College in de Honigfabriek?

02 apr 2014

Het Honigcomplex is sinds een jaar de culturele hotspot van Nijmegen. Steeds meer kunstenaars, festivals en kleine ondernemers weten het oude fabriekspand te vinden. Binnenkort is het voor enkele studenten van de HAN zelfs mogelijk om er college te volgen. Tijd voor de universiteit om ook naar de Waal te verkassen?

Foto: Gerard Verschooten
Foto: Gerard Verschooten

Het Zomerkwartier is inmiddels al enige tijd vertrokken, maar ook in de rest van het jaar is het goed vertoeven in het Honigcomplex. Wekelijks vindt er een vlooienmarkt plaats, er is een meubelmakerij gevestigd en met enige regelmaat kun je exposities bezoeken. En als het aan de HAN ligt, worden er binnenkort lessen en projecten rondom het vak Culturele en maatschappelijke vorming ondergebracht. Ook op de universiteit zijn er docenten die hun oog op de bijzondere locatie aan de Waal hebben laten vallen: ‘Er wordt regelmatig gesproken om de universiteit dichter bij de stad te brengen. De Honig biedt daar de uitgelezen kans toe’, schreef geograaf Henk van Houtum vorige maand in de Gelderlander.

De Honigfabriek kan voor colleges gebruikt worden, maar dat is niet per definitie de richting waar Van Houtum aan denkt, zo zegt hij in een toelichting. ‘Ik zou het eerder zien als een stadslab, een interessante proeftuin voor de verbinding tussen kunst, design, ondernemerschap en wetenschap.’ De gezichtsbepalende ligging van de Honigfabriek maakt het een mooie plek om dit soort verbindingen te bestuderen. Het is volgens hem ook de ideale locatie om over de stad Nijmegen na te denken, misschien zelfs in opdracht van de gemeente zelf. ‘Je kunt dan denken aan allerlei innovatieve toepassingen, zoals een andere kijk op voedsel, architectuur, ruimtelijke ordening en de stadsidentiteit van Nijmegen.’ Afstudeerprojecten, academische ateliers en seminars op deze gebieden zouden in de Honig niet misstaan, meent Van Houtum.

‘Het is zinvol en zelfs nodig dat de universiteit af en toe de gebaande paden verlaat’, stelt ook hoogleraar vastgoed- en locatieontwikkeling Erwin van der Krabben. Voor losse projecten is de Honigfabriek volgens hem heel geschikt. ‘Vorige week heb ik er nog een bezoek gebracht met een groep Ierse studenten. Het is natuurlijk een prachtig voorbeeld van hoe leegstaande panden op een creatieve manier kunnen worden hergebruikt.’ Dat een verandering van plaats het leerproces goed kan doen, ondervond Van der Krabben afgelopen winter. Tijdens zijn eigen ‘Winterschool‘ in het leegstaande kantoorpand Metterwane kwamen studenten tot uitzonderlijke resultaten. ‘Zo’n bijzondere leeromgeving kan voor studenten heel inspirerend werken’. / Marlon Janssen

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!