Bomenkap Park Brakkenstein stuk minder massaal: alleen onveilige bomen tegen de vlakte

10 feb 2023

Felle protesten en een petitie die al meer dan 3600 keer is ondertekend: de voorgenomen bomenkap in Park Brakkenstein maakt veel los in Nijmegen. De acties lijken effect te hebben. De kap gaat voorlopig niet door.

Alléén onveilige bomen waarbij bijvoorbeeld de takken loshangen of zwammen zijn aangetast, gaan nog voor het broedseizoen halverwege maart tegen de vlakte. De geplande bomenkap in Park Brakkenstein, aan de rand van de campus, wordt daarmee een stuk minder massaal.

Verantwoordelijk wethouder Cilia Daemen (GroenLinks) wil met deskundigen opnieuw het park in om af te wegen welke bomen wél en welke juist niet gekapt gaan worden. Wanneer dit duidelijk is, start de kap. Dat gebeurt niet eerder dan in het najaar.

Esthetische redenen

‘De gezonde bomen die puur om esthetische redenen gekapt zouden worden, moeten niet gaan verdwijnen. We moeten geen bomen kappen puur omdat dat mooier is’, zegt de wethouder.

Volgens het oorspronkelijke plan zouden 203 bomen verdwijnen. Dat aantal werd al bijgesteld naar 147. 84 daarvan zijn ziek, dood of onveilig. De andere 63 zijn gezond.

‘Komende tijd maken we een zorgvuldige afweging’

Idee was dat al deze bomen nog vóór het broedseizoen weg zouden zijn. Nu Daemen daar een stokje voor steekt, betekent dat niet dat alle gezonde bomen blijven staan. Sommige staan midden in een laan tussen zieke of dode bomen in, die op den duur wel weg moeten.

Daemen: ‘Op die plekken willen we nieuwe bomen plaatsen. Als dan daarnaast een grote, gezonde boom staat, geeft dat te veel schaduw. Nieuwe boompjes krijgen dan te weinig zonlicht, waardoor ze niet goed groeien. Dat werkt niet. Komende tijd maken we een zorgvuldige afweging’

Protest

Tegen de kap van de gezonde bomen kwam afgelopen tijd veel protest. Natuurliefhebbers protesteerden vorige week nog met borden en spandoeken bij een protest van de Partij voor de Dieren. Hoe kan een groene stad als Nijmegen dit doen, vroegen zij zich af. Ook een online petitie werd massaal ondertekend.

Rode stippen geven aan welke bomen om gaan. Foto; Johannes Fiebig
Rode stippen geven aan welke bomen om gaan. Foto: Johannes Fiebig

Maar, zo zegt de wethouder, groot onderhoud in het park is wel degelijk nodig. Delen van het park zijn versleten. Sommige bomen groeien over andere heen en belemmeren de groei. Het park is een rijksmonument, waar bomenlanen ook deel van uitmaken. De allure van de statige lanen van vroeger moet terugkomen. Ook komen er nieuwe bankjes en sporttoestellen.

Al in 2017 besloot de Nijmeegse gemeenteraad erover en in 2019 werd er geld voor gereserveerd. In het gras en in de lanen komen 132 bomen terug. In de bosvakken komen nog 1200 jonge boompjes die tot een volwassen boom kunnen uitgroeien. Iepen, lindes, dennen, beuken en berken bijvoorbeeld. Daemen: ‘Nu zijn er vooral beukenlanen. In de toekomst is er juist meer variatie.’

Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in De Gelderlander

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!