Campushuiskamers: werk in uitvoering
Studenten langer op de campus houden, dat is wat de universiteit wil. Daarom komen er nu huiskamers bij elke faculteit. Althans, dat is het streven. Er zijn er nog maar een paar.
Vorig jaar is een universiteitsbrede werkgroep aan de slag gegaan onder de naam Studeren op de Campus. Hun taak? Een beeld schetsen van de ideale campus. Het bouwen van studentenhuiskamers, minstens één per faculteit, is een van de adviezen die uit het rapport is voortgekomen. Rolf de Rode, vorig jaar lid van de USR, zat in die commissie. De Rode vindt huiskamers op de campus hard nodig. ‘Nu kun je na je college nergens heen. Er is geen broedplaats waar mensen samen over het college kunnen sparren. Mede daardoor voelt de campus voor studenten nog niet als thuis.’
Hoe de huiskamers eruit moeten komen te zien? De Rode: ‘Het belangrijkste is dat we de studenten zelf laten bepalen wat er gebeurt. Zoals Bas Kortmann (de voorzitter van de werkgroep, red.) ook zei: “Studenten weten zelf het beste wat studenten willen”. Volgens De Rode is het daarom belangrijk dat de studieverenigingen er nauw bij betrokken zijn. De universiteit moet de materialen aanreiken, zoals een magnetron, maar de studenten moeten het zelf inrichten. De Rode vindt dat het DNA van de faculteit in de kamer verweven moet zijn. ‘Het is juist leuk als er dan verschillen tussen de faculteiten naar voren komen, biologen zoeken toch iets anders in een huiskamer dan filosofiestudenten.’
Studentenlounge
Bij de bètafaculteit, de medische faculteit, de letterenfaculteit en bij de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen zijn inmiddels al huiskamers. Maar waar blijft de rest? Een aantal faculteiten blijkt te wachten op de nieuwbouw.
Daniëlle Flonk, assessor van de managementfaculteit, zegt dat haar faculteit de behoefte aan een huiskamer heeft geïnventariseerd. Daaruit bleek dat studenten bij managementwetenschappen ook graag een gezamenlijke ontmoetingsplek willen. Maar op korte termijn zal het er niet van komen, zegt Flonk.
‘Het lijkt me zonde van het geld om voor de laatste anderhalf jaar dat we nog in dit gebouw zitten, een huiskamer te bouwen en in te richten. De verenigingskamers zijn tot die tijd voldoende.’ In het nieuwe faculteitsgebouw komt een ‘studentenlounge’ centraal in de faculteit, verzekert ze.
Ook de sociale wetenschappers moeten nog even geduld hebben. Al hoeven ze niet te wachten op de nieuwbouw. Assessor Arianne Breure: ‘We willen kijken wat de mogelijkheden zijn voor een huiskamer in onze tijdelijke huisvesting in de Thomas van Aquinostraat.’ Over vijf jaar verhuist de faculteit naar nieuwbouw, en ook in die bouwplannen zal een huiskamer meegenomen worden. / Timo Nijssen
In Vox 6 – vanmiddag in de bakken – een fotoserie van de huiskamers die er al wel zijn.
Cees schreef op 26 februari 2015 om 09:42
“‘Het is juist leuk als er dan verschillen tussen de faculteiten naar voren komen, biologen zoeken toch iets anders in een huiskamer dan filosofiestudenten.’”
Grappig genoeg vind ik de bètakantines (Noord/Zuid) en de Sophiakamer juist erg op elkaar lijken qua relaxedheid, inhoudelijke discussies en sfeer.
Langstudeerder42 schreef op 26 februari 2015 om 14:33
Als je ziet hoe weinig geld er in de inrichting van de Noord- en Zuidkantine wordt gestopt verbaas je je over het uitstelgedrag van bijvoorbeeld FM en SOCW. Het enige wat je nodig hebt is een ruimte, een paar oude banken uit een studentenkamer / tweedehandswinkel en een mogelijkheid om koffie en thee te maken. De rest komt vanzelf.