Burgemeester grijpt in op campus: Politie ontruimt tentenkamp

06 jun 2024

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het tentenkamp naast het Maria Montessorigebouw ontruimd. Dat gebeurde op last van burgemeester Hubert Bruls. Eerder op de avond kwamen agenten al in actie na een bezetting in het Thomas van Aquinogebouw 1.

‘Dit is de politie, u heeft vijf minuten om uw tenten op te ruimen en uzelf te verwijderen’, klinkt het door een megafoon, even voor middernacht. Luttele seconden daarvoor heeft de Mobiele Eenheid het tentenkamp naast het Maria Montessorigebouw met een flinke macht omsingeld. Er wordt aangegeven dat de politie geweld gaat gebruiken wanneer de demonstranten niet meewerken. Agenten staan klaar met wapenschild en stok.

De ontruiming gebeurt in opdracht van burgemeester Hubert Bruls, zo laat de politie via de megafoon weten. Actievoerders breken in alle haast de tenten af en verlaten het terrein.

Deadline verstreken

Het ziet er naar uit dat dat, in tegenstelling tot de bezetting in het Erasmusgebouw vorige week, gebeurt zonder fysiek ingrijpen van de politie. Demonstranten scanderen leuzen als ‘Radboud schande’, maar maken zich niet op voor een confrontatie.

Foto: Johannes Fiebig

Het is deze nacht echter nog onbekend of dat ook daadwerkelijk is gebeurd. De ME stuurt verslaggevers van Vox weg op het moment dat de deadline – het is inmiddels zo’n vijftien minuten later – verstrijkt. Volgens De Gelderlander is niemand aangehouden.

Tenten die achtergelaten worden, kunnen vanaf maandag op het politiebureau in de stad afgehaald worden, laat de politie weten.

Gebouw bezet

Eerder op de dag bezetten demonstranten urenlang het Thomas van Aquinogebouw 1, pal naast het tentenkamp. Het gebouw is daarbij flink besmeurd met rode verf en graffiti. Ook werden er barricades opgeworpen van stoelen en ander meubilair en werden brandslangen opengezet.

Rond 22.00 uur kamden agenten het gebouw kamer voor kamer uit, nadat de actievoerders even daarvoor uit zichzelf naar buiten kwamen. Het gebouw is inmiddels leeg. “De politie trof een ogenschijnlijk verlaten gebouw aan met daarin een complete ravage”, zo schrijft de universiteit in een bericht op haar website.

In een bericht op X, voorheen Twitter, schrijft de Radboud Universiteit dat gebouw TvA1 donderdag en vrijdag gesloten zijn. Alle andere gebouwen op de campus zijn gewoon open.

Foto: Johannes Fiebig
Foto: Johannes Fiebig
Foto: Johannes Fiebig

Foto: Johannes Fiebig

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

27 reacties

  1. Marc van Oostendorp schreef op 6 juni 2024 om 07:07

    Hulde aan de redactie van Vox. Er doen zich op de campus niet vaak gebeurtenissen voor die vragen om live verslaggeving, maar de afgelopen weken hebben jullie laten zien dat jullie er staan als dat nodig is en pas weggaan als de politie er, midden in de nacht, om vraagt.

    Ook fijn dat de reactiepanelen open staan, heb veel interessante discussies kunnen lezen hier. Ik houd niet zo van anonieme reacties, maar ik moet toegeven dat er deze keer door voor- en tegenstanders inzichtelijke dingen zijn gepost.

  2. Een bedroefde medewerker schreef op 6 juni 2024 om 07:50

    Ongelooflijk dat de universiteit toestaat dat de ME haar studenten te lijf gaat zonder toezicht van pers of medewerkers.

    Het is een spijtige zaak dat het zover heeft moeten komen. Het is spijtig dat voor dit CvB zeven maanden aan vreedzame oproepen, voorzien van bewijs, om de banden met Israëlische universiteiten te verbreken vanwege hun institutionele steun aan onderdrukking en genocide, niet genoeg zijn om zich zelfs maar een reactie te verwaardigen. Het is spijtig dat er een protestkamp en disruptieve acties voor nodig zijn om dit onderwerp zelfs maar op de universitaire agenda te krijgen. Het is spijtig dat wanneer onderdrukking en genocide dan eíndelijk op de agenda van het CvB staan, er niets meer dan wollige bestuurlijke prietpraat geuit wordt en muizenstapjes genomen worden. Het is spijtig dat studenten, die zich met gevaar voor lijf en leden inzetten om onderdrukten te helpen, zich genoodzaakt voelen te escaleren.

