt aan de bezetting van het TvA als zowel het tentenkamp. Mochten zij het tentenkamp in stand houden is dat voer voor aanhoudende ongeregeldheden.

  10. Bezorgde medewerker van tva schreef op 5 juni 2024 om 20:07

    De oorlogen tussen Israël en Palestina is sinds 1948 aan de gang… en het een is continu haat wraak spiraal naar elkaar toe. Ze vinden allebei dat ze recht hebben op het zelfde stuk grond op deze aardbol. Om dat recht te krijgen maken ze elkaars leven dus zo’n 76 jaar zuur.

    De reactie van Israël op de aanval van hamas op 7 oktober vorig jaar. gaat natuurlijk boven alle humanen afspraken in. Dat is ook niet goed te praten. Maar dat is de actie’s van Hamas ook niet. En een boycot van de universiteiten naar Israël lost de oorlog ook niet op. Daar is het conflict veel te groot voor. Hiermee wil ik niet zeggen dat de demonstranten voor een loos doel demonstreren. Maar doe dat op de juiste plek en dat is niet op de universiteiten. Sterker nog… met het bezetten van gebouwen, het onder kalken. Doen zij precies het zelfde als waar Israël en de Palestijnen om vechten. Namelijk: bezetten van een gebied waarvan ze vinden dat ze recht op hebben.

    • Bezorgde vrouw schreef op 5 juni 2024 om 23:16

      Helemaal mee eens. Ik hoor medewerkers die liever even niet gaan werken op locatie. Ik begreep ook dat er tentamens gecanceld zijn door de protesten. Het gebouw wordt geruïneerd en dat kost ook nog eens een bak geld om weer op te knappen. Daarnaast wordt de privacy van student en medewerker geschonden doordat papierwerk in de handen van deze demonstranten kan komen. Ze hebben hier veel meer mee dan alleen de mensen die ze willen spreken, en ik vraag me sterk af of ‘willen spreken’ überhaupt nog wel klopt gezien de pogingen om het gesprek aan te gaan waar ik van hoor… Op dit punt is het gewoon zinloos protest en bovenmate gewelddadig. Ook geweld jegens materieel mag niet goedgepraat worden, wanneer medewerkers en studenten zich er onveilig
      door voelen en de dupe zijn.

    • Bezorgde docent schreef op 6 juni 2024 om 00:14

      Mee eens, de hypocrisie spat van de protesten af. Als je vrede in dat gebied wil dan is partij kiezen geen optie. Dat gebrekkige inlevingsvermogen dat hier getoond wordt door studenten is toch een belangrijke component waarom het daar niet werkt. Als sommigen hier al moeite hebben dat in te zien dan is het niet verwonderlijk dat het daar ook niet vlotten wil. En dan heb je daarbovenop ook nog een ideologie/godsdienst met volgelingen die behoorlijk huisgehouden hebben in de regio de afgelopen decennia.

  11. een medewerker schreef op 5 juni 2024 om 20:16

    Ik hoop toch wel dat deze keer de demonstranten gearresteerd worden en dat de schade dus ook op hen verhaald kan worden.
    Want hoe kan je nu verkopen dat je strijd tegen oorlog terwijl je wel de veiligheid van andere mensen aantast?

    Ga in Den Haag demonstreren bij de regering. Daar wordt immers het landelijke beleid gemaakt, daar zitten de mensen die het verschil maken!

  12. Student schreef op 5 juni 2024 om 20:37

    @Ewoud. Het onrecht wat de Palestijnen aan wordt gedaan is “echt” onrecht. Nee de demonstrerende studenten hier worden inderdaad niet gebombardeerd, zij staan solidair met de Palestijnen. Ze vragen slechts dat de universiteit, zoals ze dat binnen een week met Rusland hebben gedaan, de institutionele banden verbreekt met Israëlische instituten die medeplichtig zijn aan mensenrechtenschendingen. Ik heb geen enkel overtuigend argument gehoord waarom de eis onredelijk zou zijn. Alleen maar afkeuring van de methoden.

    • Bezorgde vrouw schreef op 5 juni 2024 om 23:20

      Dan zou ik nog eens goed de reacties lezen want ik heb zat goede argumenten gehoord. Je mag demonstreren, maar geweld mag niet goedgepraat worden. En wat deze demonstranten doen, dat ís geweld.

  13. Jan schreef op 5 juni 2024 om 21:29

    Hopelijk toont het cvb nu eindelijk een keer kracht en is het klaar. Dit gaat alle, maar dan ook alle grenzen over. Wat heeft het compleet vernielen van een gebouw nog te maken met demonstreren? We hebben vier weken lang geluisterd naar een kleine minderheid studenten en medewerkers, nu wordt het tijd te luisteren naar de zorgen van het overgrote merendeel dat helemaal klaar is met deze losgeslagen kleuterklas.

  14. LB schreef op 5 juni 2024 om 21:48

    Alle steund aan de dappere demonstranten. En dat het CvB snel gehoor geeft aan hun eisen.
    #FreePalestine

    • Jan schreef op 5 juni 2024 om 21:57

      Kan je uitleggen wat er precies dapper is aan vandalisme?

