College zoekt oplossingen voor topdrukte UB

07 nov 2018

Het universiteitsbestuur gaat onderzoeken hoe de schaarste aan werkplekken in de universiteitsbibliotheek tijdens tentamenperiodes kan worden verholpen. Aanleiding hiervoor is de extreme drukte in de UB tijdens de afgelopen tentamenweken. Vooral op zondag was het vechten om een plekje.

Door het verdwijnen van studiewerkplekken op de Thomas van Aquinostraat (TvA) en de groei van het aantal studenten staat de capaciteit van de bibliotheek onder druk. Daarbij vielen de tentamenweken samen met examenweken op de HAN en toetsweken op middelbare scholen. Het gevolg was een ongekende drukte, met een piek op zondag 28 oktober. Volgens aanwezigen was het die dag al kort na openingstijd lastig om nog een studieplek te vinden. Ook haperde de wifi-verbinding.

Kim Wichmann was al om 10 uur bij de UB, maar belandde alsnog in de rij. Foto: Kim Wichmann

Geen plek

Kim Wichmann (27), derdejaars psychologie, was op de bewuste zondag al om tien uur bij de UB om te studeren voor haar tentamens. Alsnog belandde ze achter een lange wachtrij. ‘Ik kon nog gemakkelijk een plek vinden, maar al snel was het helemaal vol’, vertelt Wichmann. Een vriendin van haar, die een uur later arriveerde, kon geen plek vinden en moest onverrichter zake naar huis.

Tweedejaars politicologie Tom van Duren (19) kon nog wel een plek vinden, al was dat niet de plek waarnaar hij op zoek was. ‘Ik was er om elf uur. Ik heb eerst een rondje gelopen langs alle werkplekken en computers in de leeszaal, maar die waren allemaal bezet.’ Uiteindelijk vond hij wat ruimte op de paarse banken in de Learning Zone. Volgens Van Duren is het essentieel om op tijd in de UB te zijn. ‘Je moet zeker je wekker zetten als je een plekje wilt. Als je te laat komt, kan het al vol zijn.’

‘Je moet je wekker zetten als je een plekje wilt’

Ook de wifi leek te lijden onder de drukte. Xiaojun Creemers (19), eerstejaars communicatie aan de HAN, laat weten dat zij op de bewuste zondag geen verbinding kon maken met de Eduroam-server. ‘Ik kreeg bij de balie vervolgens een gastaccount, maar die werkte ook niet’, zegt Creemers, die de rest van de dag zonder internet moest studeren. Volgens een UB-medewerker die anoniem wil blijven meldden zich die dag meerdere studenten met hetzelfde probleem. Al deze studenten maakten verbinding met een externe inlog, van de HAN of een buitenlandse universiteit.

De drukte was voor studentenfractie asap aanleiding om tijdens de overlegvergadering van de medezeggenschap met het college van bestuur (CvB) namens de studentenraad aandacht te vragen voor de drukte. Fractievoorzitter Xander van Ulsen: ‘Ook op zondag moeten veel studenten studeren, dus het is gek dat alle andere locaties dan dicht gaan.’

Oplossingen

Het CvB laat bij monde van woordvoerder Martijn Gerritsen weten dat het de UB heeft gevraagd ‘te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om iets te doen aan de ervaren nood aan werkplekken tijdens de tentamenperiode’. Volgens Van Ulsen zouden in ieder geval meerdere locaties in het weekend tijdens tentamenperioden geopend moeten worden. Op zondagen is alléén de Centrale Bibliotheek open, met uitzondering van enkele weken in december en januari. Dan is ook de bibliotheek in het Grotiusgebouw geopend, vanwege de tentamenperiode bij Rechten.

De UB liet onlangs nog weten geen heil te zien in poortjes. Hiermee zouden scholieren of HAN-studenten uit de bibliotheek kunnen worden geweerd. ‘Scholieren en studenten van de HAN zouden toekomstige studenten kunnen zijn’, zei UB-beleidsmedewerker Gonny Kremers destijds. ‘Zij kiezen misschien eerder voor een studie aan de Radboud Universiteit als ze weten dat hier goede faciliteiten zijn.’

De rij voor de UB in beeld. Video: Samuel Hofmann

6 reacties

  1. bèta schreef op 7 november 2018 om 09:28

    De Library of Science is ook geopend op zondagen in de tentamenperiodes! Al weet ik niet of de bèta tentamenweken samenvallen met de rest van de campus.. In ieder geval was de LoS de afgelopen periode 2 zondagen open. (21 en 28 okt).

    • bata schreef op 7 november 2018 om 11:16

      Klopt ja! Maar jammer genoeg sluit de LoS al om 16:00 uur en als je dan nog door wil (lees: moet) gaan, is het hopen op een plekje in de centrale UB.

  2. Economie student schreef op 7 november 2018 om 11:18

    De Radboud loopt zo ver achter. In Utrecht en leiden zijn de bibliotheken elke dag van 6:00 tot 1:00 open! Elke dag! Het zou duizenden studenten helpen als er een paar extra medewerkers langer zouden blijven om de bieb open te houden in plaats van deze orthodoxe christelijke openingstijden. De bieb zou zelfs open gehouden kunnen worden door Studenten via campusdetachering.

    • J.P. schreef op 7 november 2018 om 17:13

      Hallo Economiestudent,

      U suggereerd (enigszins) dat het religieuze karakter van de universiteit iets te maken zou hebben met de openingstijden, maar dat lijkt mij nogal voorbarig, nietwaar?
      Bovendien: ”De bieb zou zelfs open gehouden kunnen worden door Studenten via campusdetachering.” In de avonduren en in de weekenden zitten er al studenten achter de infobalie van de UB.

      Overigens ben ik het zeker niet met u oneens over het verbreden van de openingstijden van de UB. Doe mij maar 24/7 🙂

  3. J.P. schreef op 7 november 2018 om 17:27

    Recap van 22 oktober:

    UB en RU schieten zichzelf met het argument wat betreft de werving van nieuwe studenten in de voeten: De kwaliteit van de voorzieningen heeft een correlatie met de beschikbaarheid van die voorzieningen. Door allerhande leerlingen/studenten van middelbare scholen, MBO’s en HBO’s toe te laten tot de UB, veronderstelt zij bijna dat zij actief studenten van andere onderwijsinstellingen aanspoort om in de UB te gaan studeren, ten einde zo veel mogelijk studenten te kunnen werven voor de volgende studiejaren. Dat zou natuurlijk nogal een vreemde situatie zijn, aangezien de studenten van de RU al jaren klagen over het chronische tekort aan werkplekken in de UB tijdens toetsperioden. Een overvolle UB is geen reclamemiddel.

    Het is zonder meer waar dat poortjes een rigoreuze oplossing belichamen. De UB is een openbare bibliotheek en de boeken zouden uiteraard ook toegankelijk moeten zijn voor HBO’ers en andere schoolgangers. Punt is alleen dat het merendeel van de niet-universitaire studenten (maar ook veel universitaire studenten) niet naar de UB komen om daar gebruik te maken van de boeken of andere intellectuele diensten die daar geleverd worden. Een belangrijke vraag is dus of die studenten niet elders een werkplek kunnen zoeken wanneer zij eigenlijk louter op zoek zijn naar een stoel, bureau en/of een computer om aan te werken in een rustige omgeving. En of de UB er niet in de eerste plaats is voor studenten die de intellectuele voorzieningen van de UB (Boeken e.d.) nodig hebben bij hun studie. De UB en RU doen er veel beter aan te inventariseren waarom middelbare scholieren, MBO’ers en HBO’ers niet op hun eigen onderwijsinstelling studeren. Dat deze leerlingen en studenten uitwijken naar de UB heeft een of meerdere redenen. Misschien omdat de studieruimten op die onderwijsinstellingen niet voldoen aan de capaciteit/wensen van hun studenten. Dat is ook nog eens niet het probleem van de UB, maar dat van de HAN en andere onderwijsinstellingen in Nijmegen. Blijkbaar voorzien zij niet in de behoefte die hun leerlingen/studenten hebben. Kan de RU/UB niet met de andere onderwijsinstellingen in Nijmegen rond de tafel gaan zitten en/of daar onderzoek naar gaan doen?

  4. Dagelijkse UB-ganger schreef op 8 november 2018 om 13:29

    Dit artikel is misleidend. Deze bewuste zondag was er geen rij voor de ub vanwege extreme drukte. De automatische deur was kapot. Het euvel was snel verholpen. Helaas wordt dit nu gebruikt in de lobby om de ub minder toegankelijk te maken. Fake news!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!