Bomenkap in Park Brakkenstein moet historische allure terugbrengen
De werkzaamheden in Park Brakkenstein zijn in volle gang. De gemeente wil de historische allure van het park herstellen. April 2025 moet het werk af zijn.
Omgezaagde bomen opgestapeld naast elkaar, omgeploegde grasvelden, ontbrekende hekwerken en grote machines die heen en weer rijden. In Park Brakkenstein is het groenbeheer al enkele weken druk aan het werk.
De werkzaamheden moeten het park toekomstbestendig maken, aldus een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. Het park krijgt onder andere een nieuw statig hekwerk, sierlijke toegangspoorten en nieuwe bankjes en prullenbakken. Ook wordt de kenmerkende oude laanstructuur – Park Brakkenstein staat bekend om haar lange, brede wandelpaden met grote bomen aan weerszijden – in ere hersteld.
Het oude hekwerk van het park is inmiddels weggehaald. En ook de nodige bomen zijn al gerooid. Daarvoor komen in een later stadium nieuwe bomen in de plaats, die geplant worden naast de paden, om de laanstructuur te benadrukken.
Minder bomen gekapt
Voor de metamorfose worden 53, voornamelijk zieke en oude, bomen gekapt. Dat zijn er aanzienlijk minder dan aanvankelijk gepland: er zouden maar liefst 203 bomen tegen de vlakte gaan. Maar die aankondiging zorgde voor de nodige ophef in de buurt. Met als gevolg dat de plannen werden uitgesteld en – uiteindelijk – de kap met zo’n 75 procent werd gereduceerd.
De bomenkap is ‘noodzakelijk voor de revitalisering van het park’, legt de gemeentewoordvoerder uit. ‘Voor elke boom die we weghalen, of al is weggehaald, wordt een nieuwe geplant. Het is belangrijk om jonge en oude bomen in een park te hebben, om te voorkomen dat alle lanen in korte tijd vervangen moeten worden.’
De metamorfose van het park moet in april 2025 klaar zijn. Daarna worden eind 2025 en 2026 de laatste bomen nog gerooid. Tijdens de werkzaamheden blijft Park Brakkenstein grotendeels toegankelijk voor publiek.