College van bestuur blij met uitstel langstudeerboete

14 apr 2011

Het college van bestuur van de Radboud Universiteit heeft kennis genomen van de brief die de staatssecretaris op 13 april aan de Tweede Kamer heeft gezonden. Het is dan ook aan de Kamerleden de taak om zich een oordeel te vormen over de gewijzigde plannen van de staatssecretaris van Onderwijs. Het college van bestuur van de Radboud Universiteit vindt het een goede zaak dat de langstudeerdersboete en de daarmee verbonden bezuinigingen op de rijksbijdrage aan universiteiten voor één jaar zijn uitgesteld.

Roelof de WijkersloothVoor studenten betekent het dat – als de langstudeerdersboete doorgaat – zij meer tijd hebben om zich hierop voor te bereiden. Daarmee wordt in zekere mate tegemoet gekomen aan de inbreuk op het rechtszekerheidsbeginsel zoals deze in het oorspronkelijke wetsvoorstel stond en waarbij de Raad van State zeer kritische kanttekeningen heeft geplaatst.

De langstudeerdersboete en de structurele bezuiniging op de rijksbijdrage zijn echter onverkort gehandhaafd voor 2013 en de daarop volgende jaren. Gecombineerd met het afschaffen van de basisbeurs in de masterfase betekent het dat veertig procent van de studenten van de Radboud Universiteit in de komende jaren rekening moet houden met een inkomensval van om en nabij de dertig procent. Voor de universiteit betekent het dat zij haar bezuinigingsprogramma onverkort zal moeten doorzetten.

Het is dan ook te hopen dat de adempauze die hiermee ingelast lijkt te worden door de overheid zal worden benut om een heroverweging te maken van zowel de langstudeerdersboete en het afschaffen van de basisbeurs in de masterfase als de structurele bezuinigingen op universiteiten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!