Cao universiteiten: 4,7 procent salaris erbij en een stevigere positie voor de ombudsfunctionaris

03 jul 2024 ,

De werknemers van Nederlandse universiteiten krijgen in september 3,7 procent loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 300 euro. In januari komt er nog één procent extra salaris bij. Ook is er in de nieuwe cao aandacht voor de sociale veiligheid: zo wordt de positie van de ombudsfunctionaris verstevigd.

Ondanks de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet en de teruglopende studentenaantallen willen de universiteiten voor hun werknemers blijven staan. “Met deze verantwoorde loonafspraak geven werkgevers en bonden het signaal af samen op te willen te trekken om de problemen die op onze sector afkomen het hoofd te bieden.”

Inflatie

Ook vakbond FNV Onderwijs en Onderzoek is tevreden over het onderhandelingsakkoord. ‘Na de ruime loonsverhoging in de huidige cao hebben we met deze salarisstijging de inflatie van de afgelopen jaren meer dan gecompenseerd’, laat bestuurder Bernard Koekoek weten.

Doordat het loongebouw tot en met schaal 7 op de schop gaat, verwacht hij dat een onderwijsassistent of een receptionist een salarisverhoging tot 200 euro tegemoet kan zien.

Onwil

Vorige week nog beschuldigde de FNV de universitaire bestuurders van bestuurlijke onwil omdat ze te weinig stappen maakten met het verbeteren van de sociale veiligheid aan de universiteiten. Een week later lijkt de lucht geklaard.

In het onderhandelingsakkoord staat dat er op elke universiteit één centraal meldpunt voor sociale onveiligheid komt. De Radboud Universiteit kondigde in december vorig jaar zelf al aan een dergelijk meldpunt te willen instellen. In het nieuwe cao-akkoord staat bovendien dat geheimhoudingsbepalingen om werknemers te verbieden grensoverschrijdend gedrag te melden, niet langer mogen worden gebruikt.

Daarnaast wordt de positie van de ombudsfunctionaris verstevigd. In Nijmegen stapte ombudsfunctionaris Nancy Viellevoye dit voorjaar op, omdat ze naar eigen zeggen te weinig kon betekenen voor medewerkers van de universiteit.

Werkdruk

Verder zijn er afspraken gemaakt om de hoge werkdruk aan te pakken. Die gaan onder meer over het inroosteren van pauzes en over een realistische taakomvang van docenten. Vooral parttimers draaien nu vaak te veel uren.

Het onderhandelingsresultaat moet nog worden goedgekeurd door de achterban van de vakbonden en de afzonderlijke universiteiten. De nieuwe cao loopt van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2025.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!