College: ‘Corona zal bouwplannen campus beïnvloeden’
Op het huishoudboekje van de universiteit heeft de coronacrisis weinig impact, maar op de bouwplannen wel. Thuiswerken zal normaler worden dan het was, en dan is wellicht minder nieuwbouw nodig. Met het geld dat vrijkomt kunnen nieuwe mensen aangenomen worden.
Halverwege maart leek het wel even fijn: thuiswerken. Inmiddels kijken medewerkers reikhalzend uit naar het moment dat ze weer ‘gewoon’ naar kantoor kunnen komen. Toch zullen we ook na corona vaker op afstand werken, verwacht het college van bestuur. Vicevoorzitter Wilma de Koning: ‘Uit de recente personeelsenquete blijkt dat 65 procent van de medewerkers in de toekomst minimaal een kwart van hun tijd vanuit thuis wil gaan werken.’ En dat heeft invloed op hoe de campus er in de toekomst uit komt te zien.
Het universiteitsterrein zou aanvankelijk flink op de schop gaan de komende jaren. Zo zou er na de oplevering van het Maria Montessorigebouw (voor de faculteit sociale wetenschappen) mogelijk ook nieuwbouw komen voor de geesteswetenschappers, op de plek van het Spinozagebouw. In het Erasmusgebouw komt dan plek voor studentenkamers en een congrescentrum.
Flexibeler
In welke vorm die plannen na corona doorgaan, daar wil het universiteitsbestuur de komende tijd eens goed voor gaan zitten. Vicevoorzitter Wilma de Koning: ‘Op dit moment heeft iedere faculteit zijn eigen gebouw, maar misschien moeten we daar in de toekomst flexibeler mee omgaan.’ Als mensen meer thuis blijven werken daalt de gemiddelde bezetting van kantoren immers. Misschien wel tot 60 procent, schat De Koning. ‘We willen intensiever nadenken over de gevolgen van dit hybride werken. Je hebt daardoor minder ruimte nodig per fte (voltijds werkende werknemer, red.).’
‘Bij FNWI is draagvlak om het aantal vierkante meters per fte terug te brengen’
Ze haalt het Huygensgebouw aan, waar die discussie nu al concreet speelt. ‘Daar is nu draagvlak om het aantal vierkante meters per fte terug te brengen van 15 naar 10 vierkante meter. Dat gebouw kunnen we dus efficiënter gebruiken. Ik vind het knap dat dat gebeurd is.’ En dat is hard nodig: FNWI verwacht volgend jaar te groeien met 187 fte. Het resultaat van de discussie bij de bèta’s is dat er nu minder geld uitgegeven hoeft te worden aan renovatie of nieuwbouw, maar besteed kan worden aan andere dingen, zoals het aannemen van (nog meer) nieuwe mensen.
Van stenen naar mensen
Zo’n middelenverschuiving van ‘stenen naar mensen’, zoals het CvB het zelf noemt, zou ook elders op de campus een vervolg kunnen krijgen. ‘Het is een knop waar je aan kunt draaien. Wat betekent dat voor het Erasmusgebouw, en voor eventuele nieuwbouw voor Letteren en de faculteit FTR? Gaan we het Spinozagebouw slopen of toch misschien renoveren?’
Het toverwoord hierbij blijft draagvlak, de komende maanden gaat het college onderzoeken voor welke plannen het meeste steun is, kantoorruimte of extra mensen voor onderzoek en onderwijs. ‘We kunnen het geld maar één keer uitgeven.’ Tegen de zomer van 2021 moet duidelijk zijn naar welke kant de weegschaal door zal slaan.
Carla schreef op 22 november 2020 om 19:31
Begrijpelijk dat het CvB en faculteiten zich nu bezinnen op bouwplannen en willen weten hoe het ‘nieuwe werken’ eruit gaat zien. Voor mijzelf weet ik wel dat ik niet meer zo stellig als in maart/april zou zeggen dat ik (veel) meer wil thuiswerken. Ik mis niet alleen de collegiale dynamiek, ook de stenen, de kamer met de eigen boekenkasten, gevuld met een inhoud die wisselen kan al naar gelang onderwijs en onderzoek, een strak afgericht bureau met een vaste pc … en ik kijk met enige afgunst naar het frisse gebouw voor sociale wetenschappen!
Tessa schreef op 23 november 2020 om 14:29
Ha, in dat frisse sociale wetenschappen gebouw komen geen vaste pc’s te staan (iedereen moet aan de laptop), deel je als UD een kamer (ipv een eigen kamer) en is er voor 2 personen waarschijnlijk minder ‘boekenkastruimte’ dan in je oude 1-persoonskamer.
Be careful what you wish for 😉 want een deel van de dingen waar Carla naar verlangt op haar werkplek op de uni staan niet meer tot je beschikking in zo’n nieuw gebouw.
Maar, werkende verwarming, gezonde doorluchting en nieuw sanitair is natuurlijk wel iets om naar uit te kijken t.o.v. de situatie in het Spinoza gebouw. We zullen zien hoe het bevalt in het nieuwe gebouw straks…..