Dossier

Buitenlandse studenten worden RU-ambassadeurs

16 apr 2015

Minstens tien buitenlandse studenten die aan de Radboud Universiteit een studie volgden, krijgen na hun terugkeer in hun moederland een bijzondere bijbaan: het ambassadeurschap van de Radboud Universiteit. Wat maakt die buitenlanders zo enthousiast over Nijmegen?

buitenlandklein
Een Nijmeegse student op Rockefeller Plaza (NY).

Buitenlandse studenten in het laatste jaar van hun bachelor- of masterprogramma kregen vorige maand de uitnodiging ambassadeur voor de universiteit te worden. Zo’n twintig kandidaten dienden zich aan, van wie er minstens tien geselecteerd worden om in hun thuisland de kleuren van Radboud te verdedigen, bijvoorbeeld door mee te helpen bij een wervingscampagne of als vraagbaak dienen voor landgenoten die naar Nijmegen willen komen. Er staat geen salaris tegenover, alleen een reiskostenvergoeding.

Freya Jensen, medewerker bij het alumnibureau, was verrast door het grote aantal aanmeldingen. Het kostte na een eerste selectieronde weinig moeite gedreven ambassadeurs te vinden, bovendien aardig verspreid over de diverse landen. Als deze eerste generatie terugkeert, vanaf september, heeft de universiteit een ambassadeur in acht landen, zoals Indonesië, Italië en Roemenië.

Passie herwonnen
De motivatie om mee te doen is uiteenlopend, met een constante: de studenten hebben een prima ervaring opgedaan tijdens hun Nijmeegse studietijd. Een van de ambassadeurs – die terugkeert naar Roemenië – spreekt in louter superlatieven over haar Nijmeegse studietijd, ‘een verrijkende ervaring op elk denkbaar niveau’, en ze zegt vereerd te zijn haar ervaringen in haar thuisland te kunnen gaan delen. Een ander zegt ambassadeur te worden om zijn landgenoten beter beslagen ten ijs te laten komen voor hun studie in Nijmegen. Regulier informatiemateriaal is volgens hem daarvoor te beperkt.

Freya Jensen weet dat de ervaring in Nijmegen voor de ambassadeurs vaak hun eerste in het buitenland is. Als die ervaring dan uitstekend uitpakt, wat voor bijna iedereen geldt, is de stap om iets terug te doen niet zo groot meer. En voor sommige van de buitenlanders was Nijmegen een grote onbekende, ‘en dan ben je extra positief als je dan een studie treft die van hoge kwaliteit is. Voor sommige buitenlanders is dankzij hun studie hier en de contacten die ze hebben opgedaan hun leven veranderd.’ / Paul van den Broek

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!