Blootstelling van medewerkers aan isofluraan en lachgas
Blootstelling van medewerkers aan isofluraan en lachgas bij onderzoeksopstellingen met proefdieren in vijf Universitair Medische Centra
Uit: Tijdschrift voor toegepaste Arbowetenschap (2010) nr 3
Samenvatting:
In vijf Universitair Medische Centra zijn in de periode 2004 2008 door arbeidshygiënisten meetprogramma’s opgesteld om de blootstelling aan inhalatie anesthetica bij de diverse onderzoeksopstellingen met proefdieren te beoordelen. Opvallend is dat de werkomstandigheden in de loop van deze jaren sterk zijn verbeterd. De belangrijkste reden voor deze verbetering is het niet meer toepassen van lachgas. Naast meetresultaten geeft dit artikel een overzicht van de toegepaste beheersmaatregelen bij onderzoeksopstellingen in Universitair Medische Centra.
Dit artikel richt zich op de factoren, die van invloed zijn op de blootstelling van medewerkers. Belangrijke factoren zijn: het aantal te behandelen dieren, de effectiviteit van bronafzuiging, het gebruik van een dubbelmasker met ‘‘doom”, en isofluraanadsorbers. Kenmerkend voor onderzoeksopstellingen met proefdieren is dat ze regelmatig worden gemodificeerd voor nieuwe onderzoeksdoeleinden. Ook de mate waarin met de opstellingen wordt gewerkt varieert sterk gedurende de onderzoeksperiode.
Dit artikel benadrukt het belang om bij veranderingen in de onderzoekopzet of in de onderzoekopstelling een risicoanalyse te maken.
Woorden van dank gaan o.a. uit naar de collega arbeidshygiënisten J.R.C. Boumans – d’Onofrio, C.C.P. Klaver, G.C. Teunissen (Arbo‑ en Milieudienst UMC St Radboud).