    Het is bovenal spijtig dat tal van mensen niet verder kunnen of willen kijken dan actiemiddelen, en desinteresse betonen voor waar het de demonstranten eigenlijk om te doen is. Dat is: dat de Radboud Universiteit haar morele verantwoordelijkheid neemt, als een invloedrijk instituut in deze wereld, om onderdrukking en genocide te helpen beëindigen. De boycotbeweging heeft effect: nu al zijn er Israëlische wetenchappers die hun overheid oproepen de ‘acties’ (hun woorden) in Gaza te beëindigen uit angst voor academische boycotts.

    De oproep voor een academische boycot draait om institutionele banden, niet individuele banden. Iedereen die beweert dat het om de ‘etnische achtergrond’ van individuele Israëlische wetenschappers te doen is, zou zich moeten schamen. Dit is desinformatie. Door institutionele (niet individuele) banden met Israëlische universiteiten te verbreken zou de Radboud Universiteit een duidelijk signaal afgeven dat instellingen die mensenrechtenschendingen faciliteren, geen partners kunnen zijn. Wie kan daar tegen zijn?

    Uiteindelijk gaat dit ook de uitkomst zijn, en zal anders teruggekeken worden op deze studentengeneratie dan velen die niet verder kunnen kijken dan graffiti op een muur nu doen.

    • Medewerker die tot de zwijgende meerderheid behoort schreef op 6 juni 2024 om 08:39

      Misschien hadden ze zich dan minder als tuig moeten laten gaan en geen vernielingen aanrichten. Discussie kun je voeren maar als je andermans eigendom gaat beschadigen om je punt te maken is de discussie gewoon voorbij en verspeel je alle rechten daartoe.

    • Oud-student schreef op 6 juni 2024 om 10:01

      Helemaal eens met ‘een bedroefde medewerker’. Je slaat de spijker op z’n kop.

  3. Klaas Landsman schreef op 6 juni 2024 om 08:32

    Volledig eens met bedroefde medewerker boven. Wat is dit triest. Ik denk aan de honderden kinderschoentjes rond het tentenkamp, symbool voor de (tien?)duizenden kinderen die in Gaza door de IDF of instortende gebouwen zijn gedood. Zijn die nu ook verwijderd? Maar ook symbool voor de in eerste instantie – tot de wanhoop kennelijk toesloeg over het gebrek aan bestuurlijke respons – sympathieke en zachtaardige manier van actievoeren. Ik dacht dat de universiteit haar dieptepunt wel rond de honderdste verjaardag had bereikt, maar die toestanden verbleken bij deze afgang. Studenten (en jongeren in het algemeen) zijn mede op aarde om ons, die de wereld in de zowel politiek als ecologisch rampzalige huidige toestand hebben gebracht, hierop aan te spreken. En wat is onze reactie? De Mobiele Eenheid! Om te janken.

    • Georg Huppertz schreef op 6 juni 2024 om 09:10

      Je draait nu wel heel erg de feiten om. Het is helemaal niet zo dat jongeren massaal voor het verbreken van de banden met Israelische universiteiten zijn. Die protesten zijn nog altijd een betrekkelijk klein deel van de studenten aangevuld met beroepsdemonstranten. Er zijn democratische organen op de universiteit en die kunnen besluiten tot het verbreken van banden. Maar kijk even naar de uitslag van de recente verkiezingen; de neutrale partijen wonnen. Doen wat een paar procent demonstranten wil, is niet democratisch. En als demonstranten hun zin niet krijgen, dan maar de boel bezetten en vandaliseren, is al helemaal niet acceptabel. Ongeacht wat je vindt, de besmeuringen die gisteren hebben plaatsgevonden, kunnen niet worden goedgekeurd. Ingaand op de eisen van de demonstranten; die zijn niet realistisch. Er zal geen enkel kind in Gaza gered worden door het stopzetten van wetenschappelijke samenwerking. Wel zal cruciale wetenschappelijke vooruitgang verhinderd worden. Stel jezelf maar eens de vraag of je nog steeds voor deze boycot bent als jouw experimentele medicatie in het gedrang komt. Ik ken je een beetje en dacht ook dat je voor het tegengaan van klimaatveranderig bent. Israel loopt daarin voorop in het Midden-Oosten. Ben je nog steeds voor de boycot, wetende dat die tot verwoestijning en meer voedselonzekerheid leidt?

