Bouw noodopvang asielzoekers gaat meteen van start: ‘Er is sprake van hoge nood, dan help je’

13 okt 2022

Een dag nadat bekend werd gemaakt dat in een voormalige manege op het terrein van de universiteit een noodopvang voor asielzoekers wordt gerealiseerd, zijn de werkzaamheden al begonnen. Daniël Wigboldus, collegevoorzitter, vindt het niet meer dan normaal dat de universiteit helpt.

‘Vanzelfsprekend’, noemt collegevoorzitter Daniël Wigboldus het dat de universiteit een pand beschikbaar stelt voor de noodopvang voor asielzoekers. Een paar weken geleden werd hij benaderd door burgemeester Hubert Bruls: of de voormalige manege in Park Brakkenstein kon worden gebruikt voor mensen die hun land waren ontvlucht?

‘Ik heb het overlegd met de rest van het college van bestuur. We waren het snel eens. Er is sprake van hoge nood, dan help je.’

Opslagruimte

Omdat aanmeldcentrum Ter Apel het aantal asielzoekers dat zich bij de poort meldt al een tijd niet meer aankan, is haast geboden. Veiligheidsregio’s zijn in opdracht van het Rijk naarstig op zoek naar alternatieve opvangplekken. De gemeente Nijmegen liet haar oog vallen op de manege omdat het gebouw direct beschikbaar is en er al voorzieningen aanwezig zijn. Vaak wordt als eerste aan een sporthal of sportcomplex gedacht, zo laat een gemeentewoordvoerder weten, maar dan kunnen verenigingen er geen gebruik meer van maken.

‘De voormalige manege werd geschikt bevonden. Inmiddels zijn er al mensen bezig met het opbouwen van de noodlocatie’, aldus Wigboldus.

‘We weten niet hoe lang deze mensen blijven’

De manege staat achter de botanische tuin in Park Brakkenstein en is momenteel in gebruik als opslagruimte van de afdeling Campus & Facilities. Het gebouw is eigendom van de Radboud Universiteit. Er zijn stallen en een gebouw met daarin onder meer een rijhal. Zo snel mogelijk wordt het manegegebouw ingericht met slaapruimtes voor vier personen.

Tegelijkertijd verrijst op het terrein ernaast een paviljoen waar ook mensen kunnen slapen. Het betreft het landje langs het spoor waar tot 2017 een groep stadsnomaden bivakkeerde in woonwagens en caravans. Eind oktober moeten de eerste asielzoekers in Brakkenstein terechtkunnen. In totaal is ruimte voor zo’n 250 personen.

Eind van het jaar

Volgens Wigboldus bemoeit de universiteit zich niet met de selectie van de mensen die naar Nijmegen komen.  ‘De gemeente exploiteert de locatie.’ Tot hoe lang de manege onderdak zal bieden, is ook niet bekend. De gemeente Nijmegen laat weten dat het pand in elk geval tot eind van dit jaar gebruikt wordt.

Foto: Johannes Fiebig

‘We hebben de manege niet op een bepaalde datum nodig’, aldus de collegevoorzitter. ‘De spullen die erin lagen, zoals roeiboten van de personeelsvereniging, proberen we elders onder te brengen. We denken momenteel na over een herbestemming van het gebouw, maar daar hebben we geen haast mee.’

Voor langdurige bewoning is de locatie niet geschikt, zegt Wigboldus. Dat heeft te maken met het bestemmingsplan. ‘Maar dit gaat echt om noodopvang.’ Daarvoor gelden andere regels. Omdat ook internationale studenten snakken naar woonruimte, onderzoekt het college of er in andere hoeken van de campus wellicht tijdelijke woningen geplaatst kunnen worden.

Onderwijs

Het gemeentelijk sportbedrijf en Bindkracht10, een organisatie voor sociaal werk, zijn aangewezen om activiteiten voor de bewoners in het leven te roepen. Als de gemeente de universiteit vraagt om ook daaraan iets bij te dragen, zal het college aan de slag gaan. ‘Wij zijn natuurlijk goed in onderwijs, je kunt denken aan iets rond taal. Toen twee keer eerder asielzoekers werden opgevangen op Heumensoord, hebben we daar als academische gemeenschap ook taalcursussen georganiseerd.’

Het is echter nu nog te vroeg om daarop vooruit te lopen, zegt de collegevoorzitter. ‘Nogmaals: het gaat om crisisnoodopvang. We weten niet hoe lang deze mensen blijven, als het goed is, stromen ze snel door naar azc’s of andere plekken.’

Op 23 oktober is er een informatiemiddag voor omwonenden, waar ook de universiteit van de partij zal zijn.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

5 reacties

  1. Meike schreef op 13 oktober 2022 om 11:15

    “In tegenstelling tot een sporthal – ook vaak een plek om snel grote groepen mensen op te vangen – hoeven er in Brakkenstein geen sportverenigingen gedupeerd te worden.”
    Het gaat absoluut om een leegstaande manage, en het is heel goed dat er eindelijk gebruik van wordt gemaakt, al helemaal om zoveel mensen met spoed een dak boven hun hoofd te geven! Maar het gaat ook om het omliggende terrein, waar wel degelijk een sportvereniging zich bevind; NSSV FEL. Hiermee zijn wij helaas (tijdelijk) de helft van ons terrein kwijt, en hierover hebben we geen waarschuwing gekregen totdat ze begonnen met verbouwen. Dus er is wel degelijk een gedupeerde sportvereniging! Hopelijk kan de UVB ons helpen richting een nieuw terrein.

    • Annemarie Haverkamp schreef op 13 oktober 2022 om 17:39

      Dank voor je reactie. Ik heb de zin over de sportverenigingen iets aangepast. De gemeente nam het woord ‘gedupeerd’ niet in de mond, dat deed ik als verslaggever. Ik mail je nog even rechtstreeks over NSSV FEL. Groet, Annemarie Haverkamp

  2. Laurens schreef op 13 oktober 2022 om 11:55

    Er is gewoon een sportvereging op dat terrein, namelijk NSSV FEL – de Studenten Survivalrunvereniging. Sinds 2017 al.. Dit dient gerectificeert te worden. Het is niet zomaar braakliggend terrein. Die moeten nu hun sportterrein delen met de 250 asielzoekers….

  3. Gerard K. schreef op 13 oktober 2022 om 13:12

    Mooi dat Nijmegen weer helpt met noodopvang. Er staat dat er geen sportverenigingen gedupeerd hoeven te worden, maar zit daar niet die survivalvereniging? Kan me niet voorstellen dat die hier niks van merken…

  4. Rene Thijssen schreef op 13 oktober 2022 om 15:42

    korte reactie,was het niet verstandig geweest om de buurtbewoners eerder dan 23-10 2022 in te lichten, de mensen komen al binnen en er kan pas 23-10-2022 op gereageerd worden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!