Bin ich ein langstudierder?
Notarieel Recht-studente Linda Joosten slaakt een zucht van verlichting als ze ontdekt dat de langstudeerboete niet voor haar gaat gelden. ‘Ik dacht ook van niet, maar wilde het toch zeker weten.’ Linda is een van de studenten die dinsdag naar de voorlichtingsbijeenkomst over de langstudeerboete is gekomen. De Universitaire Studentenraad en de Dienst Studentzaken spelen samen op die manier in op de grote onzekerheid die onder studenten leeft over de boete.
In de bomvolle collegezaal CC2 krijgen de studenten het hele verhaal stap voor stap uitgelegd door Mariëtte van den Broek, hoofd van de afdeling Informatie en Administratie. De ingewikkelde beslisboom die zij in de zaal uitdeelt, wordt vooral genegeerd; de meeste studenten leggen hun geval liever even voor aan Van den Broek. Uit die verhalen blijkt dat de typische langstudeerder niet bestaat. Een verkeerde studiekeuze, grote ambities, persoonlijke problemen of zelfs een onderwijsinstelling die voor vertraging zorgt, kunnen allemaal redenen zijn om langstudeerder te worden.
Meer
Het is volgens rector Bas Kortmann, een van de aanwezige sprekers, nog maar de vraag of de langstudeerboete van 3000 euro er voor de zittende studenten daadwerkelijk gaat komen. Er zijn allerlei juridische beren op de weg en de SGP springt nu ook in de bres voor studenten die vertraging hebben opgelopen. De regering heeft de steun van deze partij hard nodig in de Eerste Kamer.
Toch vindt Kortmann de bijeenkomst een goed initiatief: ‘Ondanks de onzekerheid of de langstudeerboete er wel of niet komt, kunnen we nu alvast proberen de ellende zoveel mogelijk te beperken.’ Naast voorlichting biedt de universiteit langstudeerders daarom trainingen in studievaardigheden en zijn er werkgroepen voor een studie- of scriptieboost. Maar studenten moeten de kansen volgens Kortmann dan wel zelf grijpen. ‘Dit houdt in dat de meesten meer, en sommigen véél meer moeten doen.’
Buiten schot
Als de boete er dan toch komt, geldt deze alleen voor vertraagde wettelijke studenten. Dit zijn studenten die in hun eerste bachelor of master meer dan één jaar uitloop hebben. De instellingsstudenten blijven dus – wat betreft de boete – buiten schot. Voor bepaalde groepen heeft het kabinet uitzonderingen op het oog, bijvoorbeeld studenten met een functiebeperking of degenen die een lerarenopleiding of opleiding in de gezondheidszorg volgen.
Maar met een beetje pech zijn de meeste aanwezigen van afgelopen dinsdag – als het ze niet lukt snel hun bachelor of master af te ronden – volgend collegejaar echt de sigaar./Freek Turlings
Benieuwd of de langstudeerboete ook voor jou gaat gelden of wat je kunt doen om je studie te versnellen? Kijk dan hier