Computerspel bereidt je voor op studentenleven

27 jan 2015

Kan het spelen van een computerspel je voorbereiden op je studententijd? Masterstudent Dana Harip gaat het de komende tijd uitzoeken.

Promobeeld spel Surviving independence
Promobeeld spel Surviving independence

Hoe overleef je het eerste jaar van je studententijd? Nou, misschien wel door het spelen van het spel Surviving independence. Dana Harip, researchmasterstudent Behavioural science, onderzoekt voor het Trimbos Instituut of het spel werkt. Het onderzoek is een samenwerking van het instituut en de Radboud Universiteit.

Het echte leven
Best spannend, je studententijd. Grote kans dat je gaat studeren in een andere stad dan je woonplaats en dat je voor het eerst op jezelf gaat wonen. En dat is voor veel mensen even wennen. Daarom creëerden Amerikaanse wetenschappers in samenwerking met game-ontwikkelaars het spel Surviving independence. Doel is studenten beter voor te bereiden op het zelfstandig wonen en de keuzes die daarbij horen. Net zoals bij The Sims, kiest de speler een personage. De keuzes die de speler vervolgens maakt voor het personage heeft consequenties voor de gebeurtenissen die daarop volgen. Net zoals in het echte leven.

Harip gaat kijken of het spel een betere voorbereiding is op het studentenleven dan de gangbare informatiefolders over studentenonderwerpen. Ze is voorzichtig positief over het spel. ‘Het lijkt me een goede omgeving om in te oefenen. Je krijgt te zien welke consequenties jouw acties hebben, zonder dat je het aan den lijve hoeft te ondervinden.’

Harip is nog druk bezig met het verzamelen van studenten die aan het experiment mee willen doen. Tot half maart kun je je nog aanmelden als proefpersoon. Zijn er nog vereisten waar studenten aan moeten voldoen? ‘Je moet eerstejaars zijn en op kamers wonen,’ zegt Harip. ‘En oh ja, ook wel belangrijk om te vermelden: de deelnemers krijgen veertig euro aan cadeaubonnen.’ / Jolene Meijerink 

Meedoen? Meer informatie vind je hier

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!