    • Georg Huppertz schreef op 5 juni 2024 om 22:10

      Durf met je eigen naam te reageren of wees stil. Ga je niet verschuilen achter initialen. Nu ben je een held op sokken.

    • Hendrik schreef op 6 juni 2024 om 00:17

      Vrij van Hamas en dan democratische verkiezingen en in vrede met de buren leven en het accepteren van de huidige grenzen? Of vrij om de volgende oorlog te beginnen of pogrom uit te voeren omdat het buurland niet erkend wordt?

  15. Medewerker met machteloos gevoel schreef op 5 juni 2024 om 22:33

    Steun en solidariteit voor de dappere demonstrerende studenten en de supportive collega’s.

    Het CvB verzuimt nu al ruim zeven maanden om met een goed beargumenteerd inhoudelijk verhaal te komen over waarom het wenselijk zou zijn om institutionele samenwerkingsverbanden met instellingen te behouden die bijdragen aan het uitmoorden, uithongeren, verdrijven, en vernietigen van burgers, kinderen, ziekenhuispersoneel, journalisten, reddingswerkers, én academici en universiteiten (begin nog eens over so called academische vrijheid…, voor Palestijnse academici en kritische Israëlische collega’s is die er allang niet meer). Legitimatie voor deze walgelijke oorlogsmisdaden wordt oa geboden doordat de betrokken Israëlische universiteiten door de bestaande samenwerkingen met instellingen in het westen genormaliseerd worden.

    We leven in een omgekeerde wereld. Het inzetten van de politie en ME om je eigen studenten en medewerkers die niet medeplichtig wensen te worden gemaakt aan genocide te verdrijven van de campus is het grootste zwaktebod ooit. Over een gebrek aan moreel leiderschap gesproken.

    • Jan schreef op 5 juni 2024 om 22:59

      Omgekeerde wereld? In welke wereld leef jij waar er bij het plegen van strafbare feiten geen politie aan te pas komt? Demonstranten moeten niet gaan janken wanneer hun acties consequenties hebben. Als je dit gedrag op straat zou vertonen was je al lang en breed opgepakt (en terecht).

    • Ralph Jaspers schreef op 5 juni 2024 om 23:46

      Er vindt op dit moment een genocide plaats in Gaza,

    • Ralph Jaspers schreef op 6 juni 2024 om 00:07

      Er vindt op dit moment een genocide plaats in Gaza, en universiteiten moeten altijd kritisch kijken naar de ethiek van hun samenwerkingen. Tot zover zijn we het eens. Maar daarmee houdt het dan ook wel op.
      1. Er wordt niemand verwijderd omdat men een bepaald standpunt heeft, dit is een bizarre omdraaiing. Er zijn mensen verwijderd omdat ze verantwoordelijk zijn voor vernielingen en intimidatie. Het CvB heeft het tentenkamp tot nu toe juist laten staan. De vraag is of dat houdbaar is na de acties vandaag.
      2. Het algemeen uitsluiten van academici waar dan ook op ter wereld levert ons helemaal niets op. De wetenschap staat overal onder druk en regeringen van rechts tot links proberen wetenschap of te negeren, of zo te gebruiken dat deze alleen hun vooringenomen ideeën dient. Het uitsluiten van Rusland en tot op zekere hoogte China levert geopolitiek nul komma niets op, terwijl het samenwerking in allerhande onderzoek wat de wereld beter zou kunnen maken extreem hard beschadigt.
      3. In het geval van Israël vraag ik me af of je oprecht denkt dat er ook maar één Palestijns leven gered zou worden als het CvB de eisen in zou willigen. De regering van Israël zoekt momenteel geen enkele fatsoenlijke – laat staan academische – onderbouwing voor haar acties en heeft schijt aan elke internationale druk.
      4. Volgens mij weten jij en de demonstranten donders goed dat je eigenlijk bij BuZa, defensie of het torentje zou moeten staan. Daar wordt iedereen na vijf minuten echter door de ME weggeknuppeld en dus wordt – ergens begrijpelijk – gezocht naar een veiligere plek voor deze protesten. De universiteit is een instelling die zich bijna niet kan beschermen vanwege het open karakter van de campus, gebouwen en onze cultuur. Dat maakt de vandalen die nu vernielen en intimideren nou niet bepaald helden, eerder ontzettende lafaards.
      Dat jij hier als medewerker voor gaat staan, betekent dat je staat voor acties die de openheid en veiligheid van onze universiteit bedreigen. Je noemt ook de halve instelling inclusief bestuurders medeplichtig aan genocide. Ik vraag me af wat je let om elders te gaan werken, maar getuige de anonimiteit van je bericht zal dat wel niet het plan zijn. Ik schaam me voor zo’n collega.

  16. Mienke schreef op 5 juni 2024 om 23:55

    Deze acties zijn van de pot gerukt. Qua vorm én inhoud. Ik kan iedereen met klem aanraden ook eens de interviews met deze zoon van een Hamas-oprichter op te zoeken (zie onder). Er is meer dan constant in dat versimpelde dader-slachtoffernarratief te blijven hangen. Zo zwart-wit zit de wereld niet in elkaar. Mosab Hassan Yousef zou zsm uitgenodigd moeten worden voor een tour langs alle universiteiten.

    Zie: https://youtu.be/I5VPFw0vI6U?feature=shared

    En CvB: werk svp geen centimeter mee en sluit nooit meer wetenschappers of instellingen buiten op basis van afkomst of nationaliteit, hoe groot de druk uit de samenleving ook is. Denk aan Cleveringa. Ook geen hitlists aanleveren waarvan u niet weet waar die terecht komen. Of het nu alleen maar onderzoeksprojecten zijn of niet, of het los al openbaar is of niet; gewoon niet doen. Wat voor signaal geeft u daarmee af naar uw medewerkers? Welke groep wetenschappers is de volgende? Gewoon “nee” is ook een antwoord. Goed werkgeverschap en wetenschappelijke integriteit behoren wél tot uw taken, politieke activisten faciliteren en zelf stelling nemen niet.

    Laat u niet emotioneel manipuleren: iedereen weet heus wel dat u geen politie inzet tegen studenten. Dat zou wat zijn als u de bevoegdheid zou hebben om het geweldsmonopolie aan te sturen. De politie bekijkt zelf wat nodig is. U heeft het volste recht aangifte te doen van strafbare feiten, bezetting en vernieling. Ik zou zeggen: zelfs een plicht tegenover al die andere mensen die op een veilige werkomgeving zouden moeten kunnen rekenen. Dit kan toch niet langer? Hou op die relgasten hoop te geven, waardoor het steeds erger wordt. Gewoon publiekelijk “Nee, gaan we niet doen. Punt.”

  17. Peter van der Heiden schreef op 6 juni 2024 om 07:04

    Als ondertekenaar van de solidariteitsbrief distantieer ik mij volledig van deze vernielingen. Ik sta pal voor het recht om te demonstreren en vind dat de universiteit de banden moet verbreken met Israëlische academische instellingen die bewezen bijdragen aan mensenrechtenschendingen, onderdrukking, en schendingen van het internationaal recht, maar dat demonstratierecht is – hoewel ruim wat mij betreft – niet onbeperkt. De grenzen zijn duidelijk overschreden. Doodzonde dat (een deel van) de demonstranten heeft gemeend zo te moeten escaleren, dit doet hun zaak geen goed.

    • Jan Schoone schreef op 6 juni 2024 om 11:24

      Ik kan niet anders dan me hier bij aansluiten, zo helder had ik het ook niet kunnen verwoorden.

  18. Een bedroefde medewerker schreef op 6 juni 2024 om 07:41

    Het is een spijtige zaak dat het zover heeft moeten komen. Het is spijtig dat voor dit CvB zeven maanden aan vreedzame oproepen, voorzien van bewijs, om de banden met Israëlische universiteiten te verbreken vanwege hun institutionele steun aan onderdrukking en genocide, niet genoeg is om zich zelfs maar een reactie te verwaardigen. Het is spijtig dat er een protestkamp en disruptieve acties voor nodig zijn om dit onderwerp zelfs maar op de agenda te krijgen. Het is spijtig dat wanneer onderdrukking en genocide dan eindelijk op de agenda van het CvB staan, er niets meer dan wollige bestuurlijke prietpraat geuit wordt en muizenstapjes genomen worden. Het is spijtig dat studenten, die zich met gevaar voor lijf en leden inzetten om onderdrukten te helpen, zich genoodzaakt voelen te escaleren.

    Het is bovenal spijtig dat tal van mensen niet verder kunnen of willen kijken dan actiemiddelen, en desinteresse betonen voor waar het de demonstranten eigenlijk om te doen is. Dat is: dat de Radboud Universiteit haar morele verantwoordelijkheid neemt, als een invloedrijk instituut in deze wereld, om onderdrukking en genocide te helpen beëindigen.

    Iedereen die hierboven beweert dat het de studenten om de ‘etnische achtergrond’ van individuele Israëlische wetenschappers te doen is, zou zich moeten schamen. Je zaait desinformatie. De oproep voor een academische boycot draait om institutionele banden, niet individuele banden.

  19. Ju schreef op 6 juni 2024 om 13:18

    Ondertussen verbranden kinderen levend in tenten. Scholen worden gebombardeerd onder valse beschuldigingen. Hulp komt niet aan in Gaza. Kolonisten vallen Palestijnen aan in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. De regering in Israël maakt duidelijk dat ze niet wil dat Palestijnen terugkeren naar Gaza, dat zelfs als de gijzelaars worden vrijgelaten, het door zal gaan. En ze zijn ook duidelijk over hun bedoelingen op de Westelijke Jordaanoever. En de Verenigde Staten hebben zojuist besloten om het internationale recht te vernietigen. Maar het probleem was het kamp in Radboud, zeker. Waar het mogelijk was om uit te wisselen, naar lezingen te luisteren, kennis te delen. Studenten die empathie, kritisch denken en menselijkheid tonen. Schande.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!