‘College, zet alle zeilen bij voor de letterenfaculteit’

08 sep 2015

OPINIE Het universiteitsbestuur moet niet wachten op een landelijke wervingscampagne voor de letterenstudies. Kom vandaag nog in actie, betoogt fractievoorzitter Twan van Erp namens studentenpartij asap.

Illustratie: Roel Venderbosch
Illustratie: Roel Venderbosch

Uit een recent artikel op de website van Vox blijkt dat verschillende studies van de Faculteit der Letteren te kampen hebben met een verontrustende daling van het aantal eerstejaars bachelorstudenten. Asap is van mening dat deze krimp de aandacht van het college van bestuur verdient en dat daarop actie ondernomen dient te worden.

Enkele Nijmeegse letterenstudies gaan er behoorlijk op achteruit, zoals Nederlandse taal en cultuur en ook geschiedenis, met dalingen van respectievelijk 50 procent en 36 procent. Daarnaast worden ook Duitse taal en cultuur, Romaanse talen en culturen en kunstgeschiedenis bedreigd door lage instroomcijfers. Deze lage instroomcijfers leiden tot minder financiering voor de opleidingen. Daardoor zullen er minder mogelijkheden komen voor bijvoorbeeld profilering, waardoor deze opleidingen een minder aantrekkelijke optie worden voor aankomende eerstejaarsstudenten. Dat heeft tot gevolg dat er weer minder financiering komt en op die manier komen de genoemde opleidingen van de letterenfaculteit terecht in een vicieuze cirkel, die lastig te doorbreken zal zijn.

Actieplan
Asap vroeg tijdens de verkiezingen in mei al aandacht voor het behoud van de kleine studies. Wij vinden het namelijk van groot belang dat de Radboud Universiteit haar identiteit van (de beste) brede universiteit behoudt. Daarnaast benadrukt asap dat het de plicht van de universiteit is om het wetenschappelijke klimaat te bewaren en dat wordt zeker niet bereikt door het schrappen van minder populaire opleidingen en onderzoeksrichtingen of bezuinigingen op minder populaire studies. De tegenvallende aanmeldcijfers bij de letterenfaculteit zijn voor asap dan ook reden genoeg om opnieuw te pleiten voor een actieplan.

Decaan Margot van Mulken bepleit een landelijke campagne waarin wordt benadrukt dat je lef hebt als je kiest voor letteren. Wim van den Doel, decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen in Leiden, ondersteunt dat idee in een ander artikel op de website van de Vox. Toch nuanceert hij de stelling van Van Mulken dat de daling in de aanmeldcijfers bij de letterenstudies een landelijke trend is. Van den Doel, tevens voorman van de Nederlandse decanen der Letteren, wijst daarbij op de positieve cijfers op zijn eigen faculteit.

Waarom is er in Leiden geen sprake van een daling van de inschrijfcijfers en in Nijmegen wel? Asap schaart zich achter het idee van een landelijke werving voor de letterenopleidingen, maar wil naar aanleiding van het verschil met Leiden niet op deze campagne wachten. De Radboud Universiteit moet ook goed kijken naar haar eigen campagne en daarop dient het Nijmeegse college van bestuur stappen te ondernemen.

Profilering
Wij zouden graag zien dat ons college een reactie geeft op de dalende aanmeldingen bij de letterenfaculteit door in haar beleid aan te geven hoe op deze daling van cijfers zal worden ingespeeld. Duidelijk moet worden hoe een verdere daling van het aantal eerstejaars op de faculteit voorkomen gaat worden, door te onderzoeken wat hiervan de achterliggende oorzaken zijn. Asap gelooft bijvoorbeeld dat de Radboud Universiteit kan kijken naar de profilering van haar letterenstudies. Niet wachten op een eventuele landelijke campagne, maar zelf alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat meer scholieren de weg naar onze letterenfaculteit vinden.

Tijdens de volgende vergadering met het College van Bestuur op maandag 5 oktober zal asap uiteraard vragen stellen over de maatregelen die zullen worden genomen naar aanleiding van de dalende cijfers. Asap staat voor alle studenten en zal zich er dus hard voor maken dat in de begroting niet zal worden gekort op de minder populaire opleidingen.

7 reacties

  1. Inside Letteren schreef op 8 september 2015 om 13:55

    Jammer dat asap niet de moeite heeft genomen om even contact op te nemen met de faculteit.

    Er is in september een nieuwe campagne gelanceerd om de letterenopleidingen een boost te geven en volgende week is er een faculteitsbreed overleg over hoe de letterenopleidingen in de markt gezet kunnen worden en hoe de nieuwe Ontdek-campagne hierbij kan helpen.

    De campagne kun je hier vinden: http://www.radboudnet.nl/letteren/september2015/ontdek/

    Ben benieuwd wat asap wil dat het college van bestuur dan nog gaat doen?

    • asap schreef op 8 september 2015 om 15:09

      Vanzelfsprekend is het goed dat de faculteit zelf al bezig is met deze problematiek. Echter, de vermindering van inschrijvingen kan nog steeds leiden tot een kaalslag bij de opleidingen. Mocht er dan ter compensatie extra geld naar de Faculteit der Letteren moeten, zal dit vanuit de centrale middelen moeten komen.

      Daarbij vinden wij het van belang dat het College van Bestuur zich ook uitspreekt over de daling van aanmeldcijfers bij de Faculteit der Letteren. Indien nodig zetten wij er op in dat het CvB het plan van de FdL kracht bij gaat zetten.

      Ons uitgangspunt van dit geheel is dat de kwaliteit van de FdL, net zoals de andere faculteiten, belangrijk is voor het karakter van de gehele universiteit.

      Groet,

      Twan van Erp
      Fractievoorzitter asap

  2. notpicnic schreef op 8 september 2015 om 18:14

    profilering is kannibalisme van uitgemergelde concullega’s
    en daarvan wordt je niet vet.

    Is Asap’s roep om ‘profilering’ niet slechts een andere vorm van het opportunisme waarmee de geesteswetenschappers van de Radboud al langere tijd trachten te profiteren van het misfortune van andere letteren faculteiten in Nederland ?

    http://www.pearltrees.com/t/freedom-choice/humanities-profilering/id6384681

    Het was , is en zal een maaltijd worden die haar slecht zal bekomen.

    Het is echt heel goed om te zien dat asap aandringt op een analyse van de achterliggende oorzaken. Het frustrerende is dat ik hier al 3 jaar geleden op aandrong omdat ik destijds al niets anders kon dan constateren dat het niet om een lokaal , nog om een nationaal maar om een internationaal problematieken-complex ging die de humaniora ‘uithongerde’.

    https://disqus.com/home/discussion/ukonline/8216opheffen_finoegristiek_is_onzinnig_en_oneerlijk8217/#comment-730217261

    https://disqus.com/home/discussion/ans-online/studentenraden_vrezen_voor_verdwijnen_kleine_taalopleidingen/

    Het is verontrustend dat er wat dat betreft nog zo weinig resultaat lijkt te zijn geboekt mede aangezien deze oorzakelijkheids problematieken al in 2005 door Jennifer Wasburn’s in haar “University Inc: the corporate corruption of Higher education” Chapter 8 “the commercial squeeze on Teaching & the Humanities” http://bit.ly/11R4GsW werden aangestipt.

    In hoeverre een landelijke ‘wervingsactie’ hout zal snijden valt dan ook nog te bezien. Alsof de keuze van de studenten voor de niet-humaniora slechts een laffe keuze voor economische zekerheid zou zijn.

    • asap schreef op 9 september 2015 om 15:37

      Goed dat je het met ons eens bent dat er een analyse moet komen van de achterliggende oorzaken van de aanmeldcijfers bij de opleidingen binnen de geesteswetenschappen.

      Wij zien profilering niet als het profiteren van het misfortune van andere Letterenfaculteiten in Nederland. Dat lijkt ons niet de goede manier om om te gaan met de gestelde problematiek. Sterker nog, wij willen juist weten waarom de Faculteit der Geesteswetenschappen in Leiden het toch nog goed doet. De oorzaken daarvan gaan vermoedelijk verder dan profilering, dus een analyse is op zijn plaats.

      Natuurlijk gaan wij er net als jij niet vanuit de de keuze van studenten voor de niet-humaniora louter een keuze is voor economische zekerheid, maar wij zijn wel benieuwd wat een analyse op dit punt zal uitwijzen. Daarmee zou dan inderdaad kunnen worden onderbouwd of een dergelijke landelijke campagne het beoogde doel bereikt.

      Groet,

      Twan van Erp
      Fractievoorzitter asap

  3. Maarten schreef op 10 september 2015 om 19:53

    Natuurlijk moeten we alert blijven op de ontwikkeling van de Letterenopleidingen, en dat asap (niet Asap, kom jongens) dit sentiment heeft is mooi.

    Maar net als met haar matige stuk over Engels vorig jaar is het typerend dat asap nimmer de moeite neemt om even te kijken wat er al op een bepaald vlak gedaan wordt.

    Open deuren intrappen en “vragen aan het college” stellen lijken dingen waar asap fervent voorstander van is, ipv fact-checken.

    Laat decentraal toch haar eigen zaken regelen (!) en benader het college wanneer nodig. Is de FSR, assessor, FGV of het FB hierbij betrokken?

    • asap schreef op 14 september 2015 om 12:22

      Dag Maarten,

      In een eerdere reactie heb ik al aangegeven waarom wij het nu van belang achten dat het CvB zich over de kwestie uitspreekt. Ondanks de inspanningen van de Faculteit der Letteren kunnen de lagere aanmeldcijfers nog steeds leiden tot een kaalslag bij de opleidingen. Eventuele financiële compensatie zal dan vanuit een centraal potje moeten komen.

      Ik deel je visie dat dit een decentrale zaak is daarom maar ten dele. Daarnaast is het ook een feit dat deze zaak het imago van de hele universiteit schaadt, in het geval dat de aanmeldcijfers verder dalen en daarop minder gelukkige maatregelen worden genomen.

      Verder staan wij over deze kwestie in contact met de FSR van de Faculteit der Letteren. Het is namelijk geenszins onze bedoeling om haar te passeren.

      Groet,

      Twan van Erp
      Fractievoorzitter asap

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!