    • Gijs schreef op 6 juni 2024 om 11:35

      @Georg:

      Als er iets milieuvervuilend en belastend voor het klimaat is, is het wel de oorlogsindustrie, beschietingen, en bombardementen. Als je echt geeft om klimaatrechtvaarigheid en klimaatverandering een halt toeroepen, dan zou verzet tegen imperialistische oorlogszucht (ook nog vaak vanwege fossiele grondstoffen) en nu de genodicale acties van Israël onderdeel moeten zijn van je strijd. Kijk naar XR, die over het algemeen ook solidair staan met de demonstraties tegen de huidige situatie in Gaza / Palestina, de acties van de Israelische staat en de steun voor die acties vanuit Westerse staten.

    • Georg Huppertz schreef op 6 juni 2024 om 12:35

      @Gijs: XR is lachwekkend geworden. Ze hebben duidelijk een heel eenzijdige blik. Ik wil die oorlog in Gaza ook niet. Ik ben het ook niet eens met het beleid van Netanyahu. Geen enkele partij heeft op dit moment een exitstrategie voor deze oorlog. Wat betreft Gaza, is het Israël echt niet te doen om de grondstoffen, want die zijn er nauwelijks. De Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever is in strijd met het internationaal recht en volgens mij betwist ook niemand dat. Maar dat rechtvaardigt nooit Hamas.

      Genocide is het uitmoorden van mensen enkel om hun etniciteit. Dat is volgens mij niet wat Israël doet. In Israël leven mensen met allerlei achtergronden, onder andere ook Arabische en Afrikaanse achtergronden, samen. Het is Hamas dat de vernietiging van de staat Israël als doel heeft en alle Joden wil uitroeien. Als een partij genocide pleegt, dan is het Hamas wel. Zolang Hamas blijft voortbestaan, zal er geen vrede komen en zal de oorlog niet stoppen. Maar hoe kan Hamas gestopt worden als de Gazanen zo massaal Hamas steunen? Waarom zou ik me solidair moeten verklaren met mensen die bereid zijn hun eigen veiligheid en welvaart op te geven voor de vernietiging van Israël?

    • Christopher schreef op 6 juni 2024 om 13:38

      De ME is ingezet NADAT de aktievoerders vernielingen hebben aangericht en er een ravage van hebben gemaakt. Als je je had ingelezen, had je geweten wat er is aangericht en dat de studenten rustig naar huis hebben kunnen gaan.
      Een kwestie van oorzaak een gevolg. Je zou verwachten dat een hoogleraar natuurkunde dat wel begrijpt.

  4. Harry Pettit schreef op 6 juni 2024 om 10:22

    27 people, mostly children were killed in a school last night as Israel bombarded Gaza yet again – should we maybe talk about that? No no we have to condemn spraying graffiti instead. The lack of ability to relativise violence in astonishing, we are so privileged. These students have been ignored and vilified for months. They know they are on the right side of history – dramatic social change always only comes through tiny minorities who take risks. This will be proven in years to come, and Radboud will then proudly show them off in open days and websites. Shame on how the Cvb have reacted now.

    • Anoniem schreef op 6 juni 2024 om 10:57

      Tja, na de vernielingen van gisteren zat dit er toch echt wel aan te komen. De strategie van de demonstranten om te blijven escaleren betekende ook dat er in de toekomst weinig productieve acties en alleen maar meer vandalisme te verwachten waren. Ongeacht het doel of enige nobele motieven hebben de actievoerders zichzelf daarmee op een doodlopend spoor gebracht. Voor degenen die nu verontwaardigd zijn over de ontruiming: ik ben erg benieuwd of er ergens een grens was geweest vanaf wanneer de protesten voor jou wel de legitimiteit verloren hadden.

