Brulkikker met succes geruimd

20 apr 2011

BrulkikkerAlle brulkikkers die een vijver in het Limburgse Baarlo koloniseerden zijn met succes verwijderd, meldt amfibieënstichting Ravon vandaag. De brulkikker rukt op uit België en vormt een gevaar voor inheemse dieren. Ravon is een van de bewoners van Natuurplaza, de aan de Nijmeegse universiteit verbonden koepel van natuurorganisaties. Hoe gevaarlijk is die kikker?

‘Brulkikkers eten alles wat ze voor de bek komt, en die bek is een stuk groter dan die van onze inheemse kikkers. Na een tijdje heb je brulkikkers die brulkikkers eten. Het is echt een van de gevaarlijkste invasieve soorten die we hebben,’ zegt Gerard van der Velde. Deze bioloog van de Radboud Universiteit is gespecialiseerd in nieuwe uitheemse soorten en de – vaak desastreuze – invloed die ze op lokale ecosystemen hebben. Zo onderzoekt hij de invasie van slijkgarnalen en vlokreeftenen de komst van nieuwe vissoorten.

Tuincentra
De brulkikker komt oorspronkelijk uit Amerika. Het is een grote soort die 15 tot 23 centimeter lang wordt. De kikker is alleen al aan de grootte te herkennen, maar ook aan de groene rug en meestal witte maar soms roodoranje buik en de oranje ogen met horizontale spleetpupil.

‘Die brulkikker is in Europa terecht gekomen via tuincentra. Stom gedrag van mensen zorgt ervoor dat ze zich verspreiden. Ze zetten ze in hun vijver, of nog erger in de sloot als het geluid ze begint te hinderen.’ ‘Die vijver in Baarlo was de enige plek waar ze in Nederland zaten. Je moet het in de kiem smoren en dat heeft Ravon nu gedaan.  Zodra ze in heel Nederland zitten is het te laat, dan houden we geen inheemse kikker over.’

Hoop lawaai
In Vlaanderen is het tien jaar geleden begonnen met drie vijvers, vertelt Ravon-medewerker Raymond Creemers aan de telefoon. ‘Nu zitten ze daar overal. Zover willen we het hier niet laten komen.’ De brulkikker is – de naam zegt het al – te herkennen aan zijn lage, harde roep. ‘Maar verwar het niet met gewone groene kikkers,’ waarschuwt Creemers. ‘Die maken in dit jaargetijde ook heel erg veel lawaai…Vorig najaar hebben we een meldpunt ingericht, en daar hebben we echt honderden reacties op gehad. Maar geen van de ingestuurde foto’s was een echte brulkikker’ / Iris Roggema

National Geographic-filmpje over de brulkikker
foto: Eén van de weggevangen volwassen brulkikkers (vrouwtje) in Baarlo (foto: Raymond Creemers, stichting Ravon)

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!