Student Mike Foppen verpulverde deze zomer een hardlooprecord in een leeg Goffertpark
Hardlooprecords worden meestal gebroken onder het oog van drommen juichende toeschouwers. De Nijmeegse student Mike Foppen liep deze zomer in een uitgestorven Goffertpark naar de top. De wedstrijd was geheimgehouden om publiek te weren.
Niet veel hardlopers kunnen zeggen dat zij een Nederlands record bezitten. Nog minder hebben er twee op hun naam staan. En slechts een van hen deelt een van beide records tot op de honderdste seconde met een van zijn grote voorbeelden. Mike Foppen, masterstudent Work, Organisation and Health aan de Radboud Universiteit, is die ene persoon.
Afgelopen juli verpulverde hij in het Nijmeegse Goffertpark het 23 jaar oude Nederlandse record op de vijf kilometer op de weg. Foppen was met een tijd van 13 minuten en 31 seconden maar liefst 15 seconden sneller dan Kamiel Maase. Maase, een van de succesvolste Nederlandse hardlopers aller tijden, legde in 1997 dezelfde afstand af in 13:46.
Nog een record
Nog geen maand later schreef Foppen wederom een Nederlands record op zijn naam. Tijdens de Diamond League in Monaco, een internationale wedstrijd die geldt als de Champions League van het hardlopen, deed Foppen 13:13:06 over 5000 meter op de baan. Een evenaring op de honderdste seconde precies van het Nederlands record, dat sinds 2002 op naam staat van – jawel – Kamiel Maase.
“Dat was echt belachelijk”, blikt Foppen terug met een brede lach op zijn gezicht. “Je verwacht dat een van beiden wel een honderdste seconde trager is, maar nee hoor. We delen het record nu. Een verbetering én een evenaring van de tijden van Kamiel, daar ben ik wel trots op. Hij is toch een heel grote naam in de Nederlandse hardloopwereld.”
De pas 23-jarige Foppen, die naast zijn bestaan als topsporter ook parttime studeert, heeft zich afgelopen jaar echt gemeld bij de grote jongens. Niet alleen presteerde hij goed bij de Diamond League en verbrak hij twee Nederlandse records, hij won in september ook nog twee medailles op het NK: goud op de 5000 meter en brons op de 1500 meter.
Op de fiets
“Ik ben dit jaar goed in vorm”, concludeert Foppen nuchter. “Ik heb de mazzel dat ik op straat kan trainen, dus ook tijdens de lockdown in het voorjaar kon ik gewoon blijven hardlopen. Tijdens die trainingen liep ik al een paar keer tijden tegen het Nederlandse record. Het was wachten op een officiële wedstrijd waar ik die vorm ook daadwerkelijk aan de buitenwereld kon laten zien.”
Het moment kwam op 19 juli, toen hij op overtuigende wijze het wegrecord op de vijf kilometer pakte. “Dat was ook gelijk de bizarste wedstrijd die ik ooit gelopen heb.” De race, die plaatsvond in het Goffertpark, was geheimgehouden door de organisatie, om te voorkomen dat er te veel publiek op af zou komen.
En zo stond een handjevol Nederlandse en internationale hardlooptoppers die zondagochtend op te warmen in een waterig zonnetje in een uitgestorven Goffertpark. “Dat was echt zo ontzettend raar. Ik woon daar om de hoek. Mijn wekker ging om zeven uur, ik heb wat gegeten en ben op de fiets gestapt. Die heb ik tegen een boom gezet en toen ben ik maar rondjes gaan rennen om warm te worden. Mijn wedstrijdvoorbereiding gaat normaal gesproken wel anders.”
‘Mensen keken vol verbazing toen wij in volle vaart langs kwamen rennen’
Om het nog absurder te maken: het parcours was niet afgezet en de hardlopers droegen geen startnummers. Op de start- en finishlijn na, gaf niets weg dat er een internationale hardloopwedstrijd gaande was. “Er liepen dus ook gewoon mensen in de weg. Er fietste iemand voor ons uit die hen aan de kant dirigeerde. Gelukkig was het nog vroeg en was het park zo goed als leeg, op enkele mensen na die de hond uitlieten. Die mensen wisten niet wat hen overkwam. Ze keken vol verbazing toen wij in volle vaart langs kwamen rennen.”
Olympische Spelen
Foppen hoopt na het voor hem perfecte jaar zijn goede vorm door te zetten in 2021. “Ondanks mijn persoonlijke groei en goede wedstrijdresultaten heb ik me niet kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen, omdat de wereldatletiekbond de kwalificatie vanwege de pandemie heeft stilgelegd. Dat is wel een smetje op mijn 2020, ik weet dat het erin had gezeten. Maar als ik deze vorm vast weet te houden, moet een kwalificatie er zeker inzitten.”
“Wat ik van de Olympische Spelen verwacht? Ik wil niet op de zaken vooruitlopen. Als ik me kwalificeer en erbij mag zijn, is dat al een prestatie op zich. Ik focus nu eerst op die kwalificatie.”