Bijna 9,5 miljoen aan declaraties

24 jun 2015

Door ‘bonnetjesgate’ weet inmiddels iedereen dat bestuurslid Wilma de Koning een heel dure stoel heeft. Maar hoeveel declareert de gewone werknemer van de universiteit eigenlijk? De facultaire verschillen zijn groot. 

Wie declareert wat? | Create infographics

Sinds april 2013 is door het insturen van meer dan 30 duizend bonnetjes in totaal voor bijna 9,5 miljoen euro aan onkosten gedeclareerd (inclusief reisaanvragen en voorschotten). Dat blijkt uit cijfers die Vox opvroeg bij de financiële afdeling van de universiteit. In 2014 stopte de declaratieteller bij 4.780.648 euro. Dit kalenderjaar is er tot op heden 2.190.974 euro gedeclareerd.

Opmerkelijk is vooral het behoorlijke verschil tussen de faculteiten. De medewerkers bij Managementwetenschappen zijn het minst bescheiden bij het indienen van hun onkosten. Zij declareerden per fte sinds april 2013 ruim 4300 euro. Dat is ruim twee keer meer dan dat er op de rechtenfaculteit wordt gedeclareerd (2001 euro per fte). Ook de bèta’s en de medewerkers op de faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen declareerden sinds april 2013 bijna vierduizend euro per fte.

Buiten de faculteiten wordt er aanmerkelijk minder gedeclareerd. Het cluster ondersteuning (inclusief het college van bestuur!) komt op 1754 euro. Al vertelt de financiële afdeling er bij dat de bonnetjes die RTL Nieuws openbaar maakte veelal inkoopfacturen waren en geen declaraties. Het bedrag is dus waarschijnlijk exclusief de stoel van bestuurslid De Koning. / Paul van den Broek, Tim van Ham

3 reacties

  1. Medewerker FdM schreef op 24 juni 2015 om 11:31

    Managementwetenschappen huurt veel mensen in die niet in dienst zijn om zo flexibeler te kunnen opereren. Die werken dan op declaratiebasis. Ik vermoed dat deze bedragen zijn meegenomen. Ik vermoed dat dat deze enorme verschillen veroorzaakt.

  2. Medewerker FdR schreef op 24 juni 2015 om 15:46

    Juristen gaan minder vaak op reis voor onderzoek, bezoeken minder vaak internationale conferenties, en volgen minder minder vaak (internationale) summer schools. Dit zijn de grootste declaratieposten–ik heb in ieder geval zelf nog nooit iets anders gedeclareerd. Voor de meeste van ons zijn deze posten overigens braaf begroot en van tevoren goedgekeurd. Dat zal voor andere eenheden niet anders zijn. Maar vooruit, ik weet niet wat mijn bureaustoel heeft gekost…

  3. Koen schreef op 24 juni 2015 om 18:13

    De juristen zullen ook wel minder reizen naar het buitenland maken (het wetenschapsgebied is erg aan de taal en nationale grenzen gebonden). Dat scheelt veel.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!