Binnensporten in het Sportcentrum? Dan heb je een QR-code nodig

05 nov 2021

Wie binnen in het Radboud Sportcentrum wil sporten, moet vanaf morgen (zaterdag) een mondkapje dragen en een coronatoegangsbewijs laten zien. In de horecalocaties op de campus zijn alleen mondkapjes verplicht: een QR-code laten scannen is niet nodig bij binnenkomst.

Nieuwe coronamaatregelen, dat betekent traditioneel een hoop gepuzzel voor verschillende afdelingen van de Radboud Universiteit. De persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge afgelopen dinsdag heeft deze keer vooral gevolgen voor het Radboud Sportcentrum.

Concreet is vanaf zaterdag 6 november een mondkapje verplicht binnen de muren van het Sportcentrum. Alle binnensporters moeten een coronatoegangsbewijs hebben, waarmee ze bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, recent negatief zijn getest of genezen zijn van corona.

Naar het toilet

Omdat het Sportcentrum verschillende ingangen heeft, die ook toegang geven aan studenten en medewerkers van het Elinor Ostromgebouw, wordt het coronabewijs niet aan de hoofdingang gecontroleerd. Bij sporters met ticketuren of sporters die een cursus volgen controleert de docent de code bij het betreden van de lesruimte. Wie aan fitness doet, moet de code laten zien bij de ingang van de fitnessruimte.

Tot slot moet de coach bij verenigingen controleren of de toegangsbewjzen van alle leden in orde zijn. ‘Dat moeten de coaches ook doen bij toeschouwers en scheidsrechters’, zegt universiteitswoordvoerder Anja van Kessel.

Buitensporters die gebruikmaken van de kleedkamers of even naar het toilet moeten, moeten een mondkapje dragen in het Sportcentrum. ‘In principe hebben ze ook een QR-code nodig’, zegt Van Kessel. ‘Maar of ze ook langs een controle moeten, weet ik niet.’

Geen coronapas in Refter

Voor de horecalocaties op de campus, zoals de Refter, hebben de nieuwe coronamaatregelen minder gevolgen. ‘Het enige wat verandert is een mondkapjesplicht bij verplaatsingen in onze horecagelegenheden’, vertelt Rens Janssen, hoofd Food & Beverage van de Radboud Universiteit.

‘Wie zich verplaatst in de Refter moet een mondkapje op’

Wie ’s middags in de Refter of in het Gerecht gaat eten, hoeft dus geen coronapas te laten zien. ‘Dat komt omdat wij ons in de eerste plaats op studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit richten’, zegt Janssen, ‘niet op externe bezoekers zoals buurtbewoners’.

Als het aantal externe bezoekers in de Refter alsnog zou toenemen, is controleren op studenten- of medewerkerspassen volgens Janssens ‘een mogelijk scenario’.

Eenrichtingsverkeer

Ook geldt vanaf 6 november opnieuw een mondkapjesplicht bij verplaatsingen in gebouwen van de Radboud Universiteit, maar tijdens colleges hoeven studenten en docenten geen mondkapje te dragen. In gebouwen van de universiteit geldt opnieuw eenrichtingsverkeer volgens de looproutes die op de vloer en op de muur zijn aangebracht. Campuscoaches waken over de naleving van deze regels.

Voor medewerkers van de universiteit luidt het advies van het kabinet dat ze minstens de helft van de werktijd thuis moeten werken. Hoe ze dat doen, moeten ze afspreken met hun leidinggevende.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!