      Het is desondanks een twijfelachtige keuze van de ME om op moment van ontruiming te eisen dat journalisten vertrokken. Dat de politie geen rekening wil hoeven houden met enige verslaggevers die in de weg lopen is nog te begrijpen, maar je werkt er ook al dan niet serieuze beschuldigingen van politiegeweld mee in de hand. Indien dat besluit van Bruls kwam is dat toch wel iets dat hem aan te rekenen valt, lijkt me.

    • Honestly now schreef op 6 juni 2024 om 14:44

      Precisely. The human costs alone should make this a moot point, but complaining about light vandalism to a university building when over 70% (maybe up to 85%) of Gaza’s infrastructure has been destroyed, at huge environmental cost (past and future)? And this warranted the calling in of riot police for the dismantling of the encampment, away from the press’ gaze? Shocking and shameful. We are lucky enough to have no idea what ‘unsafe’ really feels like…

  5. Mark D. schreef op 6 juni 2024 om 10:36

    De lange rij schoentjes stond er vanochtend nog als stille getuige. En mijn hoop is dat ze blijven staan. Ik had al een paar bij me om desnoods opnieuw neer te zetten.

    Als medewerker blijf ik de oproep van onze studenten ondersteunen om op instellingsniveau officiele banden te verbreken met instellingen die aantoonbaar medeplichtig zijn in het onderdrukkingsapparaat van Israel. Ik kan me de wanhoop van onze studenten voorstellen en ik merk ook dat ze heel scherp zien welke retorische spelletjes er gespeeld worden o.a. door het begrip ‘onveiligheid’ in stelling te brengen en door systematisch twijfel te zaaien over wat er precies gevraagd wordt (‘alle samenwerkingen stopzetten? maar mijn samenwerking met israelische collega’s in dit holocaustproject dan?’ — dat is helemaal niet aan de orde).

    Mijn inziens zou onze universiteit er goed aan doen de druk op medeplichtige instellingen te vergroten door de banden* te verbreken (niet: fixeren) in een tijd dat er aantoonbaar een genocidale campagne aan de gang is (ICJ). De ‘open kanalen’ waarover steeds gerept is zijn hiervoor niet of nauwelijks gebruikt; laten we die vooral als wetenschappers onderling houden, daar hebben we het CvB helemaal niet bij nodig. Ik heb bijvoorbeeld contact met Israëlische collega’s bij Tel Aviv University die desgevraagd beamen dat wat Maya Wind schrijft helemaal klopt, en dat ze zelf ook intern tegen de verstrengeling met het leger hebben geprotesteerd (tot nu toe zonder veel effect). Soms komt een organisatorische moloch pas in beweging als het ook internationale reputatieschade oplevert. Het verbreken van tot nu toe als vanzelfsprekend geziene institutionele banden kan daarvoor een instrument zijn.

    Helaas loopt zoals het nu gaat vooral het protest reputatieschade up. Ik denk dat protesteren moet schuren —laten we niet vergeten dat deze oproep er al maanden lag en dat er pas sinds het tentenkamp écht aandacht voor kwam— maar ik vind de vernielingen en bekladdingen in TvA erg jammer. Ik zie niet in hoe ze de zaak vooruit helpen. Het vergroot vrees ik alleen maar het bestuurlijk draagvlak voor het inzetten van vertragingstechnieken zoals hameren op ‘due process’ en het delegeren en verdunnen van verantwoordelijkheid door het oprichten van commissies. Ik hoop desondanks dat het CvB inhoudelijk reageert en de verzoeken serieus neemt ipv te traineren.

    * Welke banden dan? Tenminste de uitwisselingsovereenkomsten met TAU en HUJI, die een legitimiserende en normaliserende werking en uitstraling hebben. We maken op dit moment gewoon nog steeds reclame op onze website voor deze instellingen! Het valt mij op dat het CvB strategisch vaag is door in de communicatie steevast institutionele banden en uitwisselingsovereenkomsten in één adem te noemen met “samenwerkingscontacten” — handig, want dan kun je ook de verontwaardiging oogsten van mensen die niet scherp hebben waartoe nu precies opgeroepen wordt.

