Braziliaanse ambassadeur over het WK

04 jun 2014

De ambassadeur van Brazilië, Piragibe dos Santos Tarragô, legde gisteravond op de campus uit hoe zijn land een economische grootmacht kon worden. En voorspelde winst voor Oranje in de wedstrijd Nederland-Spanje.

Piragibe dos Santos Tarragô Foto: Laurent Paardekooper
Piragibe dos Santos Tarragô Foto: Laurent Paardekooper

Tweehonderd genodigden, hapjes en drankjes en een groot televisiescherm in de tuin. Zo kijkt de Braziliaanse ambassadeur volgende week de openingswedstrijd van het WK voetbal. ‘Because the first game is always so special.

Maar eerst is hij nog een avondje in Nijmegen. Piragibe dos Santos Tarragô geeft een lezing op uitnodiging van het Soeterbeeck Programma. In een zaal gevuld met Brazilianen, Nederlanders én een Nicaraguaan, vertelt de ambassadeur over de economische opkomst van zijn land. Enthousiast zet hij uiteen hoe goed Brazilië het doet op het gebied van onderwijs, hoe de lonen stijgen en dat de gezondheidszorg tegenwoordig voor iedereen toegankelijk is.
Het werven van Braziliaanse studenten, zoals de Radboud Universiteit doet, vindt Tarragô een goede zaak. De kwaliteit van het Nederlandse hoger onderwijs is immers iets om trots op te zijn.

Banen
Dan komt het gesprek op het wereldkampioenschap. Wie zal daar nu echt van profiteren? De ambassadeur: ‘Iedereen!’ Het WK creëert volgens hem banen in alle lagen van de bevolking, bijvoorbeeld in de toeristensector en in de infrastructuur. Kritische vragen voorziet hij van diplomatieke antwoorden.

Piragibe dos Santos Tarragô steunt zijn eigen voetbalelftal uiteraard volop. Ook al heeft Nederland niet het beste team ever, hij denkt toch dat Oranje Spanje kan verslaan in de eerste wedstrijd. ‘Jullie hebben een aantal goede spelers als Robben en Van Persie. Zij kunnen de wedstrijd beslissen.’ / Nicole Nibbering

Zijn alle Brazilianen zo enthousiast over het WK en de economische ontwikkelingen hun land? Nee, zo kun je lezen in Vox 10. Veel gehoorde kritiek is dat er te veel geld naar het kampioenschap gaat, terwijl de investeringen nodig zijn voor onderwijs en gezondheidszorg.

0 reacties

  1. yyhg schreef op 4 juni 2014 om 12:02

    Het is beschamend dat zo iemand mag praten op de campus, aangezien hoe makkelijk eht is te begrijpen wat momenteel daadwerkelijk in dat land gebeurd. Ben teleurgesteld van de universiteit. Economisch grootmacht?!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!