Stormschade op campus valt mee, raam sneuvelt in Studentenkerk

18 feb 2022

Al met al heeft de campus van de Radboud Universiteit storm Eunice goed doorstaan. Een paar bomen waaiden om en bij de Studentenkerk sneuvelde een raam. De boel wordt nu opgeruimd.

Afgelopen vrijdag sloot de campus van de Radboud Universiteit om 15.00 uur de deuren. Reden was storm Eunice die door het land raasde. In Nijmegen werden windsnelheden tot 110 kilometer per uur gemeten.

Het grootste slachtoffer van Eunice werd de Studentenkerk, waar een raam sneuvelde door een tak die naar beneden viel. Het Berchmanianum verloor een paar dakpannen.

Voor de rest was er vooral veel schade aan de begroeiing op de campus. Bij het Spinozagebouw waaide een beuk om ter hoogte van de fietsenstalling. Ook op het Disveldpad sneuvelde een boom, en er liggen veel losse takken in het bosje tussen het Berchmanianum en de wijk Brakkenstein.

Lekkages

In het recente verleden werd de campus vaker het slachtoffer van extreme weersomstandigheden. In september vorig jaar veroorzaakten hoosbuien lekkages in het Spinozagebouw, het Elinor Ostromgebouw, het Linnaeusgebouw, de Refter en het Collegezalencomplex. Verschillende colleges werden toen stopgezet en online voortgezet.

De schade in de gebouwen viel achteraf gezien mee: de universiteit hoefde de verzekering uiteindelijk niet aan te spreken. De dienst Campus & Facilities (het vroegere Universitair Vastgoed Bedrijf, red.) ging daarop onderzoeken welke stappen genomen konden worden om dit soort lekkages in de toekomst te vermijden.

Ciara

Een paar maanden eerder liep in het toen gloednieuwe Maria Montessorigebouw na een fikse regenbui ook al een paar centimeter rioolwater naar binnen. Om nieuwe wateroverlast in dat gebouw te voorkomen, zijn daarna gebouwen afgekoppeld van het rioolstelsel en is een noodoverstort gemaakt.

Door storm Ciara, die twee jaar geleden over Nederland raasde, waaiden drie bomen op de campus om. Begin 2018 was de schade groter: een zware westerstorm richtte toen een spoor van vernielingen aan op de bospercelen van de campus.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!