    • Dorian Schaap schreef op 6 juni 2024 om 15:50

      Wanneer mensen die zich doen voorstaan op het belang van mensenrechten en democratie het hameren op due process als vertragingstactiek beschouwen, zijn we wel in een ingewikkelde situatie terechtgekomen met zijn allen. Zeg ik als iemand die hamert op due process omdat hij oprecht gelooft dat dit van wezenlijk belang is. Ook wanneer er haast is.

  6. Gaard Kets schreef op 6 juni 2024 om 10:40

    Ik deel de bedroefdheid van de collega’s hierboven. Het is buitengewoon verdrietig en frustrerend dat onze werkgever weigert om te handelen of zelfs maar een morele positie in te nemen terwijl de Palestijnse bevolking voor onze ogen wordt afgeslacht door een misdadig regime dat wordt gesteund door onze regering én onze universiteiten. Ongetwijfeld zullen de gebeurtenissen van gisteravond door het CvB worden aangegrepen om verder uit te stellen, vertragen, en te hopen dat de hele ‘situatie’ vanzelf verdwijnt. Het blijft een schandelijke vertoning, en inderdaad diep bedroevend voor een universiteit die pronkt met maatschappelijke betrokkenheid. Dezelfde universiteit die tot twee keer toe de mobiele eenheid en arrestatieteams op hun eigen protesterende studenten afstuurt, wil volgende week een feestje vieren met Radboud Sounds over het thema ‘protest’. Je zou je er om bescheuren, als het niet zo in- en in triest en huichelachtig was.

  7. Ju schreef op 6 juni 2024 om 10:40

    Ondertussen verbranden kinderen levend in tenten. Scholen worden gebombardeerd onder valse beschuldigingen. Hulp komt niet aan in Gaza. Kolonisten vallen Palestijnen aan in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. De regering in Israël maakt duidelijk dat ze niet wil dat Palestijnen terugkeren naar Gaza, dat zelfs als de gijzelaars worden vrijgelaten, het door zal gaan. En ze zijn ook duidelijk over hun bedoelingen op de Westelijke Jordaanoever. En de Verenigde Staten hebben zojuist besloten om het internationale recht te vernietigen. Maar het probleem was het kamp in Radboud, zeker. Waar het mogelijk was om uit te wisselen, naar lezingen te luisteren, kennis te delen. Studenten die empathie, kritisch denken en menselijkheid tonen. Schande.

  8. Ru medewerker schreef op 6 juni 2024 om 10:51

    Ah Georg, daar is hij weer, de imperialistische en geprivilegieerde bril. Israël loopt voorop in het tegengaan van klimaatverandering? Ooit stilgestaan bij de ongelooflijke hoeveelheid broeikasgassen en vervuiling die Israël vrijgelaten heeft op Gaza (en dus de wereld)? En je spreekt over het toenemen van voedselonderzekerheid bij een boycot? Voor wie precies? Iedereen in de regio die hun land niet meer kunnen gebruiken omdat Israël het onbruikbaar gemaakt heeft? Ohnee je bedoelt natuurlijk voor ‘ons’… De uitslag van de verkiezingen was gelukkig anders geweest wanneer iedereen onder de 30 het voor het zeggen had. Geeft me nog een beetje hoop voor de toekomst

    • Gijs Hablous schreef op 6 juni 2024 om 11:34

      Exact! Als er iets milieuvervuilend en belastend voor het klimaat is, is het wel de oorlogsindustrie, beschietingen, en bombardementen. Als je echt geeft om klimaatrechtvaarigheid en klimaatverandering een halt toeroepen, dan zou verzet tegen imperialistische oorlogszucht (ook nog vaak vanwege fossiele grondstoffen) en nu de genodicale acties van Israël onderdeel moeten zijn van je strijd. Kijk naar XR, die over het algemeen ook solidair staan met de demonstraties tegen de huidige situatie in Gaza / Palestina, de acties van de Israelische staat en de steun voor die acties vanuit Westerse staten.

