Bonnie Honig, een opmerkelijke politiek filosoof

10 apr 2012

Filosoof Marieke Borren gaf op 2 april 2012  een inleidend college over de Amerikaans politiek filosoof Bonnie Honig, die op donderdag 12 april 2012 te gast is bij het Soeterbeeck Programma. Al snel werd duidelijk dat Honig een opmerkelijke politiek filosoof is.

Enkele statements uit het college van Marieke Borren
Bonnie Honig is verknocht aan de democratie, maar laat tegelijkertijd de onoplosbare spanningen van de democratie zien. Ze beschouwt die spanningen niet als nadelen maar als beloften voor actief democratisch bur­gerschap en gezamenlijk politiek handelen.

Bonnie Honig hamert erop dat de soevereiniteit bij het volk – de burgers – ligt. Democratie verwijst voor haar dan ook niet in eerste instantie naar het parlement, maar naar actief democratisch burgerschap.

Bonnie Honig is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het ‘agonisme’, dat democratie niet opvat als een middel om tot consensus en compromissen te komen maar als een domein van onophoudelijke politieke conflicten, strijd en onenigheid. Zelfs wetten zijn mensenwerk en niet boven de politiek verheven.

Centraal in Bonnie Honigs boek Emergency Politics staat de gevaarlijke noodsituatie. Die vraagt om burgerlijke moed en om het mobiliseren van democratische krachten. Zo houdt zelfs de noodtoestand de belofte in van een versterking van het pluralistisch democratische ethos. Dát is de strekking van haar parabel over de confrontatie tussen Louis Post en J. Edgar Hoover tijdens de Red Scare van 1919-1920.

Bonnie Honig heeft een scherp oog voor ongelijkheid en uitsluiting. Vandaar haar aandacht voor de positie van vrouwen en haar voorkeur voor dwarse vrouwelijke hoofdpersonen uit de grote literatuur, zoals Ruth en Miriam uit het Oude Testament, Antigone in de gelijknamige tragedie van Sophocles maar ook Jane Eyre en Rebecca uit de gothic novels van Charlotte Brontë en Daphne du Maurier.

Lees de hele tekst van het inleidend college.

Emergency Politics. Burgermoed in benarde tijden – Lezing door Bonnie Honig
Donderdag 12 april 2012, 20.00 – 22.00 uur, Aula Radboud Universiteit Nijmegen
Bonnie Honig, de bekende Amerikaanse politiek filosoof, heeft een originele kijk op politiek in tijden van nood en onrust. Zo vergelijkt ze de gure conservatieve wind die na 9/11 door de Verenigde Staten en andere westerse landen waait, met de Red Scare van 1919. Welke lessen kunnen we uit deze periode trekken voor onze huidige tijd?

 

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!