Bijna alle universiteiten gul met kerstpakketten

19 dec 2016

De Radboud Universiteit deelt al vijf jaar op rij geen kerstpakket uit. Wat doen andere universiteiten? Een ranglijst op basis van originaliteit, met drie niksgevers als hekkensluiter.

Kerst Utrecht
#1 Universiteit Utrecht
. De mooiste formule, in elk geval voor de bètafaculteit en de bestuursdienst: op een speciale kerstmarkt kun je met zestien ‘dukaten’ (40 euro) je eigen pakket samenstellen. In de diverse standjes liggen sloffen te grijp, of een ovenschaal, boeken, wijnen of een bierpakket. Er is oog voor een betere wereld met een standje met Keniaanse sieraden. En wie wil kan de dukaten besteden aan een goed doel.

kerstpakket Tilburg (1)
#2 Tilburg University
. Een goedkoop ogend pakket met pasta uit een pakje, saus uit blik en een kruikje. Het bijzondere zit ‘m in de doos: die is van Dutch Design, te gebruiken als opbergmeubel, tafeltje of stoeltje. Een tweede plaats dankzij het duurzaam idee.

#3 Erasmus Universiteit Rotterdam. Traditioneel kerstpakket met nootjes, chocolade, toastjes en een goede fles wijn. Met een vleugje mondiale en lokale romantiek (een hamamdoek naast een maasstroomkoek en Rotterdamse zeemansboter).

#4 TU Eindhoven. Traditionele doos met drie flessen wijn, een cadeaukaart van De Bijenkorf en een paar onderzetters. De Eindhovense Vox, Cursor, spreekt van een wat vlak pakket.

#5 VU Amsterdam. We verlaten het domein van de mooie dozen. Vanaf nu alleen nog maar bonnen, aan de VU eentje die toegang geeft tot een speciale webwinkel. Voor het ouderwetse kerstpakkettengevoel kun je een doos kiezen van de Wereldwinkel. Ook in de webwinkel: een bon voor het sportcentrum en de mogelijkheid te doneren voor een goed doel.

#6 Universiteit Groningen
. Idem, een bon, met een aardige wenskaart waaruit je een plantje kunt laten opbloeien.

#7 Maastricht University. Niks bijzonders, wel leuk om in je bus te krijgen: VVV-cadeaubonnen ter waarde van 50 euro met een bedankbrief.

kerstbon WUR
#8 Wageningen University
.
Ook hier een bon, met als Wagenings tintje naast de gebruikelijke spullen de keuze uit een verrekijker of een keramiek vogelhuisje. En ook hier kunnen medewerkers hun schuldgevoel afkopen door de bon in te zetten voor het goede doel.

#9 Universiteit Twente. We kunnen het kort houden: een bon met de kans op een schouderklopje aan je zelf, het steunen van een goed doel.

#10 Universiteit Leiden. Mag een traditioneel bolwerk zijn, een universiteitsbreed kerstpakket is er niet. De ambtenaren in het bestuursgebouw krijgen een kleine attentie, meldt de universiteitswoordvoerder, en ook sommige faculteiten zullen heus wat uitdelen, maar het overzicht ontbreekt. Een belletje naar de rechtenfaculteit is raak: alle medewerkers krijgen elk jaar een cadeautje, dit jaar een fotoboekje met wat chocoladekransjes. ‘Het hoeft niet groot te zijn om leuk te zijn’, zo luidt het. ‘Ook met iets kleins kun je de medewerkers meegeven dat er aan je gedacht wordt.’

Kerstpakketten Radboud
Drie universiteiten met lege doos


#11 TU Delft
.
Er resteren nog drie universiteiten, waaronder Delft, die hun medewerkers geen pakket mee naar huis geven, zelfs geen bon.

#12 Radboud Universiteit. We bezetten een plek die je in ranglijstjes liever niet bezet: ergens onderaan. En dat al vijf jaar op rij.

#13 Universiteit van Amsterdam. Doet ook niks. Misschien dat een enkele afdeling zelf een pakket regelt, meldt de woordvoerder. De UvA loopt graag voorop, zo ook met het afschaffen van het pakket: dat gebeurde al in de vorige eeuw.

Met medewerking van Erasmus Magazine uit Rotterdam.

1 reactie

  1. Rupke schreef op 16 november 2018 om 20:31

    Tijd voor de herinvoering van het KERSTpakket. En als je het Winterpakket noemt dan steek het maar ergens in waar het donker is.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!