Buitenpromovendus ook in hoger beroep veroordeeld

27 sep 2017

Montasser AlDe’emeh, buitenpromovendus van de Radboud Universiteit, is ook in hoger beroep veroordeeld voor valsheid in geschrifte. De rechter bleef bij zes maanden voorwaardelijk. De universiteit verbindt geen consequenties aan de uitspraak omdat AlDe’emeh nog in cassatie kan gaan.

Het Hof van Beroep in Antwerpen – AlDe’emeh heeft de Belgische nationaliteit – bleef vanochtend bij de eerder opgelegde straf van zes maanden voorwaardelijke celstraf. De aanklacht is dat AlDe’emeh een vals document geschreven heeft voor de potentiële Syriëganger Jawad O., waarin hij verklaard zou hebben dat O. bij hem een deradicaliseringcursus gevolgd heeft. O. en AlDe’emeh hebben elkaar in werkelijkheid nooit ontmoet.

Het verweer van AlDe’emeh komt erop neer dat hij voor de Staatveiligheid werkte. Hij onderhield als burgerinfiltrant veel contact met Belgische moslimextremisten en jihadisten. Die kwamen onder meer over de vloer bij het anti-radicaliseringsbureau dat AlDe’emeh samen met advocaat Nabil R. en imam Khalid O. had opgericht. Advocaat Nabil R. heeft inmiddels verklaard de handtekening van AlDe’emeh vervalst te hebben.

Desalniettemin bleef het Hof van Beroep bij het oordeel van de eerste aanleg. AlDe’emeh’s advocaat Sven Mary heeft in de media al laten weten dat zijn cliënt in cassatie zal gaan, of desnoods de stap zal zetten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Universiteit

De in de Brusselse wijk Molenbeek wonende AlDe’emeh is aan de Radboud Universiteit verbonden als buitenpromovendus. Hij doet onderzoek naar radicaliserende moslimjongeren. Een buitenpromovendus is niet in dienst van de Radboud Universiteit. Woordvoerder Martijn Gerritsen laat weten dat de universiteit de uitspraak zal bestuderen, maar nog geen consequenties zal trekken zolang de veroordeling nog niet onherroepelijk is.

AlDe’emeh is deze ochtend niet bereikbaar voor commentaar, maar zei maandag nog dat hij er alles aan heeft gedaan zijn onschuld te bewijzen. ‘Ik heb gehandeld uit landsbelang. Dat ik daarvoor eventueel gestraft zal worden, is erg jammer.’

Vorig jaar ging Vox bij AlDe’emeh op bezoek in Brussel. Dat uitgebreide interview lees je hier terug.

2 reacties

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!