    • Georg Huppertz schreef op 6 juni 2024 om 12:14

      Volgens mij denk je niet helemaal helder. Gepriviligeerd is dat je hier vanuit het veilige Nederland kritiek op Israël levert en volledig voorbij gaat aan de wandaden van Hamas. Hamas heeft als doel het vernietigen van alle Joden en het van de kaart vegen van Israël. Hamas wijkt niet voordat dat doel behaald is en Hamas is bereid om de Gazaanse bevolking te offeren voor dat doel. Hamas is verantwoordelijk voor de aanslagen van 7 oktober en zonder deze aanslagen zou deze hele oorlog de Gazanen bespaard zijn gebleven. Israël heeft het volste recht zich te verdedigen, maar is wel gebonden aan het internationale recht. Kijk even om je heen en zie dat er vanuit het hele politieke spectrum kritiek is op het Israëlische ingrijpen, bijvoorbeeld in Rafah. Maar het is Hamas dat terroristen in flatgebouwen en ziekenhuizen plaatst in de hoop dat er gebombardeerd wordt. Want dat is hoe Hamas propaganda maakt over de rug van de Gazanen. Als je Gaza wilt helpen, doe wat aan Hamas. Uit alle landen in het Midden-Oosten is Israël de enige democratie. In Israël zijn LHBT’ers gelijkwaardig en ben je vrij bent om te geloven. In Gaza beslist niet. Wat bedoel je eigenlijk met ‘vervuiling die Israël vrijgelaten heeft op Gaza en dus de wereld’? Ik kan dat niet plaatsen. Israël loopt voorop in het tegengaan van verwoestijning en het ontwikkelen van gewassen die de droogte kunnen doorstaan. Zonder Israël wordt het Midden-Oosten echt niet vrediger of welvarender en zullen de verschillende fracties doorgaan met elkaar te bestrijden (gesponsord door Iran). Overigens heb je ook geen gelijk over het stemgedrag van jongeren. Onder jongeren is de grootste partij de PVV met 41 zetels onder 18- tot 35-jarigen, zie de NOS: https://nos.nl/op3/artikel/2498984-minder-jongeren-naar-de-stembus-dit-is-hoe-zij-stemden. Die jongeren ontmoet je niet, want je zit in een bubbel. Op de medische en natuurwetenschappelijke faculteiten wordt al heel wat diverser gedacht over Israël-Palestina en buiten de universiteit al helemaal.

    • Mienke schreef op 6 juni 2024 om 13:55

      Wat is er mis met wat Georg zegt? Ik ken hem niet, maar hij komt op mij over als één van de weinigen die wel een beetje rationeel en verdiepend heeft nagedacht in een (academische) wereld die zich momenteel veel teveel laat varen door gevoel en eerste indrukken. Hamas graaft tunnels voor zichzelf, maar geen enkele bunker voor het volk, Hamas leert kinderen vanaf jongs af aan martelaarschap en opoffering te aanbidden, Hamas verbergt zichzelf en wapendepots tussen burgers, Hamas vecht in burgerkleding tussen burgers en Israël doet alles om de bevolking te waarschuwen, maar men gaat niet weg (want martelaarschap is mooi). Met die strategie weet Hamas deze activisten te raken, want die geven begrijpelijkerwijs wél om kinderen, dus zij voeren de druk op tegen Israël. Dat is allemaal ingecalculeerde strategie. Wat heeft Israël hier in godsnaam aan? Ondertussen is de combatant-civilian ratio lager dan welke oorlog dan ook in soortgelijke omstandigheden. Er is geen genocide. Er is sprake van een enorm trieste oorlog met een barbaarse terreurclub die de bevolking opofferen tot barbaarse geopolitieke strategie heeft verheven.

  9. Medewerker A schreef op 6 juni 2024 om 12:21

    Voor iedereen die stelt dat de studenten nu “goodwill” hebben verspeeld: wat deed je toe nu toe voor concreets met je eigen goodwill? Als je alleen tegen deze methodes bent maar voor de boodschap, wat blijf je nu dan doen om de boodschap nog steeds te steunen? Of is het “goodwill”-argument slechts een makkelijke manier om je te distantiëren van de boodschap of je grebrek aan actie te rechtvaardigen zonder controverse?

    Mijn “goodwill” is overigens zeker niet verspeeld. Ik begrijp heel goed dat de studenten in hun frustratie en bezorgdheid tot steeds verdere acties overgaan. En niet in plaats van dialoog, maar gedurende de dialoog die de studenten keer op keer aangaan met een CvB dat misschien wel luistert, maar bar weinig tegenover de argumenten en feiten van de studenten heeft te stellen.

