Buurt ageert met spandoeken tegen bouwactiviteiten campus

06 jun 2017

Het Van Disveldpad is onderwerp van strijd tussen de omwonenden en de universiteit. Het voornemen om dit pad te benutten voor het vrachtverkeer tijdens de sloop van de Thomas van Aquinostraat schiet burgers in het verkeerde keelgat. ‘Waarom weegt het belang van de universiteit zwaarder dan dat van mensen en dieren?’

Buurtbewoners hebben de Pinksterdagen benut om een aantal spandoeken te maken, in een reactie op de informatiebijeenkomst over bouwactiviteiten vorige week. Daar meldde de universiteit dat het bospad tussen de Houtlaan en de bouwplaats gebruikt moet worden voor bouwverkeer. Alleen tijdens de sloop, zo kwamen Radboudmedewerkers de buurt die avond tegemoet; tijdens de nieuwbouw wordt het bospad ontzien.

‘Bouwroute is verstoring van het dierenleven in het bos’

Geert Stoltenberg van het Universitair Vastgoedbedrijf, verantwoordelijk voor de sloop van de Thomas van Aquinostraat, zegt dat de drie jaar ellende op het bospad waar het spandoek van rept niet klopt. ‘Er gaat in die jaren maximaal elf maanden verkeer door het bos, drie daarvan zijn echte piekmaanden.’

Nog mooier bospad

Dorry Sleutels, een van de initiatiefnemers in de buurt voor de actie, is niet gerustgesteld. Zij wijst op de gepresenteerde tekeningen waarin het bospad is veranderd in een verkeersroute omgeven door hekwerk. ‘Dat is een enorme verstoring van het dierenleven in het bos. Waarom moet het eigenbelang van de universiteit zwaarder wegen dan dat van de dieren en de planten?’ Ze doelt onder meer op de havik die op de campus is gesignaleerd.

Stoltenberg reageert dat sloop onmogelijk is zonder gebruik van het bospad. ‘Maar we hebben de omwonenden aangegeven dat ze kunnen meedenken over de invulling van de werkzaamheden.’ Het aanbod is onder meer dat de buurt na de bouw een nog mooier bospad terugkrijgt dan er nu ligt. Sleutels is met dit aanbod niet tevreden: ‘Het pad zoals het er nu ligt is al fantastisch, dat kan niet mooier.’

1 reactie

  1. Rob Essers schreef op 7 juni 2017 om 22:59

    Op een van de spandoeken staat: “Van Disveldpad moet blijven !!!” Langs het pad staan sinds jaar en dag ‘illegale’ straatnaamborden met de naam DISVELDPAD.
    Gerardus Antonius (Gerard) Disveld (1928-2002) was als hovenier werkzaam bij de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij woonde vanaf 1965 schuin tegenover het pad op het adres Houtlaan 103.
    Officieel is het pad nog altijd naamloos. Het zou een goede zaak zijn als de gemeenteraad alsnog de juiste naam zou vaststellen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!