Buiten roken op de campus: ‘Waar anders?’

30 sep 2015

Niet meer roken op het balkon of in de achtertuin. Anti-tabaksclub Clean Air Nederland ijvert voor een rookvrije buitenruimte. Is roken op de campus straks ook verleden tijd?

Niet meer roken in de buitenlucht op de campus. Een optie? Foto: Fried Dough, Creative Commons
Niet meer roken in de buitenlucht op de campus. Een optie? Foto: Fried Dough (Creative Commons)

In je rechterhand een sigaretje, kopje koffie in de linker. Tussen de colleges door even dat relaxmoment pakken voor het Erasmusgebouw, of met een biertje op het terras van het CultuurCafé. Clean Air Nederland ziet daar de gezelligheid niet van in. ‘We willen overlast door roken overal aanpakken’, zegt de strijdbare Tom Voeten, voorzitter van de lobbybeweging. ‘Roken wordt nog steeds gezien als cool of stoer, terwijl het een ergere verslaving is dan heroïne. Roken moet gezien worden als harddrugs.’

Ook over roken op de universiteit is Voeten duidelijk. Hij vindt een rookverbod op de campus een goed idee. Hij stelt dat als een meerderheid op de universiteit aangeeft last van rokers te hebben, het universiteitsbestuur iets met dit signaal moet doen. ‘Harde cijfers geven aan dat meeroken ongezond is. Van een universiteit kun je verwachten dat ze dit serieus nemen.’ Voeten doelt op cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze laten zien dat passief meeroken het risico op longkanker met twintig tot dertig procent vergroot.

Waar dan wel?
Maar wordt het roken op de Radboud Universiteit eigenlijk als last ervaren? Van psychologiestudent Berthilde Bosch (19) mogen sigaretten gewoon aangestoken worden: ‘Alleen als je achter een roker fietst is het vervelend, verder niet. Roken is natuurlijk niet goed voor je, maar een rookverbod op de universiteit vind ik overdreven. Misschien kunnen de rookgebieden beter afgekaderd worden.’

Nadia Aimò (28), promovendus bestuurskunde uit Italië zit buiten voor De Refter te eten en heeft dan liever niet dat ze omringd wordt door rokers. ‘Verder maakt het me niets uit. Natuurlijk denk ik wel aan de gezondheidsconsequenties, maar als mensen buiten al niet meer mogen roken, waar dan wel?’ De Duitse masterstudent bestuurskunde Karina Gerstner (23) is het daarmee eens: ‘Roken in mijn huis of auto wil ik niet, maar buiten moet het kunnen. Ik heb veel vrienden die roken en heb daar nooit last van.’

De 19-jarige student geschiedenis Koen Horn rookt graag een paar sigaretten op een dag. In de drie jaar dat hij rookt heeft hij nog nooit opmerkingen gehad over zijn gewoonte. Zijn studiegenoot Wouter van der Laan (20) rookt zelf niet en houdt Koen graag gezelschap in de vrije minuten tussen de colleges. ‘Ik maak me geen zorgen om mijn gezondheid als anderen roken, het valt allemaal wel mee. Je kunt je overal wel aan gaan ergeren, als mensen smakken bijvoorbeeld. Dan loop je toch gewoon even weg?’ / Kelly Janssen

0 reacties

  1. Floris Krekel schreef op 30 september 2015 om 11:57

    Duidelijk, klagen over roken is gewoon niet stoer! Berthilde vindt het vervelend op de fiets, Nadia wil ze niet om zich heen hebben als ze eet en Karina wil het in huis niet hebben maar er iets aan doen hoeft van niemand. Wouter spant trouwens de kroon. Roken en smakken met elkaar vergelijken… Van naast een smakker zitten stijgt mijn kans op kanker niet en gaan mijn kleren ook niet stinken.

    • Tevreden roker schreef op 30 september 2015 om 13:48

      Overdrijven is ook een vak, tegenwoordig is alles slecht voor je en krijg je overal kanker van. Mocht je er dan toch last van hebben ga dan lekker ergens anders staan.

      • Rokers zijn ego’s schreef op 30 september 2015 om 16:31

        Ik erger me altijd aan het feit dat rokers bij de ingang van de universiteitsgebouwen blijven staan om even snel een ‘peukie te doen’. Voordat je als niet-roker ergens naar binnenloopt, moet je je dan een weg banen door het ‘blauwe’ gordijn. Voor rokers zelf is het natuurlijk enorm fijn dat ze niet ver hoeven te lopen, maar voor niet-rokers is er geen ontkomen aan.

      • Ewoud schreef op 1 oktober 2015 om 11:10

        Rokers zijn verslaafden, niet zozeer ego’s. Kom zeg, “blauw gordijn”? Stel je eens even niet zo aan.

      • Rokers zijn ego’s schreef op 1 oktober 2015 om 11:51

        Is het niet zo dat vanwege de verslaving hun eigen belang op de eerste plaats komt? De behoefte aan een sigaret komt boven het rekening houden met mensen in de directe omgeving. Dat is egoïstisch.

        En ja, het is wel degelijk een blauw gordijn. Als je fris uit de douche gekomen bent en dan naar college gaat, stelt ik het toch niet op prijs de collegezaal te betreden met een zo hevige rokerslucht dat anderen denken dat ikzelf de roker ben.

        Ik vind dat je als roker pas op de plaats moet maken, omdat het probleem bij jou ligt. De roker zou zich moeten verplaatsen naar een plek waar andere geen last hebben van zijn verslaving. Waarom zou de veroorzaker van het probleem het recht moeten krijgen anderen die hij met zijn verslaving benadeeld de deur te wijzen, onder excuses als ‘er zijn nog meer slechte dingen in het leven’ of ‘ik rook en als jou dat niet bevalt dan ga je zelf maar weg’?

  2. Pietje schreef op 30 september 2015 om 13:07

    Niet over zeiken. Je hebt verschillende dingen die je gewoon moet dragen op een dag plus nog eens honderduizend dingen die slecht voor je zijn. Roken is voor die mensen hun therapie, hun rustmomentje. Even lekker naar buiten. Ik gun ze dat.

  3. Het dak op schreef op 1 oktober 2015 om 14:21

  4. Hans schreef op 12 november 2015 om 12:01

    En als je nou overgaat op het elektronisch roken breng je minder schade over op andere plus houd je het therapeutisch momentje!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!