College van bestuur komt met oplossing voor college-opnames

11 dec 2020

Na de ophef rondom het opnemen van online colleges komt het college van bestuur van de Radboud Universiteit nu met een advies voor docenten. Dat maakt het mogelijk om colleges op te nemen én daarbij te voldoen aan de privacyregels.

Het onlangs ingevoerde privacybeleid rondom het opnemen van online colleges zorgde afgelopen week voor beroering. Opnames van colleges mogen voortaan alleen gemaakt worden als studenten niet herkenbaar in beeld komen en als hun stemgeluiden niet worden opgenomen. Anders is sprake van een inbreuk op de AVG-wetgeving volgens de Radboud Universiteit. Een van de gevolgen van dat beleid was dat sommige docenten beslisten om colleges niet meer op te nemen.

Student en voorzitter van de Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen Thomas Vissers riep het college van bestuur in een opiniestuk op Vox om het voorschrift te laten varen. In de Gezamenlijke Vergadering van afgelopen maandag vroegen leden van de medezeggenschap aan het college om de regie wat betreft college-opnames weer in eigen handen te nemen. ‘We faciliteren een wildgroei waarbij studenten zelf opnames maken van colleges en die vervolgens verspreiden’, zei hoogleraar en ondernemingsraadslid Arnoud Lagendijk.

Powerpoint

Daarom komt het college van bestuur nu met een nieuw advies voor docenten op de proppen. Concreet kunnen zij gebruikmaken van drie opties. Ten eerste kunnen ze studenten vooraf informeren dat het college wordt opgenomen. ‘Geef hierbij aan dat indien je als student niet opgenomen wilt worden, je webcam en/of microfoon dient uit te zetten tijdens het college’, schrijft het college in een reactie aan Vox.

Een tweede optie is om alleen jezelf op te nemen als docent, met eventuele ondersteunende middelen zoals een Powerpointpresentatie. Een derde manier is om tijdens het college specifieke momenten te creëren voor interactie met studenten, die niet worden opgenomen.

Als docenten dit advies volgen, wordt volgens het college van bestuur voldaan aan de privacy van studenten. Dat maakt het mogelijk voor studenten om de colleges terug te kijken en is bijvoorbeeld handig voor wie door ziekte enkele colleges heeft gemist.

‘Nog werk aan de winkel’

Thomas Vissers zegt namens de Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen blij te zijn dat het college zich realiseert dat het privacybeleid rondom college-opnames te streng en onwerkbaar was geworden. ‘Wij denken dat het goed is om te waarschuwen dat een college wordt opgenomen en dat studenten microfoon en webcam eventueel kunnen uitzetten. Creëer een apart moment voor vragen en discussie dat niet opgenomen wordt.’

Vissers benadrukt dat ondanks de reactie van het college nog werk aan de winkel is. ‘Door de eerdere beleidswijziging is veel verwarring ontstaan binnen de faculteiten en zijn veel cursussen gestopt met het opnemen van colleges. Met het oog op de naderende tentamenperiode moet dit zo snel mogelijk worden rechtgezet.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!