Catchy dansplaten en een vette portie metal

19 mrt 2014

Divers was het zeker, de tweede ronde Kaf en Koren. De avond werd afgetrapt met een vette portie metal, doorgetrokken met een aantal catchy dansplaten en afgesloten met de nodige dosis hardrock. Een lekker avondje, al waren er niet alleen maar pluspunten.

[slideshow_deploy id=’29872′]Terwijl menig bezoeker nog van een cappuccino zit te genieten, doet de toestroom van in leer geklede metal fans vermoeden dat de rust slechts de stilte voor de storm is. En inderdaad: de black metal van Desolate Fields, de eerste band van deze avond, doet het Cultuurcafé op haar grondvesten trillen. De nummers die de band vanavond ten gehore brengt vormen een trilogie met als klapstuk een lied waarin ‘iedereen dood gaat’. Juist ja. Wat zwaar op de maag om de avond mee te beginnen als je het mij vraagt. Toch weten de heren hun enthousiasme op het publiek over te brengen. De langharige rockers spelen met volle overgave en een kleine schare fans headbangt driftig mee.

Een uurtje later hebben meer muziekliefhebbers de campus gevonden. Wanneer de tweede band Don’t forget the Joker het podium betreedt zit de sfeer er dan ook al wat meer in. De muziek van de driekoppige band is toegankelijk en dansbaar en het bespelen van publiek is deze heren op het lijf geschreven. Ze lachen, maken veel oogcontact en weten hun toehoorders bij hun optreden te betrekken. Na het eerste nummer zijn de krukken dan ook vrijwel leeg en gaan de voetjes van de vloer. Op de muziek van Don’t forget the Joker is weinig aan te merken, hoewel dit volgens de jury ook wel een nadeel is: zij beoordeelden het als catchy, maar een beetje te veel van hetzelfde.

De Nijmeegse band Margot sluit de avond af met een muziekstijl die moeilijk in een hokje te plaatsen is. Hoewel veel nummers veelbelovend beginnen met goede riffs en kekke deuntjes, lijkt de band regelmatig de draad tijdens hun nummers kwijt te raken. De jury waardeerde de zoektocht naar een originele sound, maar voegde er aan toe dat ‘deze zoektocht soms iets te lang duurde’. En mag ik dit zeggen? Ja ik mag dit zeggen: wat deed die zanger daar? De zang was geen toevoeging op de over het algemeen goede muziek en de beste jongen leek zo zeer onder de indruk van zijn eigen kunnen dat hij geen moeite deed om het publiek bij zijn feestje te betrekken. Jammer.

Na de ietwat laffe aftrap van Kaf en Koren vorige week, kan de tweede avond van de wedstrijd een bescheiden succes genoemd worden. Of de bands goed genoeg zijn voor een plaats in de finale wordt tijdens de laatste ronde op 1 april bekend gemaakt. / Marlon Janssen

In de bandjeswedstrijd Kaf en Koren strijden negen studentenbands in drie voorrondes om een plekje in de finale in Doornroosje. Een deskundige jury, bestaande uit Eelco van Eldijk (3voor12), Tijs van Leur (muziekfotograaf) en Daniel Polman (zanger van de Rectum Raiders – winnaars van de vorige editie van Kaf en Koren), beoordelen wie er doorgaan.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!