    • Christopher schreef op 6 juni 2024 om 21:13

      “Of is het “goodwill”-argument slechts een makkelijke manier om je te distantiëren van de boodschap of je grebrek aan actie te rechtvaardigen zonder controverse?”

      O, dus iedereen is eigen moreel verplicht zich in te zetten voor kwesties die jij belangrijk vindt. Hoezo moet ik of wie dan ook “zijn gebrek aan actie” rechtvaardigen. Waar ik me wel of niet voor engageer en voor inzet gaat niemand wat aan.

  10. Annemarie (oud student Radboud Universiteit) schreef op 6 juni 2024 om 17:14

    Helemaal eens met Mienke!
    Ik ben 60, ik ken Hamas en dit hele conflict al wat langer.
    Denk verder, lees verder, niets is wat het lijkt!

    Op deze campus loopt de créme de la créme van de Nederlandse intelligentia rond, en het enige wat men levert, is in een tent hangen, schreeuwen, gebouwen bezetten, het bestuur intimideren en schade aanrichten.

    Wat zou er gebeuren als de potentie van de gehele studentenpopulatie zou worden gemobiliseerd en aangewend voor constructieve ideeën voor het meest conplexe na-oorlogse conflict.

    Bestuur, stop met dat passieve gedogen, maar toon initiatief en organiseer een universiteitsbrede wedstrijd voor constructieve oplossingen voor het Midden-Oosten conflict.
    Ik durf de stelling aan dat dit. wellicht een kleine, positieve bijdrage aan de situatie zou kunnen zijn.
    Want een meerderheid van de Nederlandse bevolking, de Nederlandse jongeren en de Nederlandse studenten steunt deze demonstraties niet!

  11. Azad schreef op 7 juni 2024 om 09:16

    Volledig eens met Georg en Mienke! Niemand zou sympathieën moeten hebben voor een Samidoun-kamp. Er zijn zeker fatsoenlijke mensen onder de demonstranten, ik ben het misschien niet met hen eens, maar ze zijn fatsoenlijk. Maar Samidoun is echt een slechte speler. Voor hen gaat het niet om bepaalde daden maar om Israël als zodanig. Daarom hoor je ook niets over Hamas en 7 oktober.

  12. Jasper schreef op 7 juni 2024 om 15:54

    Er lag notabene werk van studenten op de gangen en binnenplaats, door demonstranten uit werkkamers geroofd. Elke medewerker van de uni die dit nog goedkeurt mag van mij ontslagen worden.

  13. Rikke Ponger schreef op 7 juni 2024 om 22:48

    Aan alle mensen die de protesten en hun supporters afdoen als onwetenden zou ik willen zeggen: ga er zelf eens kijken. Ga in gesprek met de studenten die protesteren. En ga naar de lezingen van Situating Palestine (as. maandag de volgende). Er zit daar meer kennis, kunde, ervaring en wetenschap dan waar het cvb en de politiek naar luisteren, en je kunt horen dat de demonstranten oprecht betrokken en empatische mensen zijn.

    Ik snap de schrik en zelfs afkeur na berichten over “ravage” op de uni, maar we vinden ook (bijna) allemaal dat Israël veel te ver gaat en een genocide begaat. Dat is wat belangrijk is, niet een beetje verf op een muur.
    Hulde aan de studenten die de medeplichtigheid van onze universiteit hierbij benoemen en bestrijden. Als medewerker steun ik die boodschap boven alles.

  14. Paul Voestermans schreef op 11 juni 2024 om 11:48

    Er is wel vaker in de geschiedenis tegen banden van Nederlandse universiteiten met universiteiten elders geprotesteerd, maar vergelijk bij het beoordelen van de huidige protesten geen appels met peren. Maak er ook geen kwestie van al dan niet democratisch universiteitsbestuur van zoals in een recente collumn. Dat helpt niet. Ik weet niet of nuance nog helpt bij zoveel geweld daar in Gaza, in Israel, maar ook op de universiteiten. Ik waag het erop.

