Dossier

Bezuinigingen leiden tot hogere parkeertarieven

24 aug 2011

De parkeertarieven voor medewerkers en studenten worden per 1 januari 2012 verhoogd van 15 naar 25 euro per maand. Dat is een gevolg van de bezuinigingen op het hoger onderwijs die het kabinet eerder aankondigde. Henk de Jager, voorzitter van de Ondernemingsraad, noemt de verhoging acceptabel. Wel wil hij meer aandacht voor een flexibel tarief voor parttimers

Parkeren op de campus wordt duurderHet college heeft eerder besloten dat de door de overheid opgelegde bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van het onderwijs en onderzoek. Bovendien wil het college de arbeidsplaatsen sparen. Het beleid is om bezuinigingen op te vangen met het kostendekkend maken van wat nu nog gesubsidieerd wordt, waaronder de parkeertarieven. Medewerkers en studenten gaan vanaf 1 januari daarom per maand 10 euro meer betalen, van 15 naar 25 euro. Overigen betalen 45 euro, kort parkeren gaat 2 euro per uur kosten.

Niet onacceptabel
OR-voorzitter Henk de Jager kan wel leven met de tariefsverhoging. ‘Natuurlijk zou je liever willen dat het parkeren gratis is, maar onder de gegeven omstandigheden is deze verhoging niet onacceptabel.’ In september gaat de medezeggenschap zich over de tariefsverhoging buigen. De Jager wil meer weten over de onderbouwing van de prijsverhoging en hij vraagt aandacht voor een flexibel tarief voor parttimers.

Groen
Het parkeerbeleid van de  universiteit blijft in het teken staan van de vergroening van de campus. Zo is in augustus bij het Gymnasion een innovatieve ondergrondse parkeergarage opgeleverd die plaats biedt aan 430 auto’s. Op het dak van de garage is een gecertificeerd sportveld aangelegd voor voetbal en rugby. Door de open zijkanten van de garage valt er maximaal daglicht naar binnen. Daarnaast zijn de draagkolommen zo geplaatst dat inparkeren gemakkelijk wordt.

Parkeerplaatsen
De garage bij het Gymnasion moet onder andere ruimte bieden aan de langparkeerders die nu voor het Bestuursgebouw parkeren. Die parkeerplaats wordt straks alleen toegankelijk voor kortparkeerders. Daarnaast komt de parkeerplaats tussen het Spinozagebouw en het Bestuursgebouw te vervallen vanwege de bouw van de nieuwe rechtenfaculteit. Onder het nieuwe faculteitsgebouw, dat de naam Grotius krijgt, is ook een parkeergarage voorzien. / Paul van den Broek

Alles over voorwaarden van het parkeren en het aanvragen of stopzetten van parkeerabonnementen op deze site.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!