‘Buren mogen gerust aanbellen bij overlast’

14 mrt 2013

De Nijmeegse Fractie wil kamerverhuur beperken in bepaalde buurten. De studentenhuizen doorbreken de sociale structuur, aldus fractielid Ben van Hees. Vox ging langs bij de ‘schuldigen’.

Foto: Dick van Aalst
Foto: Dick van Aalst
Bewoners van de Sloetstraat klaagden bij de Nijmeegse Fractie. Er komen te veel studentenhuizen bij in het straatje achter de Vereeniging. We drukken op een van de vele bellen van nummer 2. Een bouwvakker doet open. Ernaast, op Wilhelminasingel 12, is dispuut de Tempeliers gevestigd. Preses Hugo Prick weet meer: ‘Daar komt een studentenhuis. Tot voor kort woonden er paters, de beste buren die je kunt hebben. Ze hoorden het niet eens als de muziek hard stond.’ Prick, student rechten, heeft gehoord van de zorgen van de buurt. ‘We voelen ons wel aangesproken als buren ‘bang zijn’ voor meer studentenhuizen. De Tempeliers zitten hier sinds 1957, langer dan de klagers. Buren mogen gerust aanbellen als er overlast is, ze weten ons ook te vinden om spullen te lenen voor buurtfeesten.’ ‘We hebben niets tegen studenten,’ benadrukt Ben van Hees van de Nijmeegse Fractie. ‘In slechts 60 procent van de kamers wonen studenten.’ Een teveel aan huizen met kamerverhuur doorbreekt de sociale cohesie in bepaalde wijken, aldus Van Hees. Vooral in de negentiende-eeuwse schil om het centrum worden veel huizen opgesplitst in kamers. De panden zijn wegens de crisis moeilijk als één woonhuis te verkopen. Van Hees’ fractie stelt vragen over de ‘verkamering’ aan het gemeentebestuur. Lucas Rutten, student bedrijfskunde, weet van niets. Hij woont in die negentiende-eeuwse schil, in een huis tegenover de Tempeliers. Naast de voordeur prijken drie verdroogde adventskransen. ‘Ik heb nog niets van de commotie gehoord. Hier wonen negen mensen, ik kan me voorstellen dat dat overlast geeft. Maar dit is een relatief rustig huis. De buren hebben wel eens gevraagd of we de voortuin wilden opruimen. Toen hebben we zes oude fietsen weggehaald.’ Rutten denkt dat er meer overlast komt van het dispuutshuis om de hoek, in de Bijleveldsingel. Prick sluit zich daarbij aan. ‘Dat is THOR, die gooien met fietsen en schreeuwen in de tuin. Wij Tempeliers zijn retegoed opgevoede jongetjes.’ Wat voor maatregelen hij voorstaat, laat Van Hees open. ‘In Groningen, Tilburg en Utrecht bestaan al regels. In Groningen mag in sommige wijken niet meer dan 15 procent kamerverhuur zijn. Dat is niet vreemd. De reactie van studentenblad ANS op onze discussiepunten vind ik bijna demoniserend.’ Een gemeentelijke beperking op het aantal studentenhuizen, vindt Prick een slecht idee. ‘Buren moeten bezwaar maken als de vergunning is aangevraagd. Per geval. Daar bestaan procedures voor. Als de klagers daarvoor te laat waren, is er misschien toch iets mis met die o zo goede sociale cohesie in de buurt.’ / Lydia van Aert

4 reacties

  1. Nw Leefbaar Nijmegen schreef op 14 maart 2013 om 17:31

    Die laatste opmerking van Prick zou waar zijn als de aanvragen van vergunningen ter visie en ter inspraak voor zouden liggen, maar als ik De Gelderlander moet geloven is dat niet het geval. En zo is ook dit probleem weer terug te leiden op een slechte manier van burgerparticipatie en inspraak. : Luisteren naar mensen” betekent ook: “mensen de kans geven om wat te zeggen”!

    Ramon Barends

  2. Harrie schreef op 15 maart 2013 om 12:26

    De foto is volgens mij van het ‘Wing’ huis bij het station en niet van de mooiboys van de Tempeliers of de schatjes van Thor.

    • Cor van der Ven schreef op 20 augustus 2018 om 10:06

      Die foto is niet van het Wing huis Harrie. Die wonen op 73. Zij gaan overigens steeds beter met de buurt en de klagers om. Al tijden geen last van gehad. Verder ben ik het eens met Prick. Er bestaan procedures om bezwaar in te dienen tegen dergelijke verkamering en die moeten per geval worden bekeken en beoordeeld.

  3. Gemeente houdt overlast studenten in de gaten « ANS-Online schreef op 3 april 2013 om 17:48

    […] Volgens De Nijmeegse Fractie moeten we al die studenten daar helemaal niet willen, ze tasten de sociale cohesie binnen de wijk aan. Studenten komen nou eenmaal niet zo vaak bij de buurvrouw om een kopje suiker […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!