    Soms wordt de actie van de Nederlandse universiteiten tegen de Russische Federatie (RF) naar aanleiding van de inval in Oekraïne vergeleken met die tegen Israel. Er is een groot verschil tussen Israel en de universiteiten daar en de RF en haar universiteiten in Rusland. In Israël kun je een aparte kliek rond Netanyahu onderscheiden en verder universiteiten die onderscheidbaar een algemeen wetenschappelijk belang dienen of meedoen aan wapenwedloop e.d. Dat moet te monitoren zijn. Je kunt dus het protest selectief maken. In de RF kun je zo’n onderscheid niet maken. Er zullen prima onderzoeksvelden zijn maar over de hele linie is er staatscontrole die lastig te omzeilen is. In Israël kan dat wel.

    Zoals in zoveel landen is er nu in Israel een rechts-radicale regering aan de macht want het gaat om een gewoon land. Wel een land waarin nog zichtbaar krachten aan het werk zijn die zich tegen het optreden van Israel in Gaza verzetten. De Palestijnen zijn verdeeld maar openlijk verzet tegen Hamas ontbreekt, zoals zoveel ontbreekt dat land en volk van de Palestijnen een betere positie in de Arabische wereld had kunnen geven. Hoewel dus lang niet iedereen Hamas aanhangt moet de bevolking er wel aan gehoorzamen. Dat gebeurt uit angst voor indivuele bestraffing. In Israel heerst er angst om voortbestaan. Dat is echt wat anders. Verder is Israel een vrij land, minstens zo vrij als democratieën met ook rechts-radicale druk van binnenuit. Het is ook een modern ingericht land met hoogwaardige wetenschap, techniek, handel en redelijk vrije leefomstandigheden. Die ontbreken bij Hamas. Zomaar in de protesten de Palestijnse zaak dienen gaat aan deze verschillen voorbij.

    Zoveel is zeker, het Westen zelf heeft na WO I en II ontstellend veel bijgedragen aan de groei over de hele linie in het Midden-Oosten van vijandigheid tegen het Westen. Dat kun je lezen in het al wat oudere boek van Robert Fisk, De Grote Beschavingsoorlog, dat voor de huidige situatie hoogst actuele informatie bevat.
    Ook wakkerde het Westen zelf de haat aan van de overwegend Islamitsche landen tegen Israel door weinig oog te hebben voor de armoede en het leed van de gewone bevolking in die gebieden. Verder heeft de rijke bovenklasse in het Midden-Oosten boter op zijn hoofd, meer dan Israel, als je het mij vraagt. Er werd niks gedaan aan bestaanszekerheid en modernisering van het platteland.
    In de protesten die zo onverbloemd de Palestijnse zaak steunen en Israel in de beklaagdenbank zetten, wordt daaraan voorbijgegaan. Hamas is een Westers product, hoe je het ook wendt of keert. En Israel voor een deel ook.
    Dat Israel zich kon aansluiten bij het moderne Westen en veel landen en volkeren in het Midden-oosten niet, ondanks de rijkdom aan olie, is een vraagstuk apart. Dat er voor het Palestijnse volk en het gewone volk in het algemeen in die regio niets werd gedaan door de Arabische, Perzische en andere machthebbers aldaar is ook een feit. En het Westen liet dat decennialang gewoon gebeuren. Autoritaire regiems werden van Westerse zijde gesteund omdat in de koude oorlog de angst bestond dat de Sovjet Unie teveel invloed zou krijgen.
    Allemaal gegevens die het conflict daar onvergelijkbaar maken met bijvoorbeeld Vietnam en de VS indertijd en dus het protest van nu onvergelijkbaar met dat van toen.

    Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar de protesten aan de univesiteiten die eenzijdig gericht zijn tegen banden van de Nederlandse universiteiten met die van Israel zouden zich eigenlijk moeten beperken tot protest tegen geweld van beide kanten. En daarbij mag in het oog worden gehouden dat het geweld dat nu in het Midden-Oosten plaatsvindt in een hele reeks gewelddadigheden zou moeten worden opgenomen en zo aan de kaak gesteld. Ik weet het, dat is veel te genuanceerd, maar dat past beter bij academische protesten, vind ik.

    Hier https://cultpsy.wordpress.com/2023/10/24/het-palestijns-israelisch-conflict-van-10-7-en-de-west-versus-de-rest/ bepleite ik al die inrijging en dat kan gebruikt worden om de protesten richting te geven, denk ik.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!