Christelijke studenten geconfronteerd met spot in collegezaal

12 mrt 2019

Docenten die tijdens colleges spottende of zelfs beledigende grapjes maken over het christelijk geloof: het komt volgens twee studenten van de Universitaire Studentenraad geregeld voor. Ze stelden er gisteren vragen over aan het college van bestuur.

Studentenraadslid Lisa de Jager kent als vertegenwoordiger van de christelijke studentenverenigingen de verhalen uit eerste hand: studenten die in een bomvolle collegezaal grappig bedoelde opmerkingen te verduren krijgen van docenten over het christelijk geloof. Ook zelf heeft ze weleens het gevoel gehad dat ze als dom werd weggezet omdat ze gelooft in bepaalde christelijke dogma’s, die niet altijd stroken met de wetenschap.

Ze noemt het voorbeeld van een vriendin, die biologie studeert. ‘Toen zij een ingewikkelde uitleg kreeg over symbiose, zei de docent: “Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar als christenen geloven dat Maria zwanger werd van de Heilige Geest, dan kan dit ook.”’

‘Extra zuur dat deze grapjes op een katholieke universiteit worden gemaakt’

Het is vast en zeker grappig bedoeld, meent De Jager, maar voor sommige christelijke studenten is zo’n opmerking beledigend. ‘Je moet je voorstellen dat zo’n opmerking in een volle collegezaal gemaakt wordt. Je voelt je daardoor niet op je gemak. Maar opstaan om de docent tijdens college van een weerwoord te voorzien, doe je ook niet snel. Dat is de machtspositie van een docent die college geeft.’

Extra zuur is, volgens De Jager, dat sommige christelijke studenten juist voor de Radboud Universiteit kiezen vanwege haar katholieke identiteit. ‘En dan krijg je zulke grapjes voor je kiezen.’

Signaal

Samen met Job Verwaaij van studentenfractie asap stelde De Jager gisteren tijdens de medezeggenschapsvergadering de vraag of het college bereid is actie te ondernemen naar aanleiding van de signalen die zij opvingen. De Jager en Verwaaij kregen van ten minste zes studenten, van verschillende faculteiten, verhalen te horen over docenten die de spot dreven met hun geloof.

‘Voor ons zijn deze verhalen vooral een signaal’, zegt Verwaaij. ‘Zes verhalen zeggen weinig over het volledige probleem. Voor ons is het vooral belangrijk dat deze actie leidt tot bewustwording onder docenten. Dat zij twee keer nadenken voor ze een spottende opmerking maken. In een academische setting moeten studenten met verschillende achtergronden en meningen zich welkom voelen.’

Het college van bestuur reageerde gisteren in de vergadering verbaasd op de verhalen over religiespot in de collegezaal en beloofde erover in gesprek te gaan met decanen.

12 reacties

  1. Ja ach ja schreef op 12 maart 2019 om 08:49

    Tenen inkorten en dikkere huid kweken. Op de universiteit horen je eigen vooronderstellingen bevraagd te worden. Geldt overigens voor iedereen, gelovigen en niet-gelovigen.

    Trouwens, ik vind de grap van die biologiedocent nog best leuk.

  2. QE schreef op 12 maart 2019 om 11:30

    6 verhalen verzamelen en dan een probleem signaleren lijkt mij bezwaarlijk. Het zou de medezeggenschappers sieren eerst een onderzoek te doen naar de werkelijke schaal waarop dit gebeurt alvorens moord en brand te schreeuwen. Daarnaast betekent een academische setting ook dat docenten van verschillende achtergronden en meningen zich welkom mogen voelen en uiting mogen geven van hun levensbeschouwelijke opvattingen.

    Een omgeving waarin bewust onderwerpen niet aangesneden worden of waarin grappen niet gemaakt mogen worden vanwege een mogelijke belediging is niet bevorderlijk voor het debat en zodoende ook niet voor de kennisvergaring die nou eenmaal het doel is van een universiteit.

  3. RJ schreef op 12 maart 2019 om 12:55

    “maar voor sommige christelijke studenten is zo’n opmerking beledigend”….. tja, dat gebeurt wel eens in het leven. Dus dan gaan we maar het sneeuwvlokje uithangen om dit van bovenaf aan de kaak te stellen. De ene docent maakt een grapje over PVV-kiezers, de ander over christenen, ik had een docent die maakte vriendelijk bedoelde grappen over Duitsers. Laatst las ik over docenten die hun lesmateriaal bij voorbaat moeten aanpassen omdat er mogelijk studenten in de zaal zitten die ergens een trauma over opgelopen hebben. Over docenten die studenten niet zouden moeten dwingen om te presenteren als die dat niet durven. Waar zijn we toch mee bezig, moet elke kleur en elk randje er echt uitgeramd worden op deze campus, net zo lang tot elke docent en elk stukje lesstof een neutrale eenheidsworst vormt waar niemand over kan vallen?

  4. LP schreef op 12 maart 2019 om 21:04

    Laten we elkaar maar meer bevragen op onze vooronderstellingen! Dat lijkt me heel goed. Maar of deze grappen nou het debat bevorderen? Dat denk ik niet. Zulke grappen staan juist de discussie in de weg. Dat vind ik jammer.

  5. Stijn schreef op 13 maart 2019 om 11:40

    Dit beeld herken ik uit sommige van mijn colleges bij Natuurkunde. Daarbij ging het ook weleens om langere tirades van meerdere minuten. Voor mijzelf is het niet kwetsend, maar alsnog zonde van de kostbare onderwijstijd. Voor christelijke studenten is het onnodig kwetsend. Goed werk van Lisa en Job dus.

  6. Jeroen schreef op 14 maart 2019 om 15:49

    “Ook zelf heeft ze weleens het gevoel gehad dat ze als dom werd weggezet omdat ze gelooft in bepaalde christelijke dogma’s, die niet altijd stroken met de wetenschap.”
    Geloven in dogma’s die niet stroken met de wetenschap is toch ook gewoon dom?

    Het is je goed recht om te geloven in onzin, maar het lijkt me niet redelijk om van docenten te verlangen dat ze doen alsof dat normaal is.
    Waar het katholieke karakter van de universiteit botst met de wetenschap zal de wetenschap toch echt voorrang moeten krijgen, anders kunnen we de hele zaak net zo goed opdoeken en er een kerk van maken.

    • Ajuna schreef op 22 maart 2019 om 10:40

      Het katholieke karakter van de universiteit betekent ook het respecteren van denkbeelden van anderen. Bovendien is het geloven in dogma’s die niet stroken met de wetenschap niet dom. De wetenschap kampt voortdurend met fundamentele problemen en als je denkt dat de wetenschap ook maar soms de ‘objectieve waarheid’ presenteert is dat erg naïef. Geloven in het katholicisme kan ook hele andere redenen hebben dan denken dat het waar is. Je kunt er ook in geloven als je bepaalde christelijke kernwaarden belangrijk vindt, zoals naastenliefde en respect.

  7. Willibrord Huisman schreef op 14 maart 2019 om 16:32

    Veel grappig bedoelde opmerkingen over geloof, kerk en christendom zijn vooral dom; de grappenmakers gaan uit van de beperkte beelden die zij zelf daarover hebben en etaleren die zonder enige schroom. En natuurlijk maak je wel eens onbedoeld een grap die fout uitpakt. Laten we juist op deze universiteit open staan voor de dialoog: waarom kwets ik jou hiermee? Als je de grap durft te maken moet je ook die vraag durven stellen. Daar valt nog wel wat te winnen. Bijvoorbeeld dat je in een respectvolle dialoog niet anoniem reageert.
    Wie zijn jullie, “Ja ach ja”, “QE”, “RJ”, “LP”, “Stijn” en “Jeroen”?

  8. Erwin Kok schreef op 15 maart 2019 om 17:11

    Grappig dat wetenschappers en studenten nog wel eens schijnen te vergeten dat het Christelijk geloof de basis heeft gelegd voor de meeste universiteiten, dat de big-bang in het begin werd weggezet als een theorie die Genesis te veel ondersteunde en dat ook de wetenschap alleen als alles verklarend wordt gezien doordat zij dat over zichzelf verklaart.

    Iemand dom noemen/vinden getuigt niet van intelligentie.

  9. Niko schreef op 2 april 2019 om 17:07

    Maria onbevlekte ontvangenis wordt vaak geïnterpreteerd als dat er geen geslachtgemenschap heeft plaats gevonden. Ik heb gehoord dat er mee bedoeld werd dat zei zonder zonden (onbevlekt) geboren is, terwijl iederander met de erfzonde geboren is.

    Je mag geloven wat je wil, maar weten is beter. Het probleem ontstaat als als je geloof tegen weten in gaat. Zoiets van ik geloof dat je 10 euro in je hand hebt. Als de hand hand dan open gaat en er zit 50ct in dan weet je dat er 50ct in zit. Als je dan tegen beter weten in toch blijft volhouden dat het 10 euro is dan ontstaat er een probleem. Lemaire deed wetenschappelijk verifieerbaat onderzoek en elke wetenschapper tegenwoordig geeft hem ook credits voor zijn onderzoek. Hij toonde de 50ct

  10. Ad Massar schreef op 3 juni 2021 om 01:15

    De brochure ‘schepping of evolutie – overlevingsgids voor gelovige studenten’ kan een steun in de rug zijn en is verkrijgbaar via de website van uithetwoordderwaarheid.nl

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!