Collegeuitval? Dan krijg je een pushbericht

11 feb 2016

Welk cijfer heb je voor je tentamen? Wat moet je voorbereiden voor je werkcollege? Hoe ziet je rooster deze week eruit? Om die vragen te beantwoorden hoeven studenten, waarschijnlijk vanaf september, alleen nog maar de Radboud-app te checken.

Foto: Roel Wijnants (Creative Commons)
Vanaf september kunnen studenten gebruik maken van de Radboud-app. Foto: Roel Wijnants (Creative Commons)

De Radboud-app is een langgekoesterde wens van studentenpartij asap. Vorig jaar maakte asap al een statement door zelf een ‘asapp’ te lanceren. ‘Hiermee willen we aantonen dat het echt niet zo moeilijk en duur hoeft te zijn om zoiets te maken’, zei lijsttrekker Twan van Erp toen.

Blijkbaar heeft de lobby bij Dienst Studentenzaken zijn vruchten afgeworpen. Het bedrijf Stucomm is in de hand genomen om een echte Radboud-app te ontwikkelen. Deze start-up is gespecialiseerd in het bouwen van apps voor studenten en heeft onder meer InHolland en de Universiteit Utrecht als klanten. ‘De huidige studenten zijn digitaal opgegroeid’, zegt mede-eigenaar Ronald Kouvelt. ‘Zij hebben informatie altijd bij de hand. Het is niet meer van deze tijd dat ze vijf verschillende systemen moeten raadplegen voor onderwijsinformatie.’

Timetable StuComm
Een voorbeeld van een studenten-app. Dit is geen weergave van de Radboud-app. Foto: Stucomm

Rood
De eerste toepassingen in de app zijn Osiris, Blackboard en het persoonlijk rooster. ‘We beginnen met een klein aantal. Die willen we eerst goed neerzetten’, zegt Kouvelt. ‘Maar de app zal zich doorontwikkelen, als er behoefte blijkt aan meer toepassingen.’ De vormgeving van de app is in lijn met de rode huisstijl van de Radboud Universiteit.

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is mogelijk in een app, vertelt Kouvelt. ‘Stel, een docent meldt zich ziek, waardoor het ochtendcollege vervalt. Het is technisch mogelijk dat de app dan de wekker van je telefoon een uurtje later zet.’ Zo lopen studenten niet meer aan tegen een briefje op een dichte collegedeur, maar kunnen ze nietsvermoedend langer op een oor blijven liggen. Het is niet de verwachting dat deze toepassing al in september werkelijkheid is, maar mogelijk dat studenten dan wel een pushbericht ontvangen bij collegeuitval.

Reftermenu
Twan van Erp van asap ziet de app helemaal zitten. ‘Dit voorjaar zal een studentenpanel de app gaan testen en feedback geven. Wellicht dat daar nog interessante ideeën uit voortkomen.’ Van Erp doet een voorzet: cursusevaluaties waarvoor studenten nog tijdens het college worden uitgenodigd en een overzicht van beschikbare werkplekken op de campus. ‘En het menu in de Refter zou ook wel handig zijn.’ / Mathijs Noij

1 reactie

  1. Anne schreef op 11 februari 2016 om 15:29

    Ik wil dat de app het aangeeft wanneer de universiteitsvlag halfstok hangt, en waarom